SAMİ DAYANGAÇ


PERİŞAN FUTBOLUMUZ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Arkeofili'nde yer alan habere göre, M.Ö 3'ncü yüzyıl'da Çinliler spor amacıyla ve tekmelemek suretiyle topları filelere sokmaya çalışan ilk insanlardı, tüm dünyada futbol olarak bilenen oyun ise 19'uncu yüzyıl'da İngiltere'de biçimlendirilmişti. Şimdi futbolu bulan, kurallarını koyanlar ligimizi izlerken nasıl da kıskanıyor, imreniyorlardır…

Avrupa maçlarını izleyin, bir de ligimizi. Hangisi futbol karar verin. Ligimiz başladı ama seyir zevki olan maç hiç yok. Ha bire yan pas, kaleciye pas verilen, oyuncuların her fırsatta kendilerini yere atarak rakibi attırmaya çalışan garip bir oyun bizimkisi. En küçük temasta çığlık atarak yere balıklama atlayan, sanki çok acil ve mühim bir sakatlık varmış gibi yeri yumruklayan, rakibe kart gösterilince hemen kalkıp oyuna devam eden sahtekarlar oyunu.

Yaşı geçmiş, futbolun sonuna gelmişler için ligimiz cennet. Avrupa gibi vergi yok, Türkçe öğrenme zorunluluğu yok, oynamasan da paran bankaya yatıyor, yorulunca at kendini kıvran oh ne güzel değil mi? Mesela ligimizden bir oyuncu İspanya ligine transfer oldu, ilk şart İspanyolca öğrenmeleri. Bizde?

Ligimiz düzelir mi? Pandemi döneminde, ligler oynanmadığı halde yayıncı kuruluş kuruş indirim yaptı mı? Hayır. Her kulüp bazılarının çiftliği gibi mi? Evet. Mesela işi gücü olmayan bir hocayı getir, iki haftada parasını verip yollarsınız. Ya şahsi şirket veya fabrikanızda bunu yapar mısınız? Hayır. Aynı zamanda kul hakkına girer.

Sonra da şehre döner yardım istersiniz? Bakınız bir yıldır yolsuzluk, usulsüzlük konuşuluyor. Sonuç? Enerji boşa gitti. Yardım deyince aklımıza geldi, forma için program düzenlendi, çok özel sunucular getirildi, TV canlı yayınladı. Peki sormak hakkımız değil mi, kim ödeme yaptı? Çok değerli hanımefendi başkanımız neden açık ve net olmuyor?

Berna Başkanımız ne kadar açık olursa, açıklama yaparsa, belge sunarsa savcılar da kimin nesi var ortaya çıkarır.

Lig maçları sonrası hiç kimse hatalıyım demiyor. TVlerde yorumcular büyük kulüpleri kızdırmamak için asla sert eleştiremiyorlar. Ya o kulüpten teklif alırlarsa? Futbolculara büyük paralar verildi hoca eleştirse kendi başarısızlığı ortaya çıkacak. O halde yüklen hakemlere.

Hakemler eskisi gibi az bir paraya çalışmıyorlar. Mesela 4 bin lira alan bir öğretmen hakemlikte 25-30 bin lira alıyor. Neden tepki göstersin, neden büyük takımları tutmasın? Ağzına gelen her şeyi söyleseler de hakemlerin sesi çıkmıyor. Hadi hakemler konuşmuyor, hakem dernekleri neden haklarını savunmuyor?

Futbolda en önemli merci, karar verici makamı hakemler, aynı zamanda en zayıf halka. Ama iyi para aldıklarından yaş haddi dolana kadar düdük çalıyorlar. Deniz Çoban diye bir hakem vardı. Bir maçta hatalı düdükler çaldığını canlı yayında konuşan Rıza Çalımbay'ın yanına gelerek özür dilemiş ve hakemliği bırakmıştı. Öğretmen kendisi.

Futbol kurulur mu? Çok ama çok zor. Kanun çıkacak, başkan ve yönetimi her harcamadan sorumlu olacak, şeffaf olunacak ve süreli görev yapılacak.