H. Ali YILDIRIM


TÜRK SAVUNMA SANAYİİ

Yeni Dünya - H. Ali YILDIRIM


1988 Yılındaki MKE Genel Müdürü ziyaret esnasında biz ziyaretçilere; ?Tabanca Üretme imkânımız var ancak üretim izni almak neredeyse imkânsız? demişti. Bugün ise sürekli gelişen Türk Savunma Sanayii Ürünleri o zamanlar hayal edemeyeceğimiz bir noktada. Ürünlerin adını tek tek buraya yazmayı düşündüm ama bana ayrılan bölümü çok çok aşıyor. O yüzden fikir vermesi açısından birkaç isim ile kabaca bilgiler vereceğim?

ÜRETİLEN SİSTEMLER:

KARA SİSTEMLERİ:

ALTAY Tankı, FIRTINA-Kundağı Motorlu Obüs, PANTER-Çekili Obüs, ZMA-P: Zırhlı Muharebe Aracı Paletli: 15 cins. ZMA-T: Zırhlı Muharebe Aracı Tekerlekli: 27 cins.

DENİZ SİSTEMLERİ:

Harp Gemisi (Korvet), LCT: Süratli Çıkarma Gemisi, Çıkarma Gemisi (LST), Sismik Araştırma Gemisi, Deniz İkmal Gemisi, Sahil Güvenlik Arama Kurtarma Gemisi. Deniz Destek Aracı: 6 Cins. Ani Müdahale ve Hücum Botu: 13 Cins.

HAVA SİSTEMLERİ:

Uydu: 2 cins, Zeplin, ATAK Silahlı Helikopter, HÜRKUŞ Eğitim Uçağı, İHA/SİHA: 3 cins, İnsansız Helikopter: 2 cins, Mini İHA: 4 cins, Mini Jet: 2 cins, Kamikaze İHA. 

SİLAH SİSTEMLERİ:

Çok Namlulu Roket Sistemi (ÇNRS): 4 Cins, Silah Kule-Platform: 11 cins, Bomba Atar: 2 cins, Torpido: 2 cins, Fırlatma Sistemi: 4 Cins, Füze: 14 cins, (Biri Balistik). Hafif Silah Platformu: 14 Cins, Hava Savunma Sistemi: 8 Cins. Entegre Güvenlik Sistemleri: 3 cins, Muhabere ve Elektronik Sistemler: 15 cins, Radar ve Elektronik Harp Üniteleri: 46 cins, Makineli Tabanca, Keskin Nişancı Tüfeği, Modern Piyade Tüfeği, Hafif Piyade Tüfeği.

ARGE VE TEDARİK PROJELERİ

8 Cins Gemi, 1 Savaş Uçağı 2 Eğitim Uçağı, Milli Jet Uçağı, Gemi Savar Füze, F-35 Füzesi, Obüs, Tanksavar Silahı, Torpido, Radar, Askeri Araç Motoru, Uçak Motoru, İHA Motoru, Makineli Tüfek, Tabanca, Elektronik Sistemler, Uydu Fırlatma ve Uydu Sistemi vb olmak üzere, 44 Proje için Araştırma ve Tedarik çalışmaları devam etmektedir.

Savunma Sanayii dünyanın her yerinde en pahalı ve üretilmesi en zor teknolojilerdir. Çünkü ticari mallar gibi milyonlarca alıcı kitleniz yoktur ve ürettiğiniz her ürün dünya siyasi ve askeri dengesini etkileyeceğinden müthiş bir uluslararası baskı ve şantajla karşılaşmak ta olasıdır. 20 yıl öncesine göre (Tabanca bile üretemeyen Türkiye) inanılmaz bir sıçramadan bahsediyoruz. Yağ, un ve şeker varken neden helva yapılmasın?...

Savunma Sanayi yeterli seviyeye ulaştığında;

1. Savunmanızı başka ülkelerin insafına teslim etmemiş olursunuz.

2. 1974 Kıbrıs Harekâtından sonra ABD´nin ve 90´larda PKK ile Mücadelede Almanya´nın yaptığı gibi ambargo ya da ?Benim Silahlarımı kullanma? tarzı kepazelikler olmaz, çünkü silah onların olmamış olacak.

3. İhracattan oldukça yüklü gelir elde edeceğiniz gibi İthalat-İhracat dengeniz daha makul seviyelere iner. Bir gemi tahıl satmak yerine bir tır Silah satarsınız. Oldukça yüklü Döviz tasarrufu yaparsınız.

4. Yabancı üreticilere onların ARGE payını ve fahiş karları ödememiş olursunuz.

5. Yeni bir istihdam alanı açmış olursunuz, yüzlerce yan sanayii de peşinden sürüklersiniz.

4. Silah satacağınız ülkeler dengeyi değiştireceğinden diğer güçlü ülkeler masada sizi dinlemek zorunda kalır.

5. Silah verme kapasiteniz olduğundan uluslararası ortamlarda birçok ülke sizin yanınızda yer alır.

6. Savunmanız kendi iradenizde olacağından, AB´ye ve ABD´ye ?Kendi işine bak? tarzı cevap verme yetiniz artar.

7. Yunanistan gibi şımarık ülkelerle ilişkileriniz olması gereken hizaya gelir.

8. Bölgenizde güvenlik sizden sorulur.

Bütçe açığına, dış borçlanmaya ve döviz rezervi sıkıntısına sebep olan iki önemli meseleden birisi çözülmüş oluyor. Diğeri de enerji, yani petrol, gaz ve elektriktir. Onun da sırada olduğu gözüküyor. Bu günlerde yapılan Döviz baskısı bunu bozmak içindir. Belki şu Anadolu sözü konuyu daha güzel ifade eder: ?Muhannete boğun eğmeyiz?. Ülke bizim, Devlet bizim, Savunma niye elin olsun?...