SAMİ DAYANGAÇ


VALİMİZ VE CORONA

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Bu hastalık çıktığından beri nasıl fedakârca çalıştığı, kısıtlamalara bizzat katıldığı, elleriyle maske dağıttığı günleri hatırlayalım. Şehirde Vali Bey’in gayreti bürokratlara da sirayet etmiş, pek çoğu çalışmak zorunda kalmıştı.

Geçmiş vali ile okey, tavla arkadaşlığı, arabaşı muhabbetleri yapanların umdukları gibi bir Vali çıkmamıştı. Valimiz belediye başkanları ve harekete geçirdiği bürokratlarla yoğun bir çalışma uygulamıştı. Ama genel siyaset neyi uygun bulursa uygulamak zorundaydı.

Son cümlemizden kastımız maske kuralına uyulmaması. Vali Bey eliyle maske takar, taktırır, yasaklara başta kendi ödünsüz uyarken, sonradan denetimin kalkması ile eli kolu bağlandı. Gelinen durum ortada. Yükseliş devam ediyor.

Görülüyor ki Valimizin çabaları yeterli olmuyor. Velilere bakalım. Okullar açıldı, çocuklar mümkün olduğunca evlerinin yakınlarındaki okullara gidiyor. Velilerin okul giriş ve çıkışlarında, hatta teneffüslerde okul önlerine, girişe yığılmalarının, hem de maskesiz yığılmalarının mantıklı izahı var mı? Çocuklar öz güvenlerini nasıl, ne zaman kazanacaklar?

Çocuklarımızı pek çok aile sevgi ile değil korku ile yetiştiriyor. Bebekken başlanıyor, bak seni polise veririm, iğne yaptırırım… söylemleri. Ne kadar hatalı bir durum, cehalet ötesi.

Kayserimizi ölçü alalım, çok başarılı, çok karakterli bir Emniyet Müdürü, Kamil Karabörk var. Tüm okul önlerinde, mahallelerde devriyeler var, Allah razı olsun. Çocuklarımız, yani o korkutarak büyüttüğümüz yavrular bir sıkıntıları olsa polise gidebilir mi? Korkmaz mı?

Taciz, kötülük, hap, ot çöp ile karşılaşsa nasıl polise gitsin? Korkuttuk çünkü.

Sıra aşıya geldi, iğne ile korkuttuk nasıl aşı olacak? Gördünüz mü cehaleti?

Bu hastalık daha bir süre değişim göstererek hayatımızda olacak. Tedbir şart, ama ne yazık ki uygulamalarda polis ve ceza korkusu ölüm ve hastalık korkusundan önce geliyor. Kapanma olmadan yaşayacaksak maske ve aşı olmazsa olmazımız olmalıdır. Vali Bey, belediye başkanları yalnız bırakılmamalı, İl Sağlık Müdürlüğü ağırlığını çalışmalarında hissettirmelidir. Sağlıklı, hayırlı günler dileriz.

 

Mış… Muş…

___Yeni kurulmasına rağmen Kayseri Üniversitesi ülke genelinde ses getiren işler yapıyormuş.

___Kayseri Üniversitesi Rektörü Kurtuluş Hoca kişisel gayretleri ve mütevazı duruşuyla sevilen, itibar gören bir bilim insanı olarak kısa sürede çok sevilmiş.