H. Ali YILDIRIM


PASİF SALDIRGANLIK

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


Bazı kadınların kızlarına evlilik öncesinde kurnazlık tavsiye ettiğini biliyorum. ?Şunu yap, bunu yapma? tarzındaki ince hesaplanmış öğütlerle, kocayı emir eri konumunda tutmak için bazı taktikler geliştirebiliyorlar. Temelde amaç bulanık bir ortam yaratmak ve kişiyi çaresiz bırakıp mutlak itaate zorlamaktır. Çoğu zaman dışardan bakıldığında canımlar, aşkımlar, bir tanemler gırla gitse de, işin iç kısmı öyle değildir. Her şey gizli tehdit altında olmaktadır. Kapris, önemsememe, surat asma, inatçılık, memnuniyetsizlik, benmerkezcilik ve her daim hazırda bekleyen bir gizli dışlanma tehdidi çok bilinen davranışlardır. Örnekteki kadın ve erkeği yer değiştirebiliriz, tersi de mümkün. Bu davranışların genel adı ?Pasif Saldırganlık? olup pasif agresiflik te denmektedir. Bir bakıma; Saldırgan ruhlu kişinin, aynı zamanda haklı olmak istediği için ezoterik şekilde üstü kapalı saldırmasıdır. Böyle davranan kişiye ?Pasif Saldırgan? deniyor. ?İşgal? altında büyümüşler ve çoğunlukla engellenmişlerdir. Bunlar netlikten hoşlanmazlar ve bulanık suda avlanırlar. Çünkü netlik asıl kişiliği ortaya çıkaracaktır?

Sessizlikle terbiye etmek, huysuzluk, inatçılık, görevi aksatmak, doğrudan ve açık konuşmamak, problemlerden kaçmak, duygusal yakınlık kuramamak, yarışamamak, sürekli mazeret bulmak, başkalarını suçlamak, engelleyici olmak, mağdur rolü yapmak, uyumluymuş gibi yapmak, iğneleyici konuşmak, üstü kapalı iltifat etmek, öfkeyi gizlemek, özür dilememek ve teşekkür etmemek Pasif Saldırganların ortak özellikleridir. Tepki olarak: Cevapsız bırakmak, gerçeği gizlemek,  unutmuş gibi yapmak, telefona çıkmamak, arandığı halde dönmemek, mesajları görmemek, gereksiz yere bekletmek, karşıdakini yok farz etmek, görevi aksatmak, aleyhte düşünmek, istenmeyen insanlarla konuşmak, gizemli olmak vs. çok yaygındır. Bunlar yarın ayrılacakmış gibi yapar ama asla barış içinde ayrılamazlar?

Bu davranışlarda amaçlanan; kocayı bunaltarak pes ettirip, hiçbir şeyi sorgulayamayan, pasif ve itaatkâr bir yaratık haline dönüştürmek, idareyi ele geçirmek ve hesapsız davranma ayrıcalığını elde etmektir. Çünkü açık konuşulduğu zaman birçok örtülü konu ortaya çıkacaktır. Bir tür, ?yetki bende sorumluluk sende?, ?Davul sende tokmak bende? oyunu sahnededir. Ara sıra olduğunda konu halledilebilir belki, ancak pasif saldırganlık kronik olduğunda ruhunuza zarar verebilir hatta ?Duygusal Şiddet?e dönüşebilir. Uzun sürerse, ruh durumunuz bozulabilir, sinir uçlarınız yanabilir, doğru düşünememeye ve şaşırmaya başlayabilirsiniz. Başka duygusal problem de varsa rotanız kaybolabilir, yönsüz ve ruhsuz bir hale gelebilirsiniz. Sonra bu da aleyhinize delil olarak kullanılabilir...

Buna maruz kalan koca, ya celladına aşık olmuş numarası ile ?mutluluk taklidi? yapacak (Stockholm Sendromu), ya da uzun süre direnmekten dolayı ?Kaskatı ve duygusuz bir kütle? haline gelip ?Sahte süper güç? olacaktır. Üçüncü seçenek olan ?Sinir uçları alınmış? durumu ise çok nadir görülür. Birinci seçenekte hayat üstü örtülü akıp gidebilir. Direnmeyi seçen ikinci tip koca, zamanında çözüm bulmayı başaramaz ise, ya da her ikisi de ?Güç Savaşı?nı kazanmaya yeminli ise despotluk karşı silah olarak baş gösterebilir. Her durumda kimsenin kazanma şansı olmayacak ve evlilik vazosu çok sert bir şekilde kırılacaktır?

?Pasif Saldırganlık? elle tutulur, gözle görülür bir durum olmadığından, koca neye uğradığını anlayamadığı gibi kendini nasıl ifade edeceğini de bilemez. Öfke ve suçluluk ta duyabilir. Hatta ?kötü? olduğuna kendisi de inanabilir. Bu yüzden aile çevresi ve mahkemelerde hedef koca tek suçlu muamelesi görebilir. Pasif Saldırganlık az bilinse de, çok mu çok sinir bozucu olabilir. Kişinin sonraki yaşamı, kalıcı öfke, güvensizlik, emin olamamak, kararsız kalmak ve yalnızlığı tercih etmek gibi sonuçlar doğurabilir. Kadın ise, erkeği pert (kullanılamaz) ettiğine inandığı için zafer coşkusu yaşayabilir. Kuyruğu dik tutup tutmadığına bakarak bunu anlayabilirsiniz. Bu durum nadiren nasihat ile düzelir. Çünkü bu tip kişiler haklı olma düşkünüdür?

Anahtar Kelimeler: Pasif Saldırganlık, Pasif Agresiflik, Duygusal Şiddet, Güç Savaşı.