SAMİ DAYANGAÇ


YURT SORUNU

GÖZLEM - Sami DAYANGAÇ


Ülke genelinde ne kadar çok üniversite, fakülte, yüksek okul açılırsa, eğitimli insan sayımız artar mı? Açılan bölümler ülke açısından ihtiyaç duyulan bölümler mi? Mezunlar iş bulabiliyor mu? Bu soruların cevapları herkese göre değişik olabilir. Ama üniversite kazanan dar gelirli ailelerin yavrularının yurt sorunları acilen çözülmesi gereken bir husustur.

Dar gelirli ailelerin çocukları devlete ait yurtlarda kalmaya çalışırken, yurt çıkmayan ya da biraz daha fedakârlık edelim de çocuğumuz daha iyi şartlarda kalsın diye ev tutmayı düşünenler de yüksek kiralarla karşılaşıyor.

Her ilde, nedense mutlaka kamu kurumlarına ait lojmanlar, sosyal donatılar, misafirhaneler var. Satacağız diye açıklanan lojmanlar, tesisler her nedense satılmadı, satılamadı. Şimdi lojmanlar olsun, kamuya ait misafirhaneler olsun değerlendirmenin tam sırası değil mi? Mesela Meteoroloji Bölge Müdürlüğü yerleşkesinde lojmanlar var ve misafirhane mevcut. Görenler son derece lüks olduğunu söylüyor. Karayolları Misafirhanesi, DSİ, Emniyet… say sayabildiğin kadar. Buralara özellikle kız çocukları yerleştirilemez mi?

Geçmişte yaşanmış bir konuyu sunalım. 7-8 yıl önce bir kız evladının devlet yurduna yerleşmesi için aracılık etmiştik. Nevşehir ilimizin bir köyünden gelmiş, soğuk havada terlikle. Sayın Özhaseki Bey’in danışmanı olarak Kredi Yurtlar Kurumu Bölge Müdür Yardımcısı’nı aradık, durumu izah ettik, derhal siz bana yollayın dedi. Yavrumuz gitti, cevap yerimiz yok. Araştırdık ve hayretle gördük ki yurtlarda belli sayıda boş bırakılırmış, devlet büyükleri, vekiller, bakanlar ararlarsa yer yok denmemeliymiş.

Durumu başkana ilettik, üzüldü ve kendi cebinden o çocuğu özel bir kız yurduna yerleştirdi.

Dar gelirli ailelerin hele hele kız çocuklarına çok özen göstermek, yardım ve destek olmak, her adamım diyenin boyun borcudur. Her türlü müptezelliğin kol gezdiği günümüzde kız evlatlarını kendi evladımız gibi görüp sahiplenmeliyiz. Aile dar gelirli, hayat şartlarıyla boğuşuyor, bazı aileler para dahi yatıramıyor, çocukları devletin verdiği kredi ile yaşamaya, geçinmeye çalışıyor.

Erciyes Üniversitesi yerleşkesinde çok geniş bir alan boş. Hayırseverler(vergiden düşüyorlar) buralara kız yurdu yapamazlar mı? Rektör böyle bir çalışma yapamaz mı? Ekonomik durumu iyi olanlar ev de tutar, ev de alır ama bu küçük bir azınlığı oluşturur. Zaten Allah vicdan versin hemen kiralar nasıl da yükseldi?

Sözün özü kamu misafirhaneleri, boş duran lojmanlar derhal kız öğrencilerine tahsis edilmelidir.

Tabi bu yazımız çok şükür ki şehrimiz için geçerli değil. Kayserimizde yurt sorunu olmadığı açıklandı. Hem diğer illere hem de geleceğe yönelik uyarı maksatlı bir yazı bizimkisi.

 

Mış… Muş…

___Coronadaki hızlı yükselişe karşı İl Sağlık Müdürlüğü’nün neler yaptığı merak ediliyormuş.

___İl Sağlık Müdürü yeni sözleşme sonrası pek görülmez olmuş.

___Kamuda bazı basın görevlilerinin basın mensuplarının sorularına cevap yerine ‘filancayla görüşün’ demesi tepki çekiyormuş.