SAMİ DAYANGAÇ


SAĞLIK ÇALIŞANLARI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Şehir hastaneleri kurulurken demediğini bırakmayanların dilleri şimdi nerede acaba? Ayrıca sağlık çalışanlarına geçmişte şiddet uygulayanlar neredeler? Sağlık çalışanı sadece doktorlardan oluşmaz. Doktorlar elbette önemli figürdürler ama 112’den başlayarak teknisyenler, hemşireler, temizlikçiler hepsi bir bütündür. Tıpkı bir basketbol takımı gibi çalışmaktadırlar.

Bu insanlar, her gün cepheye, savaşa giden askerler gibidir. Hele hele günümüzde sağlık çalışanları en büyük risk gurubundadırlar.

Hemşireler, makinenin çok önemli dişlisini oluştururlar. Hemşire, kız kardeş de demektir. O kadar yakınımızdır.

Sağlık çalışanlarımızı bir gözlemleyin, empati kurmaya çalışalım. İşten, risk altında çalışmaktan, uykusuzluktan bitkin vaziyette uygun zamanda eve geldiniz. Hasretle, özlemle, sevgiyle yolunuzu gözleyen sevdiklerinize, çocuklarınıza, bebeklerinize, eşinize sarılamamak, uzaktan sevmek nasıl bir duygu? Sağlık çalışanlarımız işte bu durumdalar. Eskiden ambulansların üzerinde cankurtaran yazardı. Şimdi ambulans yazıyor. İşte sağlıkçılarımız cankurtaranlar.

Bu kardeşler gece 21:00’de çıkıp bizi alkışlayın demiyorlar. Yasaklara uyun, hastalanmayın diye çağrı yapıyorlar, bizim için, bizi uyarıyorlar.

California Üniversitesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Mehmet Çilingiroğlu: “ABD’de 33 milyon insan işini kaybetti. Bunlar ilaçlarını alamıyor. Burada göğsünüz ağrısa 20 bin $. Hastalar hastaneye gidemiyor, Türkiye’de siz çok şanslısınız. Burada insanlar patır patır ölüyor. Allah devletimizden bin kere razı olsun.” Amerika’da çok başarılı bir hekim olan Mehmet Çilingiroğlu'nun görüşü bu.

Büyük risk gurubunu teşkil eden sağlık çalışanlarımızdan Allah razı olsun, huzurlu bir yaşam sürsünler. Bu gruptan sonra yine fedakârca ve risk altında çalışan guruplara da değinelim, alınmasınlar. Sağlık çalışanları, güvenlik güçleri, zabıtalarımız, market çalışanları, eczane çalışanları, temizlik işçilerimiz, fırın çalışanları, toplu taşım araçları sürücüleri, en öncelikli risk gurupları bu çalışanlar.

Bu risk guruplarında kardeşlerimiz, akrabalarımız, komşularımız, içimizden birileri çalışıyor. Bizim için, bize hizmet için. Uyarılara kulak verelim, bir şey olmaz diye cahil cesareti takınmayalım. Şakası yok, öldürüyor.

MASKE TAKALIM...