VELİ ALTINKAYA


VİRÜSTE SON DURUM

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Kayseri, Türkiye, dünya, korona virüs konusunda teyakkuzda. Muhalif,muafık hemen herkes Sağlık Bakanı ve taşra teşkilatlarının bu konuda erken hamleler yaptığına inanıyor. Gerçekten Bakan Koca ve tüm mesai arkadaşları ve meslaktaşları hummalı bir çalışma içerisinde.

Hekimler, hemşireler ve diğer sağlık çalışanlarının tamamını alkışlamamız lazım. Adeta bir seferberlik haliyle çalışıyorlar.

Bu virüsün çıkmasından hemen sonra Bakanlık bir bilim kurulu oluşturdu. Bilim kurulu iki aydır belli periyotlarla toplanarak virüsle ilgili alınacak tedbirleri tartışıyor ve Bakanlık da bu kararları uygulamaya koyuyor.

Sağlık Bakanı’nın Kayseri kökenli iki yardımcısı var. Biri eski Rektörümüz Muhammed Güven, diğeri de eski Rektör Yardımcımız Emine Alp Meşe... Prof. Güven galiba yoğun bakımcı... Prof. Meşe ise enfeksiyon ve mikrobiyoloji hocası...

Bu süreçte Bakan Koca’nın aslen Tomarzalı olan Prof. Dr. Emine Alp Meşe ile çok yakın çalıştığını söylersek herhalde yanlış bir ifade kullanmış olmayız. Bilim Kurulu’nda şehrimizden iki kıymetli bilim insanı daha var. Biri Prof. Dr. Mehmet Doğanay, diğeri Şehir Hastanesi’nin de Başhekimliği’ni yapan Prof. Dr. İlhami Çelik...

Doğanay Hoca hemşerimiz sayılır. Niğdeli. Yıllardır Erciyes Üniversitesi’nde.Tecrübeli bir hekim. 20 yıl kadar önce ERÜ Hastaneleri’nin Başhekimliği’ni yaptı, idarecilik tarafı da var. Bu arada kendi dalında birçok hocanın da hocası konumunda... Başhekim İlhami Çelik Hoca Doğanay Hocamıza göre daha genç.. Ama iyi eğitim almış, çalışkan, mütevazi, işinin ehli bir bilim insanı hocamız...

Kayseri’de de Sağlık Müdürü Doç. Dr. Ali Ramazan Benli’nin riyasetinde gayretli bir çalışma var. Sağlık Müdürlüğü ile ERÜ Tıp’ın ilgili hocaları süreçte dayanışma içerisinde yakın çalışıyorlar. Özel hastanelerimiz de öyle.

Önceki gün Sağlık Bakanı’nın yüzüne baktım. Hani ‘gözleri kan çanağı’ derler ya... Uykusuzluktan, tempolu ve stresli çalışmadan dolayı tam da öyle... İl Sağlık Müdürü Ramazan Benli, Başhekim İlhami Çelik, hatta tüm hekimler ve sağlık çalışanlarının da Bakan’dan farkı yok. Hekimlerimiz çoğu zaman ya uykusuz ya da bir- iki saatlik uyku ile virüsün yayılmasını önlemeye çalışıyorlar...

Elbette hekimlerin uyarılarına hepimizin dikkat etmesi lazım. Özellikle yakın tarihte, son 10 günde yurt dışından gelenler ve yakınlarının daha dikkatli olması gerekir.

Havaların ısınması ile birlikte bazı gurbetçilerimiz de yurda dönmeye başladı. Umreciler cabası... Aslında tüm Türkiye’ye virüs yurt dışı kökenli yayıldı veya yayılıyor. Yani virüsü ülkemize (şehrimize) getirenler yurtdışından gelen insanlarımız... Son bir haftada yurtdışından gelenlerin tamamı hem kayıt hem de gözetim altında. Ama daha öncekiler veya arada atlananlar olabilir. Bu noktada tüm sağlık teşkilatlarının polis başta ilgili güvenlik birimleri ile yakın çalışma içerisinde olması gerek.

Sağlık Bakanlığı, dolayısıyla Kayseri Sağlık Müdürlüğü virüsü kaynağında kontrol altına alma babından yurtdışı girişlerini sıkı takip ediyorlar...

Başta İl Sağlık Müdürümüz başta, tüm sağlık çalışanlarımızı kutluyorum. Tabi polisimiz sağlık çalışanlarına her alanda yardımcı oluyor. Bizlerin de vatandaş olarak devletimizin uyarılarını harfiyen yerine getirmemiz gerekiyor.

Bu vesile ile bir hakkı daha teslim etmemiz lazım. Belediyelerimiz de hummalı bir çalışma içerisinde. Tüm belediyelerimiz halka açık ne kadar mekan varsa sürekli dezenfekte ediyorlar. Geçen gün Başkan Çolakbayrakdar ile telefonda konuştum, ekiplerinin Valilik, Emniyet, Adliye, Vergi Dairesi, 12. Üs, Havaalanı gibi ilçe genelinde ne kadar resmi daire varsa tamamını dezenfekte ettiğini söyledi. Siyasi partilerin il binalarının neredeyse tamamı Kocasinan bölgesinde önceki gün siyasi partilerin merkezleri de dezenfekte edilmiş.

Büyükşehir toplu taşıma araçları, terminal vs. gibi yerler başta yoğun bir dezenfekte çalışması içerisinde. Tüm ilçe belediyelerimiz de imkanları çerçevesinde tedbirleri bir bir hayata geçirmeye çalışıyorlar.

Böyle durumlarda ‘fısıltı gazetesi’nin reytingi neredeyse zirve yapıyor. Eski geleneksel ‘fısıltı gazetesi’ dijital dönüşümle ‘sosyal medya‘ halini aldı. Aman ha, hepimiz ne fısıltı gazetesi ne de sosyal medya denilen ‘sorumsuz medya’nın yayınlarına asla itibar etmeyelim. Resmi makamların açıklama ve uyarılarına inanıp itibar edelim. Bu arada sayıları çok az da olsa yaşananlar üzerinden siyaset yapmak isteyenler olabilir. Sağduyulu hiçbir ismin bu yola tevessül edeceğine inanmam. Edenler de şüphesiz itibar görmeyecektir.

Mış… Miş… Muş…

00- Kayseri’deki sağlık kuruluşları özellikle şehrimize yurt dışı girişler noktasında alarm seviyesindeymiş.

00- Dün öğleden sonra Kayseri’de de virüs tahlili yapılmaya başlanmış.

00- Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu’nda Kayseri’den üç isim önemli çalışmalar yapıyormuş.

00- Resmi kurum ve kuruluşlar ile tüm STK ve meslek örgütlerinin ‘mücbir sebebe’ dayanmayan tüm toplantıları iptal etmesi isteniyormuş.

00- Açıklanan ‘Ekonomik İstikrar Kalkanı’ memnuniyetle karşılanırken kapanan işyerlerinin kira ve çalışanlarının durumu kötüymüş.

00- Cemaat içinde ‘camiye gelmeyin, geliyorsanız da mesafeyi koruyun ’ diyen imamlara tepki gösteren kaba softa ve ham yobazlar varmış.

 

KULİS BULVARI

CAMİ CEMAATİ VE BEDAVA TOPLU TAŞIMA

Bugünlerde Diyanet İşleri’ne öfkeliyim. Ocakta virüs dünyayı kasıp kavururken bizimkiler 27 Şubat’a kadar Umre’ye binlerce vatandaşın gitmesine mani olmuyor. Camilerde namaz ile ilgili kararları daha üç- beş gün önce ancak açıklayabildiler. Oysa bizim toplumumuzun inançları ve gelenekleri itibariyle Diyanet İşleri Başkanı’nın, müftülerimizin yapacakları açıklama her alanda vatandaş tarafından öncelikli olarak takip ediliyor. Bu arada cami cemaati içinde ‘kaba softa ve ham yobazlar’ da hiç de az değil. Üç gün önce merkezi bir camimizde camiye gelmeme veya gelenleri aralıklı namaz kılmaları yolunda uyaran imam efendinin üzerine yürümüşler. Pes yani... Emeklilerin (65 yaş üstündekilerin) bedava toplu taşıma kartlarını üç ay süreyle iptal etmediğimiz sürece, ne sokaklar ne de camiler boşalmaz. Önceki gün 65 yaş üstü 14 bin kişi bedava karttan yararlanmış. Bu işi çözmezsek yaşlılar sokaktan eve girmeyecek. Zira sokakta epeyce yaşı ilerlemiş insan görüyorum.