SAMİ DAYANGAÇ


Sosyal mecra dedikleri

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Rahmetli Turgut Özal “Yakında herkes telefonunu cebinde taşıyacak” dediğinde alaya alınmış, kablo yetmez mavrası atılmıştı. Bu söylem olduğunda pek çok evde sabit telefon yoktu. Sabit telefon ise büyük kadrajı olan, çevirmeli idi ki şimdiki gençler ancak müzelerde görüyor.

Cep telefonu ilk çıktığında elbette büyük boyutta olan telefon makinesi, ilerleyen zamanda teknolojik gelişmeler ışığında boyut küçülttü. Ama işlevsel anlamda resim atma, video vs. bulunmuyordu. Hemen bunlar tasarlanınca telefonlar ebatlarını doğal olarak büyüttü. Artık dünyanın her yerinden görüntülü konuşma bile yapılır oldu.

Bu girişten sonra konumuza dönelim. Telefon teknolojisindeki değişim doğru kullanılması halinde insanlığa çok büyük hizmet olarak da görüldü. Her türlü bilgiye tek tuşla ulaşım imkânı mevcut. Peki, insanımız akıllı denilen telefonla nasıl bir kullanım içinde?

Yapılan araştırmalara göre dünya genelinde akıllı telefon ekranlarına bakma süresi 4.8 saat olarak tespit edilmiş. Ülkemizde ise bu süre 3.4 saat. Yani ortalama 3 saat 40 dakika akıllı telefon ekranına bakıyoruz.

Akıllı telefon ekranına 3 saat 40 dakika bakıyoruz da, akıllı telefonlarda en çok neye bakıyoruz? Bu sorunun cevabını da araştırmışlar. En çok ekranlarda WhatsApp’a bakılıyor. Bunu İnstagram, Facebook, Tik-tok ve Twitter takip ediyor.

Akıllı telefon ekranına günlük bakma oranında dünya genelinde ülkemiz 7. sırada.

En çok video izleme programı Youtube. Bu kanalda her bilginin görüntüsüne erişmek de mümkün.

En çok zaman ise aylık 20 saat ile İnstagram’da geçiriliyor. Son zamanlarda bu mecrada ülkemiz insanları sağlık, spor, kişisel bakımda artış gözleniyor.

Çocukların, gençlerin en çok rağbet ettiği oyunlara gelince, ülkemizde en çok Brawl Stars oyunu tercih ediliyor. Bunu Pubg mobile izlerken daha sonraki sırayı Roblox alıyor.

Akıllı telefonlar gerçekten son derece pahalı. Herkesin alım gücü olmayabilir. Borçlanarak akıllı telefon alıyorsak bunu akıllıca kullanmamız şarttır. Toplu taşıma araçlarına bakın, herkesin elinde telefon. Sanırsınız ülkeyi idare ediyorlar. Pek çoğu mesajda, gereksiz sayfalarda. Kimi de yer vermemek için meşgul rolünde. Oysa gidecekleri yere kadar iki sayfa bir şeyler okusalar, bilgi ve kültür dağarcıklarına katkı verseler, hem o pahalı telefonu doğru ve amacı için kullanmış olurlar ve hem de bilgileri artar ki, toplum içinde iki cümle konuşabilmek için kendilerini yetiştirmelerine de katkı verir. Merak duygusu gelişir, kendisi gelişir.

Akıllı telefonlar kadar akıllı nesiller yetişmesi tek dileğimiz olsa gerek.