VELİ ALTINKAYA


TİCARET VE ESNAF MÜZESİ

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri ‘Müzeler Şehri’ olma yolunda ilerliyor. Mevcut müzelere yenileri eklenecek. Yakın tarihte 15’in üzerinde müzenin bu şehirde hizmet vereceğini ifade edelim.

Kayseri Ticaret Müzesi’nin kurulması için iki ay kadar önce Melikgazi Belediyesi ve Kayseri Ticaret Odası karşılıklı ilk adımı attılar. Melikgazi Belediyesi ve Ticaret Odası Meclisleri aldıkları kararlarla Kiçikapı’daki eski binanın ‘Ticaret Müzesi’ olarak hizmet vermesinde mutabık kaldılar... Sanıyorum önümüzdeki günlerde proje çalışmasının bitmesi ile Belediye ve KTO bir protokol imzalayacak.

Kayseri kadim bir şehir...

Kültepe Kaniş Karum’dan çıkan tabletlere baktığımızda bu topraklarda hem ulusal, hem de uluslararası çapta ilk ticaret Kayseri ve çevresinde yapılmış... Hem de kuralları ile yapılmış...

Bir süredir şehrimizde ticaret sıkıntılı da gitse böyle bir maziye sahip olan şehrin bir ‘Ticaret Müzesi’nin bulunması anlamlı olur. Buna katkı veren Melikgazi Belediyesi ve KTO Yönetimi’ni kutluyorum.

Geçen gün her iki başkan ile de konuyu görüştüm. Şu anda İzmir ve Eskişehir’de ticaret müzeleri varmış. Kayseri Müzesi bu noktada her iki müzeden çok daha iyi dizayn edilecekmiş.

Anadolu’nun Türk ve Müslüman yurdu olmasına büyük katkı veren Ahiliğin tohumları da Kayseri’de ekildi. Ahi Evran bugün mütevazi olarak ‘Esnaf Müzesi’ olarak hizmet veren bina ve mahallede debbağlık yaparken Evhaüddin Kirmani Hazretleri’nin kızı Fatma Bacı ile evlenmiş ve ‘Bacıyan-ı Rum’un temellerini de Kayseri’ de atmıştı.

Bir-iki gün önce Büyükşehir Genel Sekreter Yardımcısı Hamdi Elcuman ile konuştum. Başkan Büyükkılıç ‘Esnaf Müzesi’nin de yeniden dizayn edilmesi için talimat vermiş. Elcuman “Başkanımızın talimatı ile Kayseri’ye yakışan bir esnaf müzesi oluşturacağız” diyor.

Kayseri kadim bir ticaret şehridir. Bu şehrin en büyük meslek örgütü olan Ticaret Odası’nın da bilinen 124 yıllık bir tarihi var. Yazıyı yazmadan önce epeyce araştırıp 10’a yakın telefon görüşmesi gerçekleştirdim.

KTO kayıtlarından Oda’nın tarihçesi ile ilgili bir alıntı yapayım:

“... Kayseri Ticaret ve Sanayi Odası ilk olarak 1896 yılında kurulmuş fakat 1903 yılına kadar hiçbir faaliyet göstermemişti. Bu tarihten itibaren faaliyete geçen oda, seçimlerini tamamlayarak beş kişiden oluşan yönetim kurulunu seçmiş, Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Talaslı Hacı Şaban, üyeliklere Sümbüloğlu Hacı Süleyman, Çalıkzade Hacı İzzet ve Hacı Ahmet Beyler getirilmiş ise de 1903’den 1906'ya kadar geçen üç yıl içinde yine bir faaliyet gösterilememiştir.

Bu tarihten sonra Oda merkezi olarak Vezirhan’da bir oda kiralanmış, ancak faaliyet göstermeksizin 1908 yılına kadar gelinmiştir. Anılan tarihte Kayseri Mutasarrıfı Muammer Bey, Oda’yı faaliyete geçirmiştir. Yönetim Kurulu Başkanlığı’na Ömer Taşçıoğlu, üyeliklere ise; Bescelioğlu Ahmet, Uşakizade Osman, Çalıkoğlu Hacı Ahmet, Yahyabeyzade Hacı (Ağa) ile Kazancıoğlu Vasil, Avukat Yordanaki, Kuyumcuoğlu Onnik ve Camcıoğlu Karabet Beyler getirilmiş, bu ekip 1914 yılına kadar görevde kalmıştır.

