VELİ ALTINKAYA


VERGİ HAFTASINDA VERGİMİZ...

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Türkiye Vergi Haftası çerçevesinde bir dizi etkinlikte bulunuyor. Vergi Dairesi Başkanı Niyazi Özkök mesai arkadaşları ile birlikte bazı kamu kuruluşları ile meslek örgütlerini ziyaret ediyor. Özkök güzel bir tespitle “Ortaklarımızı ziyaret ederek onlarla sohbet etmek istedik” mealinde değerlendirmeler yapıyor.

Hepimiz vergimizi vermeliyiz. Vergiyi bilerek ve isteyerek kaçırıyorsak bilin ki hırsızlık yapıyoruz demektir. Bilin ki helal ve haram ölçüsünü tanımıyoruz demektir. Bilin ki 74.7 milyonla helalleşmeden ölmememiz gerekir.

Kadir Dayığoğlu benim takdirle takip ettiğim dostlarımdan. Sağolsun OECD ülkeleri ile Türkiye’yi vergi açısından mukayese ettiği bir değerlendirme notu göndermiş. Haftanın anlamına uygun şekilde bu notu aynen sizlerle paylaşıyorum.

“Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında, vergi yükünde sondan 6. sırada yer alıyor. Ancak, Türkiye'de vergi yükü bakımından oranda değil, yükün dağılımında problem yaşanıyor. KDV, ÖTV gibi dolaylı vergilerin milli gelire oranı, OECD ortalamasının üzerinde.

KDV, ÖTV

Türkiye'de Katma Değer Vergisi (KDV), Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) gibi dolaylı vergilerin milli gelire oranı, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) ortalamasının üzerinde seyrediyor. 2010’da OECD ortalaması yüzde 11 iken, Türkiye'de bu oran yüzde 12,4 oldu.

Dolaylı vergiler

OECD verilerinden derlenen bilgilere göre, dolaylı vergilerin payının yüksekliği, gelir ve kazançlar ile mülkiyet üzerindeki vergi yükünden oluşan dolaysız vergilerin, düşüklüğünden kaynaklanıyor. Macaristan'da dolaylı vergilerin GSYH'ye oranı % 16,1, Danimarka'da % 15,3, Slovenya'da % 14,1, Estonya ve İsveç'te % 13,5, Finlandiya'da % 13,3, İsrail ve İzlanda'da % 12,9 civarın da bulunuyor. Türkiye ise % 12,4'lük oran ile en yüksek dolaylı vergilerin bulunduğu 9. ülke konumunda.

Dolaylı vergilerin en yüksek olduğu ürün gruplarını ise akaryakıt ürünleri, iletişim, binek otomobiller, sigara ve alkollü içecekler oluşturuyor.

Dolaysız vergiler

OECD ülkelerinde 2010 yılında dolaysız vergilerin (gelir ve kazanç üzerinden alınan vergiler, sosyal güvenlik primleri ve mahallî idare payları dahil) GSYH'ye oranı ortalama yüzde 22,5. Türkiye ise % 13,6 ile dolaysız vergi yükü sıralamasında, OECD ülkeleri arasında en düşük vergi yükü olan ilk dört ülke arasında yer alıyor.

Dolaysız vergide Türkiye'yi % 10,8 ile Japonya, % 10,2 ile Şili ve % 8,3 ile Meksika geride bırakıyor. Türkiye, 34 OECD ülkesi arasında, vergi yükünde ise sondan 6. sırada yer alıyor.

Vergi yükü

En düşük vergi yüküne sahip OECD ülkesi % 18,1 ile Meksika. Türkiye'nin vergi yükü ise % 26. Danimarka'da % 48,2, İsveç'te % 45,8, Belçika'da % 43,8, İtalya'da % 43, Fransa'da % 42,9, Norveç'te % 42,8, Finlandiya'da % 42,1, Avusturya'da % 42 olan vergi yükünde, OECD ortalaması da % 33,8 olarak hesaplanıyor.

Türkiye, vergi yükünde sadece, % 25,9'luk orana sahip Avustralya'yı, % 25,1 'lik oranı olan Kore'yi, % 24,8'lik oranı olan ABD'yi, % 20,9'luk oranı olan Şili'yi ve % 18,1'lik oranı olan Meksika'yı geride bırakıyor. Ancak, Türkiye'de vergi yükü bakımından oranda değil, yükün dağılımında problem yaşanıyor.

OECD sınıflandırmasına göre sosyal güvenlik primleri ve mahallî idare vergi gelirleri dahil, geçen yıl toplam vergi gelirleri içinde, dolaysız vergilerin payı yüzde 52,1, dolaylı vergilerin payı ise yüzde 47,9 olarak gerçekleşti. Maliye Bakanlığı da, mevcut tablonun değişmesi için gelir vergisine dönük çalışmalarını sürdürüyor.”

 

ÜÇ BAKAN KAYSERİ’DE

Kayseri bugün üç bakan ağırlayacak. Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız son anda bir değişiklik olmazsa bugün Kayseri’de olacaklar. Öğle saatlerinde Kayseri’ye gelecek olan MSB Yılmaz öncelikle Hava İkmal ve Anatamir gibi askeri tesislerde incelemelerde bulunacak. Üç bakan Bozdağ ve Yıldız ERÜ’de konferans salonu açılışı, Geleneksel Gazetecilik Ödülleri Töreni’ne katıldıktan sonra ORAN Mali Destek Programları tanıtım etkinliğine iştirak edecekler.