Türkiye genelinde dolandırıcılık şebekelerine yönelik büyük bir operasyon gerçekleştirildi. İçişleri Bakanlığı'nın paylaştığı bilgilere göre Kayseri'nin de aralarında bulunduğu 22 ilde düzenlenen operasyonlarda çok sayıda şüpheli gözaltına alındı.
Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Daire Başkanlığı ile Cumhuriyet Başsavcılıklarının koordinasyonunda yürütülen operasyonlar; Adana, Afyonkarahisar, Amasya, Ankara, Antalya, Bursa, Çorum, Diyarbakır, Elazığ, Mersin, İstanbul, İzmir, Kayseri, Kırşehir, Nevşehir, Niğde, Samsun, Sivas, Tekirdağ, Şanlıurfa, Bartın ve Yalova'da gerçekleştirildi.
Yapılan çalışmalar sonucunda şüphelilerin vatandaşları kamu görevlisi veya banka çalışanı gibi tanıtarak, sahte otel rezervasyonları yaparak, belediyede işe alma vaadinde bulunarak ve sosyal medya üzerinden sahte ürün ilanları vererek dolandırdıkları tespit edildi.
Ayrıca şebekenin "sazan sarmalı" yöntemiyle gayrimenkul satışı yaptığı ve yasa dışı yollarla ilaç ile sağlık raporu temin etme vaadiyle de vatandaşları kandırdığı belirlendi.
Yürütülen soruşturma kapsamında vatandaşların yaklaşık 600 milyon TL dolandırıldığı tespit edildi. Operasyonlarda 390 şüpheli yakalanırken, bunların 247'si tutuklandı, 143 kişi hakkında ise adli kontrol kararı verildi.
Operasyonlar kapsamında çok sayıda iletişim ve bilişim ekipmanı ile dijital materyal, suçtan elde edildiği değerlendirilen döviz, altın