SAMİ DAYANGAÇ


TRT

TRT kurumu, tüm ülke vatandaşlarının ortak olduğu, hissedar olduğu ülkemizin ikinci büyük Kitidir


TRT kurumu, tüm ülke vatandaşlarının ortak olduğu, hissedar olduğu ülkemizin ikinci büyük Kitidir. En büyük kit meclis, ikincisi TRT kurumudur. Ortaklığımız, aldığımız elektronik eşyadan kullandığımız elektriğe kadar, ülke bütçesinden ayrılan büyük paya kadar hep vatandaştan çıkan paradandır.

Hatırlarsanız hiç kimse ne yayınlarından memnundur, ne de tarafsızlığından, herkes şikayet eder ama kimse düzeltmez. Özel kanallar 300 kişi ile son derece kaliteli, izlenen yayınlar yaparken, nerede döküntü, elden düşme diziler, işsiz adamlar varsa TRT toplar, tonla da para verir. Üstelik kurum içinde 6000’e yakın personel çalıştırır. Çalıştırır lafın gelişi, programlarının yüzde sekseni dış yapımlardan oluşur.

Çok basit bir örnek verelim, TRT Spor ile A Spor sanki aynı stütyodan yapılmaktadır. Konuşmacılar hep aynı. Evren Turan, Alp Pehlivan, İlker Yağcıoğlu, Haldun Domaç vs. uzar gider. Adamlar eşsiz fikirlerini hem TRT Spor’da ve hem de A Sporda bizlere lütfederler, paralarını da alırlar.

Ersin Düzen bir ara işsiz kalmıştı, akıllı adam hemen yanaşacağı yeri bildi, o sayede medyanın yazdığına göre aylık 300-500 arası para aldığı yazıldı, meclise soru önergesi verildi, sonuç Ersin Düzen paralarımızı şey etmeye devam ediyor. Mustafa Denizli, Ali Gültiken say babam say. Hatta iktidarın aleyhine yazılar yazan, işten çıkınca o da aynı yere yanaşarak TRT’de eşsiz yorumlarını kimsenin izlemediği İsmet Berkan.

Avşar’ın eski kocası da işsiz. Avşar da aynı kişiye yanaşıp eski eşine iş talep edip onu da spor yorumcusu yapmıştı, Kaya. Bu adamlar başarılı olsalar özel kanallar kapardı, tıpkı Rıdvan Dilmen gibi. Bu işsizleri bu kuruma kim aldı? Cem Dizdar misal, neden TRT de? Ne yazık ki TRT kurumu yayıncı kuruluşla yarışmaya kalkıyor. 7-8 kanal ülke genelinde yayın yapsa da tüm kanallar önceliği hep İstanbul'a veriyorlar. TRT Spor kanalını açın bakın günlerdir Arda'yı tartışıyorlar. Yav sizene? Şehrimizin oynadığı bir maçın özetlerini bekliyoruz diyelim, en az yarım saat oynadığı takım büyüklerse onlar anlatılıyor, eleştiri yok. Zira yorumcu diye gelenler Beşiktaş’ın eski futbolcuları. Ya o takıma görece çağırırlarsa diye eleştiremiyorlar. Güçleri hakemlere ve Anadolu takımlarına yetiyor.

TRT Spor böyle de diğer programlar farklı mı? İşsiz Fuat Kozluklu TRT Haber’de, NTV’den gönderilen eski Ankara temsilcisi TRT Haber’de. Peki TRT’nin yetişmiş spikerleri nerede?

Dış yapımlara çok büyük bedeller ödeniyor ama kimse izlemiyor. ‘Aslan Ailem, Yeşil Deniz’ gibi saçma dizilere büyük paralar ödeniyor. Kim dur diyecek?  Bazı medya mensupları ya kendileri, kardeşleri ya da ortaklıkla yapım şirketleri kuruyor ve TRT’ye dizi satıyor, kimi de aracılık ediyor. Kimin parasını kime veriyorsunuz?

Teknolojinin gelişmediği dönemlerde bölge radyoları kurulmuş, ama günümüzde hiçbir işlevi yok. Devasa binalar, yüzlerce çalışanlar, müdürler, müdür yardımcıları, şefler, teknisyenler, yapımcılar, teknik elemanlar, çaycılar vs. , ee yaptıkarı müzik yayını. Tek merkezden yapılabilecek bir iş. Özel radyolar nasıl yapıyor? Her türlü vergilerimizle yayın yapan kurumu eleştirmek her vatandaşın en tabi hakkıdır.