VELİ ALTINKAYA


‘PARA HIRSI’ ERÜ’YÜ GÖLGELEMESİN!

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Cumartesi günkü yazımda ‘ERÜ Hastaneleri’ndeki Özel  Sekreterler’ başlığı ile bir iddiayı dile getirmiştim.

Konu ne?

ERÜ Tıp Fakültesi’ndeki profesörlerin ağırlıklı bölümünün dışarıda özel muayenehanesinin olduğunu biliyoruz. Hatta Üniversite çevreleri, hocaların özel muayenehanelerinin bulunduğu Millet Caddesi üzerindeki işhanına ‘Belediye- Durmaz Üniversitesi’ adını bile takmışlar.

Aslında her hocamızın Tıp Fakültesi (hastaneler) içerisinde muayene için özel odası var. Vatandaş, dışarıda verdiği ücretin çok daha azını döner sermaye hesabına yatırarak, tahlillerin tamamını da resmi yolla hastane birimlerinde yaptırmak kaydı ile teşhis ve tedavi sürecini hocalarımızın gözetiminde yürütebiliyor.

Ama belli ki genelgeye (yasağa) rağmen, hala bazı hocalar dışarıdaki muayenehanelerinde kendilerine gelen hastalara üniversitenin resmi evraklarını işaretliyor, sonra da ‘Hastaneye git, bizim servisten ve asistanlardan filanı gör, bu evrakları resmi kayıttan geçir, sonuçlar çıkınca görüşürüz’ metodunu uyguluyorlar.

Bu yetmemiş, hocalarımızdan bazıları (mesela bir hematolog) ERÜ Hastaneleri içindeki özel muayene yaptığı odasına, üniversitenin çalışanı olmayan, birini görevlendirmiş. Dışarıda muayene edilen hastaların tetkikleri, üniversitedeki özel odada, personel olmayan bir kişi tarafından takip ediliyormuş...

Sanki Üniversite (kamu) hastanesi değil... Yol geçen hanı...

Personel olmayan biri bir kamu kuruluşunda nasıl resmi iş takip eder, profesör titri olan insanlar nasıl böyle bir şeye tevessül ederler?

Demek ki ‘görmezden’ geliniyorlar. Demek ki bu Tıp Fakültesi’nde istisna da olsa böyle usulsüzlükler ‘yol’ olmuş.

Yazık...

ERÜ Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hızır Yakup Akyıldız imzasıyla ERÜ Hastaneleri bünyesindeki 12 ana bilim dalı başkanlığına 14857630/ 903. 90. E. 92704 sayı ile (e-imzalı) şöyle bir yazı gönderilmiş:

“Özel muayenehanesi olan bazı öğretim üyelerinin hastane personeli olmayan kişileri hastanemizde özel muayene sekreteri olarak çalıştırdıkları tespit edilmiştir. Bu durum İş Sağlığı ve Güvenliği mevzuatı açısından sakıncalar teşkil etmektedir. Bilgilerinizi ve konu hakkında anabilim dalınız öğretim üyelerinin uyarılması hususunda gereğini önemle rica ederim...”

Dekanın yazısından anlıyoruz ki, ‘Hastane personeli olmayan kişilerin özel muayene sekreteri olarak çalıştırıldığı tespit edilmiş’. Yani bizim yazdığımız iddia olmaktan çıkmış, sübut bulmuş, sabit hale gelmiş.

Buradan kıymetli dekanımız Yakup Akyıldız Hocamıza sormak lazım, böyle bir kanunsuzluğu tespit ettiyseniz, ilgili öğretim üyesi(leri) hakkında idari soruşturma açtınız mı? Açmadı iseniz herkesin yaptığı yanına kâr mı kalacak?

Hocalarımızın dışarıda muayenehaneleri olsun; parası olan vatandaşlar hocalarımıza gitsin, hiç mahsuru yok. Ama bu hocalarımız bu ticari faaliyetlerinde kamunun imkânını serbestçe kullanmasınlar. Mevzuata önce kendileri uysunlar.

ERÜ bugünlerde özellikle aşı çalışmaları ve birçok başarılı araştırmaları ile hepimizin göğsünü kabartıyor. Üniversitemizden gurur duyuyoruz. Üniversitemizin bu başarısını birkaç öğretim üyesinin ‘para hırsına’ heba etmeyelim... Rektör Profesör Mustafa Çalış’ın da bu gibi aymazlıklara izin vermeyeceğine ve gereğini yapacağına inanıyorum…

 

İLK TABLETLER TALAS’TAN

Talas Belediye Başkanı Mustafa Yalçın ilçede ihtiyaç sahibi bin 528 öğrenciye tabletlerini dağıttı. İlk etapta temin edilen bin tabletin dağıtımı gerçekleşti. Kalanlar da en kısa sürede İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü aracılığı ile yavrularımıza ulaştırılacak.

Yalçın Başkan tecrübeli bir belediyeci. Yaklaşık 25 yıllık belediyecilik birikimi var. ’Erken kalkan yol alır’ mantığı ile birçok uygulamada örnek oluyor. Tebrik ediyorum.

Tabletlerin dağıtım töreninde konuşan AK Parti Yerel Yönetimler Başkanı Mehmet Özhaseki Cumhurbaşkanı’nın da tensipleri ile ülke genelinde partili belediyelerin 250 bin adet tablet dağıtacağını söyledi. Tabletler ihalesiz DMO’dan ve KDV ödemeden alınacakmış. Büyükşehir ve diğer ilçe belediyeleri de bu süreçte 10 binden fazla tablet dağıtacak. Tüm belediyelerimize ihtiyaç sahibi çocuklarımıza sahip çıkmalarından dolayı müteşekkiriz.

 

KULİS BULVARI

HOŞ GELESİNİZ SAYIN BAKAN

Kastamonulular ‘Kayseri’ye sataşarak pastırmalarının reklamını yapmak istiyor. Daha önce Cumhurbaşkanı’nın espri olsun diye kullandığı bir söz nedeniyle Kastamonu epeyce reklam yaptı. Aslında ben de bu yazımla o reklama katkı veriyorum ya, olsun. Geçtiğimiz hafta Ulaştırma Bakanı Adil Karaismiloğlu bu şehrimizdeymiş. Pastırma ikram etmişler. Meslektaşlarımız Kayseri ve Kastamonu pastırmasının mukayesesini istemiş (Mukayese bile abesle iştigal de) . Bakan da akıllı davranmış ve “Arkadaşlar beni Kayserililerle dövüştürmeyin” demiş. Eyvallah Sayın Bakanım... Sayın Bakanım hafta sonu Kayseri’ye Belsin-Şehir Hastanesi Raylı Sitem Hattı ile havaalanı genişleme inşaatının temelini atmaya geliyormuşsunuz. Hoş gelesiniz. Aman ha Haseki Bakanımızın söylediği gibi ‘YHT’ nin kredisi bulundu’ müjdesini de getirmeyi unutmayın.

 

Mış… Miş… Muş…

00-Pozitif vaka sayısı Kayseri’ de ‘kritik noktaya doğru’ gidiyormuş.

00-Talas Belediyesi, ihtiyaç sahibi bin çocuğumuza tablet dağıtmış.

00-Mehmet Özhaseki, AK Partili belediyelerin 250 bin tablet dağıtacağını söylemiş.

00-’80 Günde 80 Park’ı bitirmek için Başkan Palancıoğlu yoğun çalışıyormuş.

00-Develi’de altın çıkartan Kanadalı şirketin CEO’su Kayseri’yi sevmiş.

00-Talas Millet Bahçesi’nin yapılacağı 100 dönümlük arsanın tahsisinde Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif Çetin ve Alay Komutanı Albay Nadir Çelik’in emeği çokmuş.

00- Özhaseki’nin ısrarlı girişimleri sonrasında Ulaştırma Bakanı Karaismailoğlu hafta sonu Kayseri’de YHT ile ilgili müjdeli haber verecekmiş.

00-Covid testi pozitif Çıkan OSB Başkanı Nursaçan temaslıların test yaptırmasını istemiş.