SAMİ DAYANGAÇ


REKTÖR ATAMALARI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Son günlerde fırsatçılar için yeni bir eylem konusu gündeme geldi. Rektör ataması. Bilindiği gibi ülkemiz üniversite cenneti. Her şehirde değil büyük şehirlerin pek çok ilçesinde bile var. Kiminin devasa binaları, kiminin de apartman dairesi büyüklüğünde okulları. Ülkemiz üniversite cenneti dedik, toplam 220 rektörümüz var, nasıl ama? Rektör ne demek, ne iş yapar? Rektör sözcüğü Fransızca’dan dilimize geçmiş. Rektör, üniversitenin tüzel kişiliğini temsil eden, yönetimden, eğitim ve öğretimin düzenli yürütülmesinden sorumlu profesör olarak tanımlanabilinir.

Rektör seçimleri, atanması vs dikkat edin, hiç ilgisi bulunamayan kişilerin tartışma konusu. Boğaziçi Üniversitesi’ne atanan rektör AK Parti’den milletvekili aday adayı olmuş, o nedenle seçilemezmiş. İyi de bu hoca CHP’de siyasete başlamış çalışmalar yapmış, liberal partiye geçmiş, son durak AK Parti... Neden CHP geçmişi konuşulmuyor?

Rektör olarak atanan kişi Ortadoğu Teknik Üniversitesi’ni bitirip, rektör olarak atandığı okulda yüksek lisans ve doktorasını tamamlamış bir bilim insanı. Bu ve benzeri üniversiteye rektör atanması neden tartışılıyor? 2004 yılında Kastamonu Üniversitesi’nde rektör seçimlerinde 1 oy alan bir hoca cumhurbaşkanı tarafından rektör atanmıştı. Yine aynı dönemde seçimlerde en yüksek oyu alan değil 2. sıradaki aday arada çok oy farkı olsa da rektör atanmıştı. Neden bu tepki?

Kaldı ki kıymetli okur, rektörün kim olduğu hiçbir öğrenciyi de ilgilendirmez. Öğrencinin rektörle ne işi olur?

Rektör ve yardımcısı ikna odaları kurmayacaklarsa, kılık kıyafet kontrolü yapmayacaklarsa neden öğrenci ‘rektörü istemeyiz’ desin?

Yapılan eylemi direnişe döndürmeye çalışanların büyük çoğunluğu o üniversite ile hiçbir ilgisi bulunmayanlar.

Hatırlayın Taksim’de ağaç kesiliyor diye süren eylemleri. Sonuç ne oldu biliyor musunuz? Büyük maddi hasar oluştu, bizim vergilerden karşılandı. Yazık değil mi ülkemize? Fırsatı bulan provokasyona soyunuyor.

Kahramanmaraş, Sivas, Çorum olaylarından ne zaman ders alacağız? Kışkırtmalara, tahriklere, dolduruşlara ne zaman kanmayacağız? İktidarı sevmeyebilirsiniz ama bunu halkın parasıyla yapılanlara zarar vererek tepki gösteremezsiniz.

Ülkemize yazık etmeyelim. İçeride ve dışarıda yeterince düşman varken...