VELİ ALTINKAYA


YILDIZ TOKİ’YE 2 BİN 500 KONUT YAPTIRACAK

GÜNDEM - Veli ALTINKAYA - Tekrar Yazıları


Kocasinan Belediyesi bugünlerde TOKİ ile sessiz bir görüşme sürdürüyor. Görüşmenin esası Kocasinan’a bağlı üç ayrı noktada TOKİ’nin 2 bin 500 konut yapması ile ilgili. Sanıyorum uzlaşma da sağlanmak üzere.

Erkilet, Beyazşehir ve Argıncık bölgesinde ağırlıklı olarak henüz yapılaşmanın olmadığı alanda TOKİ 2 bin 500 konut yapacak. Burada mülkiyetin önemli bir bölümü Hazine, belediye ya da diğer kamu kuruluşlarına ait. Özel sektör mülkiyetinde olan gayrimenkuller de var. Bir bölümünün üzerinde de galiba yıllar önce kaçak yapılmış tek katlı evlerde mevcut.

Geçtiğimiz hafta Kay TV’de Başkan Yıldız konuğumuzdu. Bu çalışmayı sordum. Doğruladı ve mealen şunları söyledi:

Evet, TOKİ ile bir süredir üç bölgede 2 bin 500 kadar konut yapımına yönelik bir çalışmamız var. Görüşmeler müspet gidiyor. TOKİ burada farklı konutlar yapacak. Biz TOKİ ile adeta kat karşılığı anlaşması imzalayacağız. Bize düşen konutların bir bölümünü de sosyal konutlar gibi arsa anlaşmaları ve takaslarında kullanacağız. Elbette TOKİ de kendisine ait konutları bazı sosyal çevrelere ve taliplere uygun şartlarda satacak. Biz belediye olarak bu bölgenin altyapısını da tamamlayacağız...

Anlaşma sağlanırsa TOKİ Mimarsinan’da (Melikgazi) olduğu gibi Kocasinan bölgesinde de binlerce konut yapacak. Sadece Belediye 2 bin 500 konut yaptıracaksa varılacak anlaşma çerçevesinde belki de talebe bağlı olarak ve zamana yayılmak üzere üç ayrı bölgede 10 bine yakın konut yapılacak.

TOKİ ile yapılacak bu anlaşmaya paralel olarak özellikle Erkilet-yeni çevreyolu arası ile Argıncık’ın bakir bölgelerinde ciddi bir yapılaşma hareketi yaşanacak demektir.

 

DAVUTOĞLU’NUN ZAMANLAMASI

Dışişleri Bakanı 3 gündür Kayseri’de. Bakan anlamlı bir günde şehre geldi. Fransa Senatosu, Fransızların bile siyasi olduğuna hükmettiği sözde soykırımı inkârı suç sayan yasayı bugün görüşecek. Muhtemel ki tıpkı Meclis de yaşanan garabet gibi Senato’da inanmadığı bir yasayı birkaç senatörün oyu ile kabul edecek. Bu cihetle Dışişleri Bakanı’nın Kayseri’de söyleyecekleri önemli. Ama daha önemlisi bundan sonra ne olacağı...

Sanki bu yasa çıksa bile uygulanamayacak ve nisandaki seçimi Sarkozy kaybettikten sonra yasa kadük kalacak gibi...