SAMİ DAYANGAÇ


ŞEHİR HASTANESİ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Cumhurbaşkanımızca açılışı yapılan Şehir Hastanesi’nin yeri konusu uzun süre tartışıldı. Kimi uzaklığından, kimi ulaşımından kimi de hastane içine girmeyen otobüslerden şikâyet etti. Acaba Şehir Hastanesi’nin yeri doğru tercih mi?

Hastane yeri tespit edilirken bir günde, bir gecede karar verilmemiştir. Özhaseki Bakanımız belki aylarca hastane yerinin doğru bölgeye kurulması için araştırma ve incelemeler yaptırmıştır.

Dikkat buyurunuz, şehrimiz doğu ve batı istikametinde gelişmektedir. Güney-kuzey aksında gelişime uygun alanlar bulunmamaktadır. Bu nedenle İldem bölgesine hastane planlanarak yakın zamanda bu bölgeye hitap edecek hastane, butik hastane yapılacaktır. Şehir Hastanesi yapılırken sadece o ile değil, bölgeye hitap edecek şekilde planlaması yapılmaktadır.

İldem bölgesine Şehir Hastanesi planlansaydı o hastane şehir merkezine uzak denecek ancak Sivas ve Kahramanmaraş illeri yararlanacaktı. Oysa mevcut yer planlanıp hastane yapılınca Niğde, Nevşehir, Kırşehir, Yozgat illeri yararlanmaktadır.

Yani şehrimizin gelişim alanı göz önüne alınıp yararlanacak illere de bakınca Şehir Hastanesi’nin en doğru yere yapıldığını görürüz. Elbette ilk zamanlarda ulaşım vs sıkıntı olması tolere edilerek düzeltilecek hususlar. Misal Memduh Büyükkılıç Şehir Hastanesi’ne giden ama içeri girmeyen, böylece hasta ve hasta yakınlarının uzun yürümeleri gerektiği durumu derhal düzeltmiş ve otobüslerin hastane içerisine girmesi talimatı ile müthiş rahatlama sağlamıştır.

Güney ve kuzey bölgeleri kapalı olan şehrimizde İldem bölgesine 300 yataklı hastane yapılması yakında gerçekleşecek. Böylece şehrimizin doğu bölgesinden hastalar Şehir Hastanesi’ne gitmeyecekler. Süper bir rahatlama gerçekleşecek.

Batı bölgesi de Şeker Fabrikası ve Organize Sanayi nedeniyle tıkalı bir durumdaydı. Nuh Naci Yazgan Üniversitesi, daha sonra Şehir Hastanesi batı bölgesinin tıkanmasını aşmıştır. Şehir Hastanesi şu anki konumuyla 5 ilin giriş bölgesinde bulunuyor. Şehir Hastanesi, kelimenin tam anlamıyla bölge hastanesi konumunda bulunuyor. Bu mantıkla bakıldığında Şehir Hastanesi, çevre illerinin ulaşımının en kolay olduğu yere yapılmıştır. Hava alanı yapımı gibi düşünmeliyiz. Hava alanı şehrin merkezine değil dışına yapılmakta. Mevcut arsası 500 dönümden oluşmakta. Bu büyüklükte alan bulmak o kadar kolay olmasa gerek. Şehir merkezinde nerede var? Hastane şu an yüzde 90 doluluğa erişerek uzak iddialarını çürütmüştür. Geçen ay yapılan bir araştırmada hastanede yatan hastaların yüzde 42’sinin şehrimizden olmadığı görülmüş. Demek ki Şehir Hastanesi tam bir bölge hastanesi olmuş.

500 civarında doktorun görev aldığı hastanede günlük 14 binin üzerinde hastaya bakılıyor. Eski Devlet Hastanesi de poliklinik hizmeti veriyor ve günlük 5-6 bine yakın hastaya hizmet veriyor. Ülkemizin en gelişmiş tıp merkezlerinde uygulanan tüm sağlık hizmetleri, ameliyatlar modern cihazlarla Şehir Hastanesi’nde de uygulanmakta. Ne diyelim, başarılar dileriz...