1914 yılında kendi arzusu ile başkanlıktan çekilen Ömer Taşçıoğlu’nun yerine Talaslı Nafız Ağa’nın geldiğini ve 8-9 yıl odayı idare ettiğini görmekteyiz. Nafiz Ağa’dan sonra, diğer bir deyimle Cumhuriyetin ilanı ile birlikte ise odanın çalışmalarına hız verilmiş, Hacılarlıoğlu Mustafa Tevfik de ilk Genel Sekreter olarak atanmış…”

Kayseri Ticaret Odası 1915 yılına kadar bugünlerde Melikgazi Belediyesi’nin restore edip hizmete sunmaya çalıştığı Vezirhanı’nda görev yapmış. Aslında o günün şartlarında Oda’ nın çok aktif olduğu da söylenemez. 1915’de de Kiçikapı Caddesi’nde bulunan ve yıkılmış olan binaya taşınmış.

Ticaret Odası’nın müzeye dönüştürülen binası ise kesin tarihi belli olmamakla birlikte yaklaşık 80 yıllık... Kayseri’nin kadim ticaret tarihine yakışan bir müzenin hayata geçeceğinden şüphem yok.

Talas Yolu üzerindeki Esnaf Müzesi’nin oluşmasında Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı (Eski KESOB Başkanı) Mustafa Alan ’ın emeği çok. Ahiliğin kurucusu Ahi Evran müzenin bulunduğu o mahallede debbağlık yapmış.

Ticaret Müzesi’nin bitirilmesi, Esnaf Müzesi’nin yeniden dizaynı ile Kayseri’nin kadim 6 bin yıllık ticari tarihine yakışan bir hizmet yapılmış olacak.

Bu sürece katkı veren Belediye Başkanları Memduh Büyükkılıç ve Mustafa Palancıoğlu ile KTO Başkanı Ömer Gülsoy, KESOB Başkanı Ahmet Övüç ve KESKKK Başkanı Mustafa Alan’a teşekkür ediyorum.

 

KULİS BULVARI

KAYSERİ, ÜRETİM VE İSTİHDAMI KONUŞMALI

OSB Başkan Tahir Nursaçan, kendilerine ‘OSB’ne Sahip Çık Platformu’ diyen sanayicilerin suçlamalarını cevaplamak için basın karşısına çıktı. Yeni yapılan ve Ahi Evran’ın adı verilen konferans salonunda sosyal mesafe kurallarına uyularak yapılan toplantıda Nursaçan muhalif grubun iddialarına cevap verdi. Nursaçan, “OSB’ye sandığı getiren biz, emanetin de ne anlama geldiğini biliyoruz. Biz ne adalete, ne de sanayicimize hesap vermekten asla kaçmayız. Daha önce iki kez sandığa gittik ve sanayicimize hesabı verdik. Bizim bu dedikoduları değil, daha fazla üretimi, istihdamı, ihracatı konuşmamız lazım. Bu şehrin birliğe-beraberliğe ihtiyacı var. İki sene sonra sanayicinin önüne sandık geldiği zaman isteyen arkadaşımız aday olabilir. Ve o gün sanayicinin iradesi de başımızın tacıdır.”  Evet, salgının etkili olduğu süreçte hepimiz ‘OSB’de üretim ve istihdamı nasıl artırırız?’ bu soruya cevap aramalıyız.

 

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’de kısıtlamaların tatbiki için tüm kurumlar seferber edilirken, hastaneler dolmak üzereymiş.

00-Büyükkılıç, şehr-i eminliğini göstererek merkez belediye başkanları ve meslek örgütü başkanları ile kısıtlamalarda ne yapılabileceğini konuşmuş.

00-CHP Lideri Kılıçdaroğlu sessiz-sedasız Kayseri’ye gelip muhtarlarla konuşup gitmiş.

00-OSB Başkanı Nursaçan, “Dedikodu Platformunun sözlerini değil, üretim ve istihdamı konuşmalıyız” demiş.

00-OSB’de muhalifler Nursaçan hakkında ‘FETÖ iltisakı’ suçlaması nedeniyle suç duyurusunda bulunacakmış.

00-Yurtdışından ilk turist kafilesi hafta sonu geliyormuş.

00-Gazeteciler Cemiyeti tüm kurum ve kuruluşlara zorunlu olmadıkça ‘yüz yüze basın toplantısı yapmama’ çağrısında bulunmuş.

00-Şahin Sucukları adına  Antalya’da düzenlenen Golf Turnuvası yoğun ilgi görmüş.