VELİ ALTINKAYA


‘YA AĞA GÖLGESİ, YA DAĞ GÖLGESİ’

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA


Cuma günü Ankara-Niğde otoyolu henüz açılmadan, ‘Ankara için Alternatif Yollar’ başlıklı bir yazı yazmıştım. Otoyol açılış törenine Başkan Büyükkılıç’ın da katılacağını biliyordum.

Aynı gün akşam saatlerinde Basın Müşavirliği’ndeki arkadaşlarımız Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başkan Büyükkılıç arasında geçen  diyaloğun fotoğraf ve haberini attılar.

Haberde Kayseri-Acıgöl bağlantılı otoyol istendiği söyleniyordu. Memduh Başkan, Reis’ten 90 Km otoyol istemiş.

Basın-Yayın’daki arkadaşların gönderdiği fotoğraflara baktım, Cumhurbaşkanımız ile Memduh Başkan arasında bir diyalog yaşanıyor. Reis ve Memduh Başkan gülüyor. Memduh Başkan’ın el hareketi görülüyor. Reis de samimi ortamda ‘korona mesafesini’ unutmuş Memduh Başkan’ın omzuna elini koymuş.

Eski bakanlarımızdan Mustafa Elitaş da orada. Elitaş daha çok Reis ile Memduh Başkan arasındaki diyalogu seyreden bir görüntü veriyor.

Bu satırları yazmadan Memduh Başkan’ı telefonla arayarak, “Cumhurbaşkanımız ile samimi bir diyalog yaşamışsınız. Dilinize sağlık yol istemişsiniz. İyi de Reis ne dedi?” diye sordum.

Memduh Başkan, programa katılmadan dersine çalışmış. Hem kendi bürokratları hem de Karayolları yetkilileri ile görüşerek iki güzergah için dosya hazırlamış.

Birinci bağlantının Acıgöl-Nevşehir-Mustafa Kemal Paşa-Ürgüp-Garipçe’ den Kayseri’ye ulaşması, ikincisinde ise, Himmetdede, Avanos-Özkonak ve Gülşehir’ in üzerinden otoyola ulaşılması talebi mevcut.

İlk bağlantı talebi 100 Km kadar, ikincisi ise, yani Himmetdede bağlantısı ise 90 Km’ymiş. Yetkililerle-uzmanlarla konuştum; Himmetdede bağlantısında sit alanları, viyadük ve Kızılırmak nedeniyle maliyetin yüksek olacağını söylüyorlar.

Doğrusu 8-10 Km uzun da olsa turizm-ticaret bağlantılı olarak ilk teklif, yani Acıgöl-Ürgüp-Garipçe bağlantısı daha rantabl gibi.

Tekrar Memduh Başkan ile Cumhurbaşkanımız arasındaki diyaloga gelelim.

Memduh Başkan konuyu Cumhurbaşkanına arz etmeden önce, tören mahallinde görüştüğü Sanayi Ticaret Komisyonu Başkanı Mustafa Elitaş’a “Sayın Bakanım, Sayın Cumhurbaşkanımızdan böyle bir talebim olacak” diyor. Elitaş da “İyi olur” cevabını veriyor.

Memduh Başkan, Cumhurbaşkanı’na mealen, ‘Efendim bu yolun daha rantabl olması için 90 Km. mesafedeki Ürgüp-Kayseri bağlantısını yapalım’ diyor. Bu talep üzerine Cumhurbaşkanı, ‘Yap-İşlet-Devret’ modeli ile otoyolu inşa eden ERG İnşaat’ın sahibine seslenerek “Sani gel buraya, bak Başkanımız ne diyor?” dedikten sonra ‘250 liralık kaynak lazım’ deniyor. Bunun üzerine Memduh Başkan, “Efendim ya Ağa gölgesi, ya dağ gölgesi” cümlesi ile mukabele ediyor. Yani, ‘Ağa da sizsiniz’ demeye getiriyor.

Memduh Başkan ile Reis arasındaki samimi diyaloğu iki metre mesafeden takip eden milletvekilimiz Elitaş da “Efendim doğru, daha rantabl olur” cümlesi ile katkı veriyor.

Daha sonra Memduh Başkan ile Ulaştırma Bakanı ve Karayolları Genel Müdürü arasında bu diyalog ve taleple ilgili konuşmalar geçiyor.

Konuyu iki ayrı yetkili ve teknik isimle görüştüm. Her iki isim de Acıgöl, Ürgüp, Garipçe bağlantısının hem maliyet, hem de rantabilite yönünden doğru olacağı kanaatinde.

Yolu yapan ERG İnşaat güçlü bir firmaymış. Kredibilitesi yüksek bir firma. Sanıyorum Karayolları Genel Müdürlüğü’nde 2016’dan bu yana böyle bir otoban bağlantısının kayıtları da var.

Şimdi Memduh Başkan sayesinde Cumhurbaşkanı ile de bir temas oluştu. Yolu yapan firma da ekonomik olarak güçlüymüş. O firma da ‘Yapıp işleteceği’ yolun geri dönüşünün daha seri olmasını ister. Kayseri ve Kapadokya turizm bağlantısı bunun için bir fırsat.

Şimdi Hulusi Akar Bakanımızdan, Mehmet Özhaseki’ye kadar ‘Cümle Büyüklerimize’ düşen, Ulaştırma Bakanı ile bu konuyu bir daha konuşmak.

YHT konusundaki hassasiyetimi, gayretimi biliyorsunuz. İçimde bir his var, bastırırsak bu otoban işi YHT’den önce olabilir. Kaldı ki kamu bütçesinden şimdilik bir şey çıkmadan müteahhit yapacak. Müteahhit de güçlüymüş.

Ha gayret... Bastırırsak Karayolları Genel Müdürlüğü mevcut mütaahhide Kayseri bağlantısı işini verebilir.

Kayseri, Kayserili her şeyin en güzeline layık. Gelin bir ve beraber olup bu işe sahip çıkalım.

 

KULİS BULVARI

İLÇE BAŞKANLARI NE OLDU?

AK Parti iki ilçede kongrelerini tamamladı. Kocasinan cumartesi, Bünyan Kongresi ise pazar günü yapıldı. Mevcut başkanlar koltuklarını korudu. Parti Tomarza’da 12 Eylül, Akkışla ve Sarıoğlan’da 13 Eylül, Felahiye ve Özvatan’da 19 Eylül, Yeşilhisar’da 20 Eylül, Develi’de 26 Eylül, Yahyalı’da 27 Eylül, Sarız ve Pınarbaşı’da 3 Ekim, İncesu’da 4 Ekim, Hacılar’da 10, Talas’ta 11 ve nihayet Melikgazi’ de ise 17 Ekim’de kongre yapacak. İl Başkanı Şaban Çopuroğlu daha önce 3-4 ilçe başkanının değişeceğini söylemişti. Pandemi nedeniyle kongreler ötelenince ilçe başkanlarının durumu ne oldu bilmiyorum. Zira önemli bir ilçe başkanı görevde kalmak için yeniden teşebbüste bulunmuş. Belediye başkanı da, il yönetimi de buna çok sıcak değil. Bakalım AK Parti ilçelerde ne kadar revizyon yapacak…

 

MIŞ…MİŞ…MUŞ…

00- İl Hıfzıssıhha Kurulu cafelerin kapatılmasını gündemine almış.

00- Bakan Koca, Kayseri’de virüsün kontrolden çıkmasına anlam veremediğini söylemiş.

00- İl Sağlık Müdürü Benli hastaların temaslılar hakkında filyasyon ekibine doğru bilgi vermediğinden dert yanmış.

00-  Virüsün hayatlarını tehdit ettiği sağlıkçılar ‘pandemi de çalışmaktan’ yorulmuş.

00-  AK Parti Kocasinan ve Bünyan kongrelerini mütevazi şekilde yapmış.

00- SGK’nın ilanla aradığı borçluları arasında ünlü isimler de varmış.

00-  İYİ Partili Kazım Yücel, Cırgalan-Buğdaylı arasına çöp merkezi kurulmasına karşı çıkmış.

00- OSB’de bazı firmalar da ‘işyerim kapanacak’ korkusu ile şüpheli çalışanlarını saklıyormuş.