SAMİ DAYANGAÇ


VELİ BEY’İN ARDINDAN

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


40 yıllık dost, arkadaş, sırdaş birinin kaybı elbette ailesi kadar onu sevenleri de derinden etkiledi. Hala inanamıyoruz. Çok sık görüşemesek de telefonla mutlaka görüşür dertleşirdik. Bu dediğimiz elbette son aylar. Yoksa sık sık buluşur, yemek yer, konuşurduk. Okulda arkadaşımız, sonra mesai arkadaşımız olan büyük yürekli Veli Bey’i erken kaybettik. Şehir Hastanesi’ne yattığında aradı ve “Hacı bana dua et” dedi. Biz de ne bilelim böyle bir sonu, “Velim dur acelen ne, sen daha beni gömeceksin sonra sıra sana gelecek” demiştik.

Şehir Hastanesi’nde yatarken her gün görüştük, İlhami Hoca’dan bilgi aldık. Durum iyiydi. Neşesi yerindeydi kardeşimin. Kadersiz Velim Yalak kasabasında doğup büyümüştü. Çocukken kireç kuyusuna düşmüş, bir gözünü yitirmiş, ölümden dönmüştü. İnanılmaz bir zekâsı vardı.

Neyse durumu ağırlaşınca Erciyes Üniversitesi Hastanesi’ne nakledildi. Burada artık görüşmemiz olmadı. Her gün attığımız mesajlara bakamadı bile. Bir gün önce en yetkili ismi arayıp durumunu sorduk, durumu gayet iyi dediler. Çok sevindik, bunu da sevenleri bilsin diye paylaştık. Ne olduysa ertesi sabah olmuş, tansiyonu 3-6 düşmüş. İğne vs müdahale ile hayata döndürülmüş. Öğleden sonra aynı durum tekrarlanmış. Akşam saatlerinde ise durum kötüleşmiş, iğneler, masajlar. Ne fayda? Hakk’a yürümüş can dostum. Geride gözü yaşlı bir eş, 3 yavru ve sevenleri. Mekânı cennet olsun.

Kardeşimin vefatından sonra elbette yerini kimse dolduramaz ama bu görev bana verildi. İlk işimiz medya merkezine resmini asmak, yazılarına hayattaymış gibi devam etmek oldu. 35 yıllık abi-kardeş ilişkimiz olan Gazete Kayseri Genel Yayın Yönetmeni mümtaz isim Sayın Metin Sönmez kardeşimin gazetesinde de sizlere ulaşmaya çalışacağız.

Bu şehirde bir şekilde Veli Altınkaya kardeşimin dokunuşları mevcuttur. Hüsamettin Çetinbulut döneminde basın danışmanlığı yapmış, biz de yardımcılığını üstlenmiştik. Sık sık Seyyid Burhaneddin Hz.’ni ziyaret eder, sohbetler ederdik. O dönemde TRT muhabirliğini de üstlenmişti. Popülaritesi o dönemde artmaya başlamıştı.

Her ne kadar vefatından sonra olumsuz birkaç değerlendirmeye rastlasak da Veli Altınkaya bu şehir için katma değerdi. Hayatında hiç binmeyeceği hızlı tren için büyük uğraşı verdi. En yakınlarına hızlı treni görmeden ölürsem gözüm açık gider diyordu.

Gazeteciler Cemiyeti başkanlıklarında üyelerinin menfaati için çok çalıştı. Biz Büyükşehir Basın Danışmanı’yken serbest seyahat kartları konusunda ikili çalışma yapmıştık. Üyelerin ev sahibi olmaları onun hedeflerindendi.

Veli Altınkaya hakkında pek çokları gibi bizim de elbette anlatacak, yazacaklarımız var. Ama pek çok şey özel olduğu için yazmak merhuma saygısızlık anlamına gelir.

Büyükşehir Belediye Basın Danışmanlığı’nda yardımcısı olduğumuz dönemde de gece gündüz belediye faaliyetlerini anlatmak için çabalar, kafa yorardık.

Bilindiği gibi yıllardır şehrimize gelen her siyasi figür ‘Hızlı Tren’ dedi. Bu söylemin sürekli tekrarı ise beyinlere kazındı. Hayatı boyunca hiç trene binmeyen de, binmeyecek de şehrin bir numaralı ihtiyacı olarak hızlı treni gördü.

Burada bir hatırlatmada bulunalım, dönemin başbakanı, hani ayrılıp ayrı parti kuran 63 korumalı eski başbakan şehrimize gelmişti. Talas Raylı Sistem Hattı’nın açılışını yapacak ve meydanda mitinge katılacaktı. Geldi, raylı sistem hattını açtı, meydan mitingine çıktı. Orada ilk söylediği “Hızlı tren Kayseri’den geçecek” oldu. Nedense halkımız buna pek sevindi. Ama o dönemin başbakanı hızını kesmedi. “Raylı sitem hattı eski terminalden Sivas Bulvarı sonuna kadar yeraltına alınacak ve bunu başbakanlık olarak biz yapacağız” dedi. Hani?

Yani her gelen hızlı tren diye diye beyinlere kazındı. Oysa Kayseri-Ankara otoban daha önemli olmalıydı.

Merhum Veli kardeşim her platformda hızlı tren konusuyla karşılaşınca bunu kendine iş edindi. Defalarca yazılar yazarak gündemde tuttu. Şehrimizin en önemli gereksinimi hızlı tren mi bilinmez. Kişiye ve bakışa göre değişir. Ama merhum kardeşim “Hızlı tren gelmeden ölürsem gözüm açık gider” derdi. Kişisel görüşümüz şayet hızlı tren yapılacaksa bu Yerköy bağlantılı olmamalı. Ankara, Antalya, Konya vs hattında çalışacak şekilde planlanmalı. Düşünün Kayseri Garı’na gidecek, trene binecek ve Yerköy İstasyonu’na aktarma olacaksınız. Oradan binip Ankara’ya gideceksiniz. Vakit bol, insanlar için değişiklik olur ama kullanışlı olur mu bilinmez.

Hızlı tren Veli kardeşimin vasiyeti, elbette takipçisi olacağız.

Her zaman bu şehir için çivi çakanın yanında olacak, elimizden gelen her türlü desteği vereceğiz. Belediyelerimizin son derece yerinde yaptıkları icraatları, hızlı tren, yeni ve modern havaalanı, Kayseri-Ankara yolu gibi önemli devlet projelerinde de görmek istiyoruz.

Mehmet Özhaseki belediyecilikte çıtayı çok yükseltti. Olmaz denen her şey şehre getirildi. Sırada devlet yatırımları var, olmalı da. Bu şehir bunu fazlasıyla hak ediyor.

Veli Altınkaya, mekânın cennet olsun, vasiyetinin takipçisi olacağız.