CANSU DENİZ


SÖZLERİM KENDİMEDİR, GAYRA DEĞİLDİR!


Kardeş olmak; Peygamber Efendimiz´den bizlere kalan en önemli miraslardan olup, bir arada yaşamanın, sevginin, saygının, hoşgörünün temel harcıdır.
Peygamber Efendimiz Siyer kitaplarında da anlatıldığı üzere; hicretten hemen sonra Müslümanlar arasına atılan fitneye engel olmak ve her anlamda birlikteliği sağlamak için Mekkelilerle Medinelileri yani ensarla muhaciri meclislerde toplamış, özel bir İslam kardeşliği getirmiştir.
O dönemi öğrenmeye çalıştığımızda anlıyoruz ki; Asr-ı saadet, sadece kendi dönemine özgü bir yaşayış, kavrayış, anlayış değildir. Allah´ın mülkünde, tüm zamanlarda geçerli "bir olma" kuralını, tevhidi öğretmeye çalışmaktadır bizlere.
Bu anlamda bir olmanın, kardeş olmanın en önemli anahtarlarından biri de; sadece sureten bildiklerimizde kusur görmemektir.
Ehli tasavvuf der ki; kusur görmek, kişiye kusur olarak yeter. Yani gönül gözüyle bakmayan gözler , gönlü ari olmayanlar, insanları Hakkıyla göremez, değerlendiremez.
Toplum olarak savlarımızın en belirgin yanı; olayların, kişilerin uzağındaki eleştirilerimiz olmuştur.Oysa ki oklarımıza hedef ettiğimiz insanlarda en fazla birkaç kusuru ardı ardına getirebilirken, kendimizle ilgili yüzlerce kusuru -kendimizden, etrafımızdan saklamaya çalışsak da- bilmekteyiz. Başkalarının sınırlı sayıda bildiğimiz kusurları ile o denli meşgul olacağımıza, kendi kusurlarımızla yüzleşerek düzeltmeye çalışmak; bizleri bir olmuş, huzurlu bir topluma dönüştürecektir.
Bu öze bakış ,bizleri kendi sınavımızda nasibimiz- gayretimiz dairesinde yol aldıracağı gibi ilahi sevgiye de talip edebilecektir. Öze bakanın, özden etrafını seyre duranın Hakk´ı görmemesi mümkün değildir.
Kaldı ki; Allah´ın mülkünde yaratılmış her şey yerli yerinde olup, herkes varlık gayesine göre nasibini almaktadır zamandan.
Tüm insanlar tek bir insan suretinde değil midir aslında? Kimisi akla, kimisi kalbe, kimisi başkaca uzuvlara yakın değil midir?
Yaratılmışa kusur bulmak, haddi aşmak değil midir?
Had ise yaratılmış en güzel ölçü değil midir?
Tüm yakındıklarımız "benden" değil midir?
Allah bizleri, özüne varıp Mevla´nın huzuruna duranlardan eylesin.
.....
Tayyar Baba´nın, Güzel Babamın emaneti kelimelere dur der;
"Sözlerim kendimedir, gayra değildir.
Cümlesi hayradır, şerre değildir."