CANSU DENİZ


TİLKİ KUYRUĞUNDAN MİSAL!


Her insan sır dolu bir alemdir esasında. O sebepten şöyle söyler güzel zatlar üzerine basa basa; "Her ne varsa alemde, O vardır Adem´de"
İnsan, kendinde bildiği ve daha çok bilmediği dehlizler barındırır. Hayatımızı bu fikir ekseninde yaşamaya çalıştığımızda anlarız ki, insanın kendini anlamaya çalışması bile zorlu bir yolken başkasını tarif etmesi, tanımlaması büyük iddiadır. Zira kişi ancak aynasını Hakk´la parlattığında, gönlünü O´ndan başkasına mekan etmediğinde karşısındakini layıkınca yansıtabilir, anlatabilir. Bu da Allah´ı gönle padişah etmenin, İslam´a hizmet etmenin; Adem´in aynasına cilasıdır, lütfudur.
Alem Adem, Adem alemse; yaradılışına uygun şekilde yaşamayan, kendinden yolan çıkmayan Adem´de bir nevi manevi hastalık başlamaktadır. Bu tıpkı verem gibidir. Kendisinden ayrı yaşanmasını, kendi kullandığı eşyaların kullanılmamasını, kendi gibi olunmamasını kabul edemez. İster ki durumu aynileşsin. Benim manevi hastalığımdan onda da olsun. Benim gibi yaşasın, benim gibi düşünsün, benim halimle hallensin.
Bu istikamet Adem´i zindan içinde zindana atar. Bu öyle bir zindandır; göz öyle perdelidir ki zindanı bile görmez.
Bu manevi hastalık bize yoldaş olduğu müddetçe kendi yolculuğumuz sarsılır.
Çok sevdiğim bir misalde şöyle anlatılır;
Bir gün Adem´in biri bir mürşide gider. Bana ders ver, müridin olayım der. Mürşid Adem´e der ki "Olur ancak sana vereceğim virdini çekerken tilkinin kuyruğunu hiç aklına getirmeyesin. Ancak o zaman müridim olursun" der. Malumunuz üzere normalde virdi esnasında aklının ucuna bile gelmeyen tilkinin kuyruğu her virde başladığında aklına gelir Adem´in.
İşte o manevi hastaların, muhatabının yolculuğuna etkisi tilkinin kuyruğu gibidir. Akılda dolanır da dolanır, kalp bulanır da bulanır.
Bu hastalıklara kapalı olmak ancak hayatta doğru bir duruşla mümkündür. Manen hastalanmış olanı, kendine yoldaş etmeden, Şafi olan Hakk´a havale ile mümkündür.
Akıldan çıkartmamak gerekir Peygamber Efendimizin hâdisini; "Kişi sevdiği ile beraberdir."
Yani kul bu dünyada kimi severse her iki cihanda O´nunla birlikte olacaktır.
Sevdiğimizin Hakk olması duasıyla..
İyiden, doğrudan, güzelden ayrılmasın yolumuz.