ASIM CENGİZ GÜR


SULTAN GELİYOR


Selman-ı Fârisi (Allah ondan razı olsun) Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in Şaban ayının son günlerindeki bir hutbesinde şöyle buyurduklarını haber veriyor :
?Ey insanlar! Büyük ve mübarek bir ayın gölgesi üzerinize düştü.
Bu, içinde bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi´nin bulunduğu bir aydır.
Bu ay, Allah tealanın, gündüzlerinde orucu farz; gecelerinde teravihi nafile ibadet kıldığı (mübarek) bir aydır.
Bu ayda kim bir hayır işlerse, başka zamanlarda bir farzı yerine getiren kimse gibi sevap kazanır. Bir farzı eda eden de, başka aylarda yetmiş farzı yerine getirmiş gibi sevap alır.
Bu ay, sabır ayıdır. Sabrın karşılığı da cennettir.
Bu ay, ihsan, yardım ve eşitlik ayıdır. Bu ay, mü´minin rızkının arttığı bir aydır.
Kim bir oruçluyu iftar ettirirse, bu, onun günahlarının bağışlanmasına ve cehennemden kurtulmasına sebep olur. İftar ettirdiği müslümanın aldığı sevaptan bir şey eksilmeksizin onun kazandığı kadar da ayrıca sevap kazanır.?
Sahabe-i kiram efendilerimiz (Allah onlardan razı olsun) : ?Bizim hepimiz bir oruçluyu iftar ettirecek imkana sahip değildir" dediler. Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
"Allah-u Teala bu sevabı, bir oruçluyu, bir hurma veya bir yudum su ya da bir içim süt ile iftar ettirene de verir? buyurdular ve devamla:
"Bu ayda dört şeyi çok yapınız. Bunların ikisi ile Rabbınızı hoşnud edersiniz; ikisinden de zaten uzak kalamazsınız.
Rabbınızı hoşnud edecek iki işiniz; ?lâ ilâhe illallah? diyerek Allah´ın birliğine şehadet etmeniz ve bağışlanma dilemenizdir. Uzak kalamayacağınız öteki iki şeye gelince, onlar da Allah´dan cenneti isteyip cehennemden kurtulmayı dilemenizdir."
"Kim bir oruçluyu doyuracak olursa, Allah onu benim (kevser) havuzumdan sulayacak o da cennete girinceye kadar bir daha susuzluk çekmeyecektir" buyurdular.
(Allah ondan razı olsun) Ubade ibn-i Samit´in rivayet ettiğine göre, Ramazan ayının ilk günlerinde Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.) :
?İşte bereket ayı olan Ramazan geldi. Artık Allah´ın rahmeti sizi kuşatır. Bu ayda yeryüzüne bol bol rahmet iner. Günahlar affedilir, dualar kabul olunur. Allah, sizin iyilik ve ibadette yarışmanıza bakar da, bununla meleklerine karşı (sizinle) öğünür. Öyleyse, kulluğunuzla kendinizi Allah´a sevdirin. Bu ayda asıl şaki (isyankar, eşkıya, asi) olan, Allah´ın rahmetinden nasibini almayan kimsedir? buyurdular.
Evet, gerek sofralarımızın, zamanımızın, ömürlerimizin bereketlenmesine vesile olan bir aya, Ramazan-ı Şerif´e kavuşuyoruz, inşaallah. Hem madden hem manevi olarak nice bereketlere, hayırlara, bolluğa ve güzelliklere kavuşacağız.
Bu nimetlere erebilmek için öncelikle mü´min olmak ve imanımızın gereği olarak da doğru sözlülerin en doğru sözlüsü olan Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in nasihat, uyarı ve müjdelerine kulak vermemiz gerekmektedir.
Bugüne kadarki yaşantımızın bir muhasebesini, murakabesini/denetimi yapmalıyız. Sonunda huzuruna hesap vermek üzere gideceğimiz Yüce Rabbimizin rızasına uygun olmayan her hal ve durumdan büyük bir pişmanlıkla vaz geçmeliyiz. Bu pişman olduğumuz şeylere geri dönmeme konusunda azim ve gayretli olmalıyız ki, buna Tevbe-i Nasuh diyorlar ve Aziz Kitabımız Kur´an-ı Kerim´de, Tahrim Sûresinde:
?Ey iman edenler! Tam ve kesin (örnek olacak) bir tevbe ile Allah´a yönelin. (Böyle yaparsanız) umulur ki, Rabbiniz sizin kötülüklerinizi örter ve sizi alt tarafından ırmaklar akan cennetlere koyar. O gün Allah, Peygamberi(´ni) ve onunla beraber olan mü´minleri utandırmayacaktır. Onların nuru (o gün Sırât´ta) önlerinde ve sağlarında koşacak (aydınlatacak)tır. (Mü´minlerin nurları birbirlerinden farklı olduklarından) diyecekler ki: ?Ey Rabbimiz! Bizim nurumuzu tamamla (cennete kadar devam ettir, söndürme) ve bizi bağışla, doğrusu sen her şeye kâdirsin? buyurulmaktadır.
Rahmeti bol Rabbimiz (c.c.), bu ayda, diğer zamanlardan daha çok işlerimizi kolaylaştırmaktadır. Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.):
?Ramazan ayının ilk gecesi girince şeytanlar ve cinlerin azgınları zincire vurularak bağlanır. Cehennemin kapıları kapatılır, hiçbir kapısı açılmaz. Cennet kapıları ise sonuna kadar açılır, hiçbirisi kapalı tutulmaz. Her Müslümanın kalbinde hissettiği bir ses yükselir: Ey iyiliklere istekli olanlar, hayra yönelin! Ey kötülüğe arzu duyanlar, kendinizi tutun! Allah´ın bu gece Cehennemden kurtardığı pek çok kimseler olacaktır. Bu hal Ramazan´ın bütün gecelerinde tekrarlanır? buyurmaktadır.
Sevgili Peygamber Efendimiz (s.a.v.)´in bu hadisi şerifinde haber verdiği bu mesajları kalbimizde hissetmeye kendimizi hazırlayalım; hayra yönelelim, kötülüklerden kendimizi sakınalım.
Yüce Allah (c.c.), bitirmekte olduğumuz Şaban´ın bereketi ile bereketlendirsin ve bizi hayırlısı ile Ramazan-ı Şerif´e kavuştursun.

 

 

 

 


15 HAZİRAN 2015 HABER paylaşan: kaytv