SAMİ DAYANGAÇ


YABANCI HAYRANLIĞI

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Son yıllarda yabancı hayranlığı, yabancı adetlerinin kullanımıyla devam etti. Ne demek istedik hemen konuya girelim. Eskiden yabancı filmlerde gördüğümüz yabancıların uygulamaları günümüzde bizde de aynen uygulanmaya başlandı.

Mesela evlilik teklifleri. Adetlerimizde, geleneklerimizde böyle evlilik teklifi var mı? Erkek diz çökecek, kadının elinden tutacak, yüzük çıkaracak, güzel sözler söyleyecek, ‘benimle evlenir misin’ diyecek. Sonrası artık erkeğin yaratıcılığına kalmış.

Konfetiler, balonlar, çalgılar vs… Bu bizim âdetimiz mi? Babalarınıza, kendinize sorun, siz böyle mi istediniz?

Doğum günü kutlamaları da aynen batılılar gibi. Çeşitli hazırlıklar, sürprizler vs. Saçının kılı ağarmışlar bile doğum günü kutluyor. Hediyeler vs. Ama doğum günlerinde çalınıp söylenen bize ait bir eser yok, yapamamışız. Yabancıların müziklerine sözleri Türkçeleştirip çalıp söylüyoruz. Bize has bir şarkı, kutlama şekli yok.

Geçtiğimiz günlerde arkadaşlarla sohbet ederken bir bey geldi. Başladı filmlerde gördüğü kilise ibadetini övmeye. Adamlar ailece tertemiz giyinip gidermiş, dua edermiş vs. Dayanamadık, beyefendi siz cuma günleri çocuklarınızın ellerinden tuttunuz, tertemiz kostümlerle camiye gittiniz, sizi içeri almadılar mı? Sus pus. Sadece beyefendinin haklı olduğu husus kiliseye gidenlerin tertemiz, bayramlık kostümleri ile ibadete gitmeleri. Biz de temizlik imanın yarısıdır deriz ama asla uymayız. Gidin camilerimize bakın. İmamlar erken gelseler, camileri havalandırsalar olmaz mı? Eskiden sela ve ezan okumak için erken gelirlerdi. Şimdi merkezden okunuyor, vaazlar da tek elden. O zaman imamlar normal vatandaşlar gibi son anda gelip görevlerini yapıyorlar. Diyanet İşleri’nden özellikle bu günlerde sürekli olarak temizliğin öneminin vurgulanması bekleniyor.

Vatandaşlarımız, kendilerine olmasa bile diğer Müslümanlara saygı gereği camilere iş elbiseleri ile asla gelmemelidir. Dönerci, sucukçu vs mutlaka kostüm değiştirmelidir.

Evlilik teklifi hususuna dönersek, sıradan evlilik teklifleri artık demode. Sinemayı kapatmalar, teknede, paraşütte vs. Bu işi yapan sektör var. Organize firmalarına ne istediğinizi söylüyorsunuz ya da onlar öneriyor. Hazırlıklar ve teklif.

Bu kadar coşkulu, Avrupa usulü evlilik teklifleri ile anam babam usulü yapılan evlilikler karşılaştırılırsa hangisinin kalıcı olduğu yüzde olarak görülür. Son yıllarda Avrupai teklifler çoğaldı, yapmayan neredeyse dayak yiyor. Ama o evliliklerin sürdürülebilirliği ne yazık ki çok düşük seviyede.

Gelin anam babam usulü teklif edin, sağlıklı güzel bir başlangıç yapın, süren bir evliliğiniz olsun. Her yaştaki genç evlilere ve evleneceklere bir öğüdümüz var. Aynı şehirde yaşıyorsanız eşiniz asla başka yerde, annesinde vs gece kalmamalı bu bir. İkincisi, her evde olabilecek tartışma, kırgınlık, küslük olabilir. Asla ama asla ayrı yataklarda yatmayın, arayı soğutmayın. Türk gelenek ve görenekleri ile evlenin gün kutlayın, doğruluktan ayrılmadan dilerim mutlu huzurlu yaşamımız olur.