SAMİ DAYANGAÇ


PALANCIOĞLU’NUN CEVAPLARI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Kıymetli okurlar, çarşı esnafımızın istek ve taleplerini 17.11.2020 günkü köşe yazımızda sizlerle paylaşmıştık. Melikgazi Belediye Başkanı Mustafa Palancıoğlu yazımızın çıktığı gün aradı ve teşekkür etti. Duyarlılığından dolayı teşekkür ediyor ve yazı konumuza yolladığı cevabi yazıyı aynen takdim ediyoruz.

Melikgazi Belediye Başkanı Dr. Mustafa Palancıoğlu'nun çarşı esnafının taleplerine istinaden vermiş olduğu açıklama aşağıda şu şekilde:

“Melikgazi'de Cumhuriyet Mahallesi, Hunat Mahallesi, Gülük Mahallesi gibi bölgelerde temizlik, peyzaj, ağaçlandırma, otopark gibi birçok çalışmamız mevcut. Bundan dolayı ilerleyen dönemlerde Melikgazi ve çarşı merkezinin daha iyi bir konuma geldiğini hep beraber göreceğiz.

Çarşının üstünün kapatılması ile ilgili Büyükşehir Belediyemizin daha önce bir öngörüsü olmuştu. Şu anda bizim bu konuyla ilgili herhangi bir çalışmamız olmadı. Büyükşehir Belediyemizin çalışması var. Ancak biz Kazancılar Çarşısı'nı 2021 yılında yenilemiş olacağız. Dolayısıyla üstü kapalı güzel bir aks ortaya çıkacak. İlerleyen dönemde Büyükşehir Belediyemizin böyle bir çalışması belki olabilir ama bizim şu anda çarşının üstünün kapatılması ile ilgili herhangi bir çalışmamız yok.

Millet Caddesi başta olmak üzere şehir merkezindeki sarı kaldırımlar olarak bilinen kışın kayan yaya kaldırımlarının daraltılması esnaf tarafından birçok yerde talep ediliyor. Aynı zamanda taşlar kışın çok kaydığı için yenilenmesi isteniyor. Bununla alakalı bir çalışmamız var. Eğer Büyükşehir Belediyemiz de destek verirse birlikte yaparız. Yoksa Melikgazi olarak belli aksları yenileyerek hem otoparklarına hem yaya yolunun yenilenmesi hem de kaymayan taşlarla şehir merkezinin daha güzel bir hale getirilmesini istiyoruz.

Ticaret Odası ile yaptığımız protokol çerçevesinde Kayseri'ye bir Ticaret Müzesi yapacağız. Bu önemli bir proje. Buraya çok para harcanmayacağı gibi Kayseri'ye de faydası olacak bir çalışma diye düşünüyoruz. Çünkü Kayseri ticari kültürüyle geçmişten beri bilinir. Kültepe'den bu yana bilinen ticari zekası üzerine Kayserililerin birçok fıkralarının anekdotları anlatıldığı bir il Kayseri. Dolayısıyla Türkiye'de en önemli bir ticaret merkezi olarak bilinen Kayseri'de böyle bir müzenin yapılmasının Kayseri'ye pozitif anlamda değer katacağını düşünüyorum.

Aynı zamanda çarşıda dükkanların dışarı taşmasına biz de sıcak bakmıyoruz. Bu konuda ilgili kurumların da desteğiyle Emniyetimizin, Büyükşehir Belediyemizin bu konularda çok farklı tepkilerini uygulayabiliriz. Ancak şu anda pandemi döneminde esnafımız yeterince zorlandığı için şu anda onlarla çok büyük bir mücadele içerisinde olmadığımızı belirteyim. Ama pandemi bittikten sonra Büyükşehir Tarım İl Müdürlüğü, Valilik, Emniyet gibi kurumların da destek vermesi ile birlikte şehir merkezinde düzenin sağlanmasını tabi ki çok arzu ediyorum.

Ama bunun sadece Melikgazi Belediyesi'ne ait bir sorumluluk olmadığını da özellikle vurgulamak istiyorum. Nasıl maske denetimini kurumlar hep birlikte yapıyorsa aynı şekilde dilencinin, seyyarın, dükkanı dışarı taşanların ilgili kurumlar tarafından destek verilerek gerçekleştirilmesi düşüncesindeyim.

Melikgazi Belediyesi olarak esnaf masası kurduk. Esnafımızla ilgili her türlü desteğe açığız. Esnafımızın da güncel teknoloji ile e-ticaret, mobil hizmet olmak üzere çok daha farklı bir boyuta taşınması gerektiğini ve Kayseri'nin ticaretinin daha iyi bir konumda olması gerektiğini düşünüyoruz. Biz belediye olarak elimizden geldiğince her türlü desteği vereceğiz. Dediğimiz gibi şehir merkezi bizim misafir odamız. Bu misafir odası nasıl tertipli, düzenli olursa o kadar güzel bir şehir olur. Biz de o şekilde elimizden geldiğince buraya o yönde yatırımlar yaparak şehir merkezini güzelleştireceğiz. Hayırlı olmasını diliyorum.”