SAMİ DAYANGAÇ


Türk Askeri şemsiye tutmaz

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Kendine ‘Diva’ denilen bir şarkıcı var. Hani erkek olarak doğup belli bir yaşa kadar böyle yaşayan ve sonra cinsiyet değiştiren bir şarkıcı. Zaman zaman aşırı yedikleri ile, zaman zaman çok abartılı makyajları ile ve zaman zaman da abartılı kostümleri ile ne hikmetse gündemde tutulan biri. Hani ‘80 İhtilali’nde sahne yasağı getirilen.

Konuşmaları, kıyafetleri ve yaşam tarzı ile topluma örnek mi bilinmez bu günkü yazı konumuz bu.

Geçtiğimiz hafta sahne çalışması için Ankara'ya giden bu şarkıcı, medyaya haber verilerek Atamızın huzuruna çıkmak ister. Merdivenlere kadar tekerlekli sandalye ile gelen bu şarkıcıya yağmurdan ıslanmasın diye bir Türk denizci subayı şemsiye tutar.

Kendinde şemsiye yoktur ama o şarkıcıyı yağmurdan korur. Millet cephelerde çatışırken bu subayın fedakârca(!) şemsiye tutması çok önemli olsa gerek.

Eskiden anlatılır, Recep Tayyip Erdoğan öncesinde Askeriye’de paşaların eşlerine tahsisli subay astsubay ve erler olurdu. Her türlü hizmeti görür ve hatta köpeklerine bile askerler bakardı diye. Şimdi paşaların, subayların eşlerine tahsisli hizmet edenlerin olduğunu sanmıyoruz. Olmamalı. Cephede savaşan vatan evlatları da askerlik görevini yapıyor, hanımefendilerin hizmetkârları da. O nedenle tamamen kalktığını sanıyoruz. Milli Savunma Bakanı bu konuyu tamamen gündemden çıkarttı.

Peki, Anıtkabir’de bu subayın, bir şarkıcıya, engelli bile olmayan bir şarkıcıya şemsiye tutmasını nasıl yorumlamalıyız? Anıtkabir’e gelen şarkıcılara şemsiye tutmak orada görev yapan subayların öncelikli vazifeleri mi?

Hazır Anıtkabir demişken bir gözlemimizi de paylaşalım. Ulusal bayramlarda, Atamızı anmada protokol Aslanlı Yol’da yürüyerek Anıt’a geliyor. Ortada protokol, kenarlar, çevre olduğu gibi korumalar, polislerle dolu… Ne gerek var? Herkesin koruması orada ne yapacak? Kimi kimden koruyacaklar? Topluca çıkış noktasında beklesinler. Zira yürüyüş belli bir düzende olmuyor.

Kayserimizin gururlarından Milli Savunma Bakanımız kar kış demeden cepheden cepheye koşuyor, askerinin yanında, dağlarda bile bulunuyor. Moral veriyor, destek oluyor.

Milli Savunma Bakanlığı duruma el koydu ve gerekeni yaptı. Konuya ilişkin Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, "Hakkında inceleme başlatılan Anıtkabir Komutanı ve takım komutanı görevinden alınmıştır." denildi. Albay Hakan Osman Sert, Anıtkabir Komutanlığı'ndan alınarak Hakkâri Yüksekova’ya görevlendirildi. Albay Sert’in çevresine üzgün olduğunu söylediği, tayin yapıldıktan sonra da emekliye ayrılmayı düşündüğü belirtildi.

Bir subayın işgüzarlığı olsa bile tekrarlanmayacak şekilde, ibretlik bir yaptırım bakanımıza yakıştı, gurur duyuyoruz.

Tür askeri, Türk subayı asla şemsiye tutmaz, tutmamalıdır.