ASIM CENGİZ GÜR


RAHMAN´IN KULLARI

Notlar - Asım Cengiz GÜR


Dünkü notlarımızı Aziz Kitabımız Kur´an-ı Kerim´in Furkan Sûresi´nden bir dua ile bitirmiştik. Bugün de yine aynı surenin 63. Âyet-i kerimesinden Sûrenin sonuna, 77. Âyet-i kerimesine kadar ki bölümü nakletmeye gayret edeceğiz. Yüce Rabbimiz burada kendisinin (has) kullarını tarif ediyor.

Sûrenin sonunda ise, duanın öneminden bahsediliyor. Dua, kulun Allah´a olan kulluğunu bilmesi, O´nun dergâhına gelmesi ve kalben O´nunla irtibat kurmasıdır. Yüce Allah (c.c.) Bakara sûresinde: ?Ey iman edenler! Namazla ve sabırla/metanetle yardım isteyin??, ve  ?? duanızı kabul ederim??  buyuruyor.

Yukarıda kaydettiğimiz âyet-i kerîmeler de şöyle buyuruluyor:

?Rahmân´ın (has) kulları o kimselerdir ki yeryüzünde mütevazi bir şekilde yürürler ve cahiller kendilerine laf atarsa (tartışmayıp): ?Selametle (hoşça kal).? de(yip gider)ler.

Onlar ki gecelerini Rablerine secde ederek ve kıyamda durarak geçirirler.

Onlar ki: ?Ey Rabbimiz! Cehennem azabını bizden uzak tut, çünkü onun azabı devamlı bir azaptır. Doğrusu o (cehennem), ne kötü bir karargâh, ne kötü bir makamdır!? derler.

(Rahmân´ın o has kulları) ki harcadıkları zaman israf etmezler, cimrilik de yapmazlar, (harcamaları hususunda) bu (ikisi) arasında bir denge tuttururlar.

Yine onlar ki Allah´la beraber başka bir tanrıya yalvarıp tapmaz/tapınmazlar. Allah´ın haram kıldığı canı, haksız yere öldürmezler. Zina etmezler. Kim bunları yaparsa, günahın(ın) cezasını bulur.

Kıyamet günü azabı katmerli olur ve onun içinde hor ve hakir bir şekilde ebedî kalır.

Ancak (küfürden, şirkten ve günahlardan) tevbe edip iman eden ve (Allah´ın rızasına uygun) iş yapanlar hariçtir. İşte Allah, onların kötülüklerini iyiliklere çevirir. Allah çok bağışlayan, çok merhamet edendir.

Kim (günahlarından) tevbe edip sâlih amel işlerse, gerçekten o, Allah´a tam bir yönelişle dönmüş (demek)tir.

Onlar ki yalana şâhitlik etmezler. Boş ve kötü sözlere rastladıkları zaman da, vakarlı bir şekilde (onlardan yüz çevirip) geçerler.

Onlar ki Rabbinin âyetleri hatırlatıldığı zaman, onlara karşı kör ve sağır davranmazlar (itaat için can kulağıyla dinlerler).

Ve onlar ki: ?Ey Rabbimiz! Bize eşlerimizden ve nesillerimizden gözler(imizin) nuru (olacak iyi insanlar) lütfet ve bizi (fenalıktan) sakınanlara rehber yap.? derler. (Bu dua temiz toplum olmanın, dünya ve âhirette huzur bulmanın bir anahtarıdır.)

İşte (yukarıdan beri anlattığımız) bu (sayılan özelliklere sahip olarak Rahmân olan Allah´a kulluk görevini yapa)nlar  sabırlarından dolayı, cennetin en yüksek mevki(ler)i ile mükâfatlandırılacaklar ve orada bir sağlık dilekleri ve selam ile karşılanacaklardır.

Orada ebedî kalacaklardır. (O) ne güzel bir kalacak yer ve ne güzel bir makamdır!

(Resûlüm!) De ki: ?Dua (ve ibadeti)niz olmasa, Rabbim size ne diye değer versin? (Ey inkârcılar!) Siz ise, (Allah ve Resûlü´nün bildirdiklerini) yalanladınız, bu yüzden (bu günah ve onun) cezası, boynunuza sarıl(ıp yakanızı bırakmay)acaktır.?

Yüce Allah doğru söyledi/sözünde sadıktır?

Tüm Kur´an-ı olması gerektiği gibi bu âyet-i kerîmeleri de anlayarak okumaya ve hayatımıza aksettirmeye çalışalım. ?Rahmân´ın Kulları? olmaya gayret edelim.

Rahmân: ?Dünya hayatında, insan-hayvan, mü´min-kâfir gözetmeksizin, mahlukatın hepsine merhametle muamele eden?dir.

Rahmân: ?Ezelde bütün yaratılmışlar hakkında hayır ve rahmet irade buyuran?, ?Rızıkları ve her türlü iyilikleri ihsan eden?dir.

O Rahmân´a ne kadar hamd etsek, şükür etsek layıkı ile yapmış olamayız. Ama hiç olmazsa, kendisinin tarif ettiği vasıflarla vasıflanmaya gayret etmeliyiz.

Ayet-i kerime, Allah´ın yanındaki kıymetimizin de dua ve ibadetimizle ve tabiiki ihlas ve samimiyetimizle ilişkili olduğunu hatırlatmaktadır. En güzel dualar Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´den öğrenilmiş dualardır. O´nun (s.a.v.), hacet duası için şöyle tavsiyede bulunmuştur: ?Kimin Allah´tan veya insanlardan bir ihtiyacı varsa, iki rekat namaz kıldıktan sonra kıbleye yönelmiş olarak avuç içleri semaya bakacak şekilde, ellerini birleştirmeden omuz istikametinde kaldırır. Allahu Teâlâ´ya hamd, Resûlü´ne salât ve selam getirdikten sonra Allah´a tam teslimiyetle huşû içinde ve yavaş/hafif sesle, meşru olan şeyleri Allah´dan ister ve yardım diler. Bütün mü´minleri de duasında anar.

?Allah´ım! Ürpermeyen kalpten, doymayan nefisten, kabule şayan olmayan duadan, fayda vermeyen ilimden sana sığınırız? (âmin)