Tarih: 09.05.2025 12:03
Bugün ne pişirsem?
Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Yayla Çorbası İçin Malzemeler
- 1 çay bardağı pirinç
- 3 su bardağı su
- 3 su bardağı sıcak su (tavuk suyu veya kemik suyu)
- Tuz
Terbiyesi için:
- 1 adet yumurta sarısı
- 1,5 su bardağı yoğurt
- 1 yemek kaşığı un
Sosu için:
- 2 yemek kaşığı tereyağı
- 1 yemek kaşığı kuru nane
Yayla Çorbası Nasıl Yapılır?
- Yayla çorbası için ilk olarak pirinçler yıkanarak suda yumuşayıncaya kadar haşlanır.
- Yayla çorbamızın terbiyesi için diğer taraftan yumurta sarısı, yoğurt, un bir kasede iyice çırpılır.
- Pişen pirinçlere varsa et ya da kemik suyu yoksa 3 su bardağı sıcak su ilave edilir.
- Çorbanın suyundan 1-2 kepçe alınarak yavaş yavaş alınıp terbiyeye ilave edilir.
- Hafifçe sulanan bu karışım ılınmış olan çorbaya ilave edilir ve 1-2 taşım kaynatılır.
- En son tuzu ilave edilir, bir kaç dakika daha kaynatılarak ocak kapatılır.
- Üzerine sos için kuru nane eritilmiş tereyağında kızdırılarak gezdirilir. Yayla çorbası servise hazır.
Fırında Patatesli Karnabahar İçin Malzemeler
- 1 tane küçük boy karnabahar
- 10 tane orta boy patates ( küp küp)
- 1 tane domates (küp küp doğra)
- Yarım yemek kaşığı biber salçası
- 1 çay bardağı ayçiçek yağı
- 1 tatlı kaşığı tuz
- 1 yemek kaşığı tereyağ
- Yarım paket tavuk bulyon
- 1 tatlı kaşığı pul biber
- 1 tatlı kaşığı toz kırmızı biber
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1 çay kaşığı kekik
Fırında Patatesli Karnabahar Nasıl Yapılır?
- Karnabaharları çicek çicek ayırıp yıkayın ve süzün.
- Patatesleri yarım parmaklık doğrayıp hazırlayın.
- Büyük karıştırma kabına hepsini ekleyin.
- Domatesleri ve sıvı yağınıda ekleyin.
- Tereyağlarını parça parça bıçak yardımı ile bölün.
- Pul biber, toz biber, kekik, karabiber, tuz dökün.
- Bir kabın içinde güzelce alt üst yapın.
- Sonra fırın tepsisine bir yağlı kağıt serip üzerine yerleştirin.
- Ayrıyetten bir adet daha yağlı kağıttı ıslatıp buruşturup üzerine yerleştirin fırına sürün ıslatılmış kağıt ile 15 dakika pişirin.
- 180 derece kağıdı çıkardıktan sonra 40-45 dakika daha pişirin patatesler yumuşayınca servise hazır afiyet olsun.
Mütebbel İçin Malzemeler
- 2 adet büyük patlıcan
- 1 yemek kaşığı zeytinyağı
- 2 yemek kaşığı tahin
- 1 diş sarımsak
- 3 yemek kaşığı süzme yoğurt
- Yarım limonun suyu
- Tuz
Üzeri için;
Mütebbel Nasıl Yapılır?
- Patlıcanları ocakta közleyin, kabuklarını soyun.
- İç kısmını ince doğrayın.
- Tavaya 1 yemek kaşığı zeytinyağı alın.
- Patlıcanı ekleyip 3-4 dakika kavurun. Hafif suyu uçup, aroması belirginleşene kadar.
- Ocaktan alıp, soğumaya bırakın.
- Soğuyunca içine yoğurt, tahin, sarımsak, limon suyu ve tuzu ekleyin. Karıştırın.
- Servis tabağına yayıp üzerine zeytinyağı gezdirin, kırmızı toz biber serpin.
- Dilerseniz üzerine çıtır nohutlar da yapabilirsiniz.
- Az yağda, orta ateşte sürekli karıştırarak toz biber ve tuzla birlikte nohutları kavurun ve servis edin.
Portakallı Bademli Kek İçin Malzemeler
Kek hamuru için;
- 200 gr tereyağı (oda sıcaklığında yumuşamış)
- 150 gr toz şeker
- 1 paket şekerli vanilin
- 2 adet portakal kabuğu rendesi
- 1 tutam tuz
- 4 adet yumurta (m büyüklüğünde)
- 150 gr un (type 405)
- 200 gr badem
- 2 çay kaşığı kabartma tozu
Üzeri için;
- 150 gram bitter-sütlü karışık çikolata
- Badem kığı (opsiyonel)
Portakallı Bademli Kek Nasıl Yapılır?
- Öncelikle fırını 180 derecede (fanlı fırın: 160 derece) önceden ısıtın.
- 25 cm çapındaki kek kalıbınızı yağlayın (kek kalıbının tam ölçüsü: 26. 2 x 12 x 7. 8 cm)
- Kek hamuru için; tereyağı, şeker, şekerli vanilin, portakal kabuğu rendesi ve tuzu bir karıştırma kabına koyup mikserin en yüksek devrinde yaklaşık 2 dakika, kabarana ve beyazlaşana kadar çırpın.
- Yumurtaları birer birer ekleyip yüksek devirde karıştırmaya devam edin.
- Unu, bademi ve kabartma tozunu karıştırıp hamura ekleyin ve çırpın (bu aşamada bademleriniz eğer bütünse un ile birlikte mutfak robotunda bademlerinizi unla bütünlesip toz olana kadar çektirin)
- Kek hamurunu yağladığınız kek kalıbına dökün, üzerini düzeltin ve önceden ısıtılmış fırının alt-üst ayar bölümünde yaklaşık 50 dakika pişirin (bu aşamada kontrollü olun)
- Pişirme süresi dolduktan sonra kekin ortasına kürdan batırarak pişip pişmediğini kontrol edebilirsiniz. Eğer kürdana hala yapışan hamur varsa, pişirme süresini yaklaşık 5 dakika kadar uzatın ve tekrar test edin.
- Daha sonra kekinizi bir servis tabağına alıp 2 saat soğumaya bırakın.
- Üzeri için; benmari usulü erittiğiniz çikolatayı 10 dk bekletip kekinize dökün.
- Çikolata donmadan kırılmış badem ile veya dilediğinizce süsleyin.
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —