ASIM CENGİZ GÜR


RAMAZAN ve MAĞFİRET


(Allah ondan razı olsun) Ubade ibn-i Samit´in rivayet ettiğine göre, Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
?İşte bereket ayı olan Ramazan geldi. Artık Allah´ın rahmeti sizi kuşatır. Bu ayda yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir, dualar kabul olunur? buyurmuşlar.
Önceki notlarımızda bereket ve rahmet hususunda bilgiler aktarmıştık. Bugün de günahların affedilmesi hususuna değineceğiz.
(Allah ondan razı olsun) Ebu Hureyre´den rivayet edildiğine göre Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
"´Orta yolu tutun, güzele yakın olanı arayın, sabah vaktinde, akşam vaktinde, bir miktar da gecenin son kısmında yürüyün (ibadet edin), ağır ağır hedefe varabilirsiniz. Unutmayın ki sizden hiç kimseye, yaptığı amel, cenneti kazandırmayacaktır.´ buyurdu. ´Sen de mi (amelinle cennete gidemeyeceksin) ey Allah´ın Resûlü?´ dediler. Efendimiz (s.a.v.) şöyle buyurdu: ´Evet, Allah affı ve rahmeti ile muâmele etmezse ben de! Ancak Allah beni rahmeti ile bürürse kurtulabilirim?.
Ömer İbnu´l-Hattâb (Allah ondan razı olsun) anlatıyor:
"Resûlullah (s.a.v.)´e bir grup esir getirilmişti. İçlerinde bir kadın vardı, göğüsleri sütle dolu idi. Bu kadın (sağa sola) koşuyor, esirler arasında bir çocuk bulduğu zaman onu yakalayıp kucaklıyor, göğsüne bastırıyor ve emziriyordu. (Dikkatleri çeken bu manzara karşısında), Resulullah (s.a.v.) :
´Bu kadının, çocuğunu ateşe atacağına kanaatiniz olur mu ?´ dedi. Bizler:
´Hayır!´ diye cevap verince:
´(Bilin ki), Allah´ ın kullarına olan rahmeti, bu kadının çocuğuna olan şefkatinden fazladır.´ buyurdu."
(Allah ondan razı olsun) Abdullah b.Mes´ud´a göre, Nisa suresinde bulunan şu dört ayet Müslümanlar için tüm dünyadan daha hayırlıdır. Bu ayetlerin birincisi şudur:
Hiç şüphesiz Allah kendisine ortak koşanları affetmez. Fakat bunun dışında dilediği kimseleri affeder. Allah' a ortak koşan kimse ağır bir iftira günahı yüklenmiş olur.
İkinci ayet şudur:
Eğer onlar günah işleyince sana gelerek Allah´dan affedilmelerini dileselerdi ve peygamber de onlar adına af dileseydi, kesinlikle Allah´ı tevbeleri kabul edici ve merhametli olarak bulacaklardı.
Üçüncüsü :
Eğer size yasaklanan günahların büyüklerinden kaçınacak olursanız, diğer günahlarınızı bağışlar ve sizi şerefli bir barınağa (cennete) yerleştiririz.
Ve dördüncü ayet de:
Kim kötülük işler veya kendine zulmeder de sonra Allah´dan af dilerse Allah´ı tevbeleri kabul edici ve merhametli olarak bulur.”
Allah-u Teâlâ Hazretleri bu ayda çok günahları, evvelce işlenmiş hataları afv ü mağfiret eder, bağışlar. O iftar vakti geldi mi, Allah-u Teâlâ Hazretleri nice insanları affettiği, mağfiret eylediği, lütfuna erdirdiği kullar safına geçiriverir. Şekàvetlerini, isyanlarını saadete döndürüverir. Güzel bir ay, eski suçların bağışlandığı, günahların affedildiği bir aydır Ramazan.
"Allah bu ayda duaları kabul eder" buyuruluyor, hadis-i şerifte. Duaların kabul olması çok önemli. Çünkü dua edilecek çok konu var. Duaya çok ihtiyacı var ümmet-i Muhammedin; Türkiye´de, Türkiye´nin dışında gariban, mazlum, mağdur, makhur, esir, hakkı gasbedilmiş, kendisine zulmedilen bir çok kardeşimiz var. Mazlum, ma´sum, bîçâre, güç yetiremiyor. Zalimler kuvvetli, mazlumlar da aciz, güç yetiremiyorlar. Cenâb-ı Mevlâ´nın lütfundan başka bir dayanağı yok. Mü´minin mü´mine duası makbul olduğu için özellikle bu ayda çok dualar etmek gerekiyor. Kendimize, annemize, babamıza, ninelerimize, dedelerimize, geçmişlerimize, ecdâd ü ceddât ü akrabâ u taallükàtımıza; evlâtlarımızın hayırlı evlât olmasına, memleketimizin hayırlara ermesine, berekete mazhar olmasına; iktisàdî sıkıntılardan, siyâsî bunalımlardan, diğer kötülüklerden korunmasına; düşmanların fırsat bulamaması, kötülük yapamaması hususuna yapılacak dualar çok... Böyle düşünüp, gece gündüz Cenâb-ı Hakk´a yalvarıp dua etmek lâzım! Çünkü duaların kabul olduğu bir aydır ramazan.
Yüce Allah (c.c.) mü´minler arasındaki sevgi ve muhabbeti arttırsın; kırgınlıkları, kızgınlıkları, küskünlükleri izale eylesin.
Bir vücudun organları gibi olabilmeyi, birinin ağrı ve ızdırabından hemen diğerinin de haberdar olabilmesini, sevdiği ve razı olduğu kullar zümresine dahil olabilmeyi hepimize nasib ve müyesser eylesin.