Tarih: 17.09.2025 11:29
Bugün ne pişirsem?
Günün yemeği köşemizde, mutfaklarınıza hem lezzet hem de pratiklik katacak tariflerle karşınızdayız. Her damak tadına hitap eden, kolayca hazırlayabileceğiniz ve sofralarınızı şenlendirecek yemek önerilerimizi kullanıma sunacağız.
İster ailece oturulan bir akşam yemeği, ister kendinize özel bir ziyafet... Bugünkü tarifimizle gününüzü lezzetlendirmeye hazır mısınız?
Fırında Tavuk Çöp Şiş İçin Malzemeler
- 2 adet tavuk göğsü
- Çeri domates
- Kırmızı biber
- Yeşil biber
Marine etmek için;
- 2 yemek kaşığı yoğurt
- Yarım çay bardağı sıvı yağ
- 1 yemek kaşığı domates salçası
- Tuz
- Kekik
- Pul biber
Fırında Tavuk Çöp Şiş Nasıl Yapılır?
- Tavuk etlerini marine etmek için yoğurdu, salçayı ve baharatları uygun bir kapta karıştıralım.
- Küp küp doğradığımız tavuk etlerini de bu sosa ilave ederek güzelce karıştıralım. Zamanınız varsa tavukların üzerini streçleyerek 2-3 saat kadar buzdolabında bekletelim.
- Çöp şişlere sıra ile domates, tavuk, kırmızı biber ve yeşil biberden dizelim.
- İçi pişirme kağıdı dışı alüminyum folyo olan sar pişirden yerleştirdiğimiz tepsimize hazırladığımız çöp şişlerimizi koyalım.
- Üzerini de yine sar pişir kağıdı ile kapatalım ve 200°C fırında yaklaşık 25-30 dakika pişirelim.
- Pişen tavuklarımızın üzerini açalım ve üzeri kızarıncaya kadar fırına verelim.
- Üzeri kızaran tavuk şişlerimiz servise hazır. Afiyet olsun!
Özbek Pilavı İçin Malzemeler
- 500 gr kuşbaşı et
- 3 adet büyük boy havuç
- 2 adet orta boy soğan
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 1 yemek kaşığı dolusu tereyağı
- 3 su bardağı baldo pirinç
- 1 fincan badem
- 4, 5-5 su bardağı sıcak su
- 1 çay kaşığı karabiber
- 1, 5 tatlı kaşığı tuz
- 1-2 baş sarımsak (en son)
Özbek Pilavı Nasıl Yapılır?
- İlk önce etler tencerede zeytinyağında 4-5 dk harlı ateşte kavurulur, sonra kısık ateşte suyunu salıp pişmeye bırakılır.
- Kapağını kapatıp kendi suyunu çekene kadar pişirilir, şayet yumuşayıp pişmediyse 1 çay bardağı kadar sıcak su ilave edebilirsiniz.
- Etler pişerken soğanlar yemeklik doğranır, havuçlar rendelenir, bademler ılık suda 10dk bekletilip kabukları soyulur. Pirinç güzelce yıkanır.
- Pişmiş ve suyunu çekmiş et kendi yağında hafif kızartılır.
- Tereyağı eklenir, eriyince soğanlar ilave edilip kavrulur, havuçlar ve bademler eklenip bı 5dk daha kavrulur.
- Ardından pirinç, tuz, karabiber eklenip 1-2 tur karıştırılır ve kaynar suyu ekleyip kapağı kapatılır, kısık ateşte pişmeye bırakılır.
- Suyunu biraz çektikten sonra 1-2 baş sarımsak pilavın ortasına konulur.
- Tamamen suyunu çekince altı kapatılıp demlenmeye bırakılır. Pilavımız hazır.
Şekerpare Tatlısı İçin Malzemeler
Hamuru İçin;
- 250 gram tereyağı
- 2 çay bardağı irmik
- 2 adet yumurta (birinin sarısı üzerine sürülecek)
- Yarım çay kaşığı kabartma tozu
- Yarım çay kaşığı karbonat
- 1,5 çay bardağı pudra şekeri
- 1 paket vanilya
- 3,5 su bardağı un
Şerbeti İçin;
- 4 su bardağı toz şeker
- 4 su bardağı su (800 ml)
- Birkaç damla limon suyu
Şekerpare Tatlısı Nasıl Yapılır?
- Şekerparenin şerbeti için uygun bir tencereye toz şekeri alalım. Üzerine suyu ilave ederek şöyle bir karıştıralım.
- Kaynamaya başladıktan sonra ocağı orta ateşe alarak 6-7 dakika boyunca kaynatalım.
- Ardından birkaç damla limon suyunu ekleyip bu şekilde de 2 dakika kaynattıktan sonra şerbeti ocaktan alalım.
- Hamur için oda sıcaklığında tereyağı, birinin sarısını üzeri için ayırdığımız yumurta, irmik, pudra şekeri, vanilya, karbonat, kabartma tozu ve unun bir kısmını ilave ederek yoğurmaya başlayalım.
- Hamur ele yapışmayan bir kıvam alıncaya kadar un eklemeye devam edelim.
- Şekillendirmek için hamurdan bir parça koparıp önce elimizle yuvarlayalım.
- Ardından üzerine hafifçe bastırdıktan sonra uç kısımlarını sivrileştirelim.
- Hazırladığımız şekerpareleri fırın tepsisine aralıklı olarak dizelim.
- Ardından üzerlerine hamuru hazırlarken ayırdığımız yumurta sarısını bir fırça yardımıyla sürelim.
- Fırına vermeden önce çatalın arka kısmıyla tatlıların üzerini çizerek son şeklini verelim.
- Şekerparelerimizi önceden ısıttığımız 180 derece fırında üzerleri güzelce kızarıncaya kadar yaklaşık 30 dakika pişirelim.
- Sürenin sonunda fırından aldığımız sıcak şekerpareleri bir borcama aktaralım.
- Üzerlerine soğuyan şerbeti gezdirelim. Tatlılarımızı bu şekilde birkaç saat dinlenmeye bırakalım.
- Şerbetini güzelce çeken şekerpareleri dilediğiniz gibi süsledikten sonra servis edebilirsiniz. Afiyet olsun!
Orjinal Habere Git
— HABER SONU —