SAMİ DAYANGAÇ


SİYASET VE KAYSERİ

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Dünya üzerinde hiçbir gelişmiş, ekonomisi güçlü ülkede bizde olduğu kadar siyasi parti yok. Ülkemizde 116 faal siyasi parti var.

Seçimlerde belli bir yüzde tutturursanız hazineden yardım alıyor, dilediğiniz yerde harcama yapıyorsunuz. Peki, siyasi partilere neden hazine yardım yapar? Bu para kimin parası? Zaten siyasette belli yerlere gelmek, vekil hayali kurmak da parayla. Yani belli bir ekonomik gücünüz yoksa hayal bile kurulamaz. Hiç emekli, işçi, memur, bakkal, kasap vs gibi milletvekili olanı duydunuz mu?

Şu an 600 milletvekili var, ne iş yaparlar? Cumhurbaşkanlığı sisteminde çok fazla işlevi kalmadı.

Siyasi partilerin hiçbiri ideoloji partisi değil. Hemen itiraz etmeyin, ideoloji partisi olduklarını iddia edenler zaten oy oranları düşük partiler. Ülkemizde partilerin hemen hemen tamamı lider partisi. 20 yıllık AK Parti iktidarında Tayyip Erdoğan gibi bir lider çıktı mı? Efsane İstanbul Belediye Başkanlığı’ndan sonra girdiği hapiste, şiir okudu diye girdiği cezaevinden nasıl da güçlü çıktı. Halk sevdi, güvendi, bağrına bastı, hala alternatifi yok.

Bir ülke düşünün ki 20 yıldır iktidarda olan bir partinin karşısında ana muhalefet partisi iktidar alternatifi olmasın. Recep Tayyip Erdoğan ile Kemal Kılıçdaroğlu'nu kıyaslayın.

Şehrimizde faal olan siyasi partiler, sosyal medyada takipçi yapmayı siyasi çalışma sanıyor. İktidar Partisi İl Başkanı son derece dürüst, işini siyasete karıştırmayacak kadar hassas. Bizlere Menderes dönemini anlatmaları nasıl hikâye geliyorsa, şimdiki oy kullanma yaşına gelen gençlere de 12 Eylül’ü anlatmak hikâye geliyor. 20 yaşındaki delikanlıya hastane kuyrukları, telefonsuzluk masal gibi geliyor. Öyleyse gençlere bir şeyler anlatmalı, umut aşılamalı, sosyal medya yalanlarından uzak tutulmalı. Sadece milletvekili denince Mehmet Özhaseki, Taner Yıldız akla gelmemeli. Diğer vekilleri de sahada görmek her seçmenin hakkı.

İktidar böyle de muhalefet nasıl? En rahat vekiller muhalefet vekilleri. Sadece eleştiri. Kimse muhalefet vekili olunca ‘siz ülke için, şehir için ne yaptınız?’ diye sormaz, sormuyor. Cevaben, ‘muhalefet olduğumuz için bir şey yapamıyoruz’ derlerse o zaman ‘bırakın biraz da başkası yapsın’ derler.

Önümüzdeki günlerde muhalefet partilerinden birinin yönetimi değişecek gibi. Beklenen çıkış, beklenen çalışma yapılamamış. Genel merkez memnun değilmiş.

Sözün özü ülke siyasetini liderler belirler, genel başkanlar değil. Liderlik ile genel başkanlık olgusu farklıdır. Lider yöneten, genel başkan idare edendir.

Belli bir ekonomik güce sahip olanlardan seçilen milletvekillerine hayat pahalılığı, ekonomik sıkıntılar, işsizlik konularına duyarlılık beklenemez. Asıl konular bunlar olmalıyken, ana muhalefet genel başkan baş danışmanı, ‘Libya’da ne işimiz var, yayılmacılık’ gibi söylemleri ile sizce oy artırabilir mi?

 

Mış… Muş…

___Emniyet Müdürü Kamil Karabörk, başarılı çalışmaları ile göz dolduruyormuş.

___Büyükşehir ve ilçe belediyelerinin hizmet yarışı takdir görüyormuş.

___AB 313 plakalı halk otobüsünün ana arterde durak harici indi bindi yapması, ceplere girmeden ana yolda trafiği durdurup yolcu indirmesi çok tepki almış.