SEMİH KARAKOÇ


SPOR HEKİMLİĞİNDE KÜME DÜŞÜYORUZ BEYLER

Aşk-ı Zaman - Semih Karakoç


 Spor hekimliği, atletik faaliyetlerden kaynaklanan yaralanma veya hastalıkların tedavisi ile ilgili tıp dalı olarak tanımlanmaktadır. Bu, geniş bir çağrışım yelpazesine sahip olmasına rağmen, genel olarak medikal turizm alanında ki spor hekimliği, kulüp sporlarına geri dönmelerini sağlayacak en iyi cerrahi tedaviyi elde etmek için seyahat eden sakatlık geçirmiş sporcuları ifade eder. Spor hekimliği aynı zamanda sporcuların performansını optimize etmek için fizyolojik veya metabolik yönetim alanlarını da kapsayabilir, ancak genel olarak bu sadece elit sporcuların seyahat edebileceği bir şeydir ve bu tür tıbbi bakım uzun vadeli bir yönetim gerektirir.

Yakın zamanda taraftarı olduğum Trabzonspor´un iki futbolcusu maalesef şansız bir sakatlık yaşadı ve cerrahi operasyon kararı verildi. Trabzonspor´un genç yıldızı Abdulkadir Ömür, Almanya´da sol diz menisküsünden ameliyat oldu. Trabzonspor Kulübü´nden yapılan açıklamada,"Caleb Ekuban´ın başarılı bir ameliyat geçirdiğini belirten Sağlık Kurulu Başkanı Yaşar Kibar Güven,"Geçtiğimiz hafta antrenmanda ayağına aldığı darbe sonucu sakatlanan Caleb Ekuban bugün İtalya´da başarılı bir operasyon geçirmiş ve ayağındaki parçalı kırıkların tamamı yerine yerleştirilmiştir. Ameliyat sonrasında operasyonu gerçekleştiren doktorların verdiği bilgiye göre oyuncumuz 2 ay sonra sahalara dönecektir" denildi.

Spor tıbbı olarak adlandırılan ortopedik cerrahi dalı, genel olarak futbol vb spor yaralanmaların çoğunu artroskopik veya minimal invaziv cerrahi kullanımıyla tedavi eden bir cerrahi uzmanlık alanıdır.  Almanya, medikal cerrahisi tedavisinde popüler bir destinasyondur. Ülkede, ABD ve Kanada gibi gelişmiş ülkelerin üzerinde bir ortalama ile 1000 kişiye, 380 doktor düşmektedir. Almanya, dünyadaki en ucuz tıbbi destinasyon değildir, ancak Almanya´daki tıbbi bakımın maliyeti, diğer birçok sanayileşmiş ülkeden - özellikle ABD´den önemli ölçüde daha düşüktür. Almanya sağlık sisteminin kalitesi için mükemmel bir uluslararası üne sahiptir. Alman hastanelerinde bakım standardı son derece yüksektir. Peki! Sağlıkta bu ülkeyi harika kılan nedir? Birincisi, çok iyi eğitilmiş doktorlar, hemşireler ve diğer tıp uzmanlarıdır.  Alman ortopedi merkezlerinde, 2014 yılında yaklaşık 300.000 kişi kalça ve diz cerrahisinden başarılı ameliyatlar geçirmiştir.  Almanya´da yaklaşık 30´u Alman üniversite hastanesi olmak üzere yaklaşık 2.000 hastane bulunmaktadır. Almanya´daki hastane masrafları sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Kamu sağlık sigortası kapsamındaysanız, Alman hastanelerindeki faturalar doğrudan sigorta şirketine gönderilir. Özel sigortanız varsa, hastane ücretleri, uzman cerrah ücretleri ve ek ücretler için peşin ödeme yapmanız ve ardından sigortacınızdan geri ödeme talep etmeniz gerekir. Herhangi bir sağlık sigortanız yoksa tedavi ücretini cepten ödemeniz gerekir.  Devlet sigortası kapsamında, genel hastane ortak ödeme maliyetleri en fazla 28 gün boyunca günlük 10 Euro´ dur. Spor cerrahisi gibi konularda ülkeyi varış destinasyonu olarak kabul eden medikal turistler için ortalama hastane maliyetleri ise güncel fiyatları ile özel klinik ve hastanelerde şöyledir:

Klinik ve fiziksel Araştırma 400 ?

Tele radyoloji          400 ?

MR-görüntüleme      800-1000 ?

İntraartiküler hyaluronik asit enjeksiyonu  1 enjeksiyon  350 ?

İlaçların çoğu dozaj başına 40-60 Euro

Dikiş (sütur) PDS II 2-0 STP-10 STP-1  150 Euro

Toplamda fizik tedavi seansları (ortalama 1 ay) 3000 Euro

Diğer ilgili hizmetler

Tek kişilik oda için ek ücreti günlük 80 Euro

Yemekler dahil olmak üzere odada aynı odada kalan eş veya diğer kişi için ek ücret: Günlük 120 Euro + günlük 80 Euro tek kişilik oda ücreti

Yolcu uçuş gideri ortalama 2000 TL

En çok talep gören operasyon ile ilgili şu bilgileri verebiliriz: Menisküs, diz, kıkırdak ve uyluk kemiğinin birbirine sürtünmesini önleyen ve diz eklemi üzerindeki basıncı emmeye yardımcı olan diz - kıkırdak parçalarıdır. Ani büküm hareketleriyle yırtılabilirler. Sporcular en çok menisküs yırtılma riski altındadır. Menisküs ameliyatı, menisküs onarımı, menisküsün kısmen çıkarılması ve menisküsün tamamen çıkarılmasını içerir. Bu, kronik sakatlık haline gelen menisküsün yeri ve türüne bağlıdır. Almanya´da bu operasyonda ustalaşmış bir sağlık kurumuna örnek vermek gerekirse ?´Gelenk Klinik´´ güncel fiyatları ortalama tüm yatış ve hastane giderleri dâhil olmak üzere;

Diz Artroskopisi       2 gece kalış   5.800 ?

Kompleks diz artroskopisi / Menisküs onarımı (minimal invaziv diz cerrahisi) 2 gece  kalış 7.400 ?

Diz kıkırdak nakli (ACT) 2 + 3 gece (2 işlem) 25.000 ?

Endoskopik menisküs çıkarma       5000-7000 Euro

Yapay menisküs implantasyonu     15000-27,500 Euro

Artroskopik menisküs fiksasyonu   7,600-10000 Euro´dur.

Peki! Uluslararası hastalar, hangi nedenlerden dolayı Almanya´da menisküs cerrahisi tedavisini tercih ediyor:

Yenilikçi ve nazik menisküs cerrahisi tedavi yöntemleri

Minimal invaziv menüsküs cerrahisi

 Menisküs ameliyatı tedavisinde % 98´e varan başarı oranı

/resimler/2019-10/9/1605321271908.jpg

Peki, hedef destinasyon olmanın öne çıkan sebeplerine bakarsak; Almanya´da menisküs cerrahisi tedavisi klinikleri uluslararası sağlık akreditasyonları ve sertifikalarına sahiptir. Bu, dünya çapında kabul görmüş menisküs ameliyatı protokollerine uygun olarak menisküs ameliyatı tedavisini sağladıkları anlamına gelir. Benzer operasyon için diğer ülkeler arasında fiyat karşılaştırması yaptığımızda, Fransa´da 3500-5000 Dolar ve İngiltere´de 6500-10000 Dolar arasında bir maliyet ile hasta ödeme yapmaktadır. İngiltere´deki diğer operasyon maliyetlerine baktığımda ülke vatandaşlarının neden Hindistan´a arkalarına bakmadan tedavi için gittiğini çok daha iyi anlıyorum J ABD´de diz protezi ortalama maliyeti 35.000 $ ´dır dır.  ABD´de yılda yaklaşık 700.000 artroskopik parsiyel meniskektomi yapılmaktadır. Yıllık doğrudan tıbbi maliyetlerin 4 milyar dolar olduğu tahmin edilmektedir. Dünyada her yıl 600.000´den fazla artroskopik ameliyat yapılır; % 85´i diz ameliyatıdır. Genellikle Medicare tarafından ödenen rakam ise 10.000 Dolar civarındadır. Ülkemizde ise operasyon maliyetleri ortalama tüm masraflar dahil özel hastane ve kliniklerde 2500-3000 Dolar civarındadır.  Avrupa ve Amerika´ya kıyasla, Türkiye´deki fiyatlar yaklaşık % 50-60 daha düşüktür. 50 milyar Dolarlık ortopedi cerrahisi sektöründe Almanya aslan payını almaktadır. Ülkemizde bu alanda yetişmiş personel ve tıbbi teknoloji olmasına rağmen neden yurtdışında cerrahi tedavi arıyoruz? 1 milyar TL borcu olan bir kulübün (TS) her ne kadar bu rakam yapılandırılsa da yinede ülkemizin bankalarına güvenip sağlık sektörüne ve hekimlerine güvenmemesi ilginç doğrusu! Bu demek oluyor ki Avrupa liginde olmak için hastanelerimizin isminin ?´Krankenhaus ? olması mı lazım gelir efendiler? Auf Wiedersehen, Herr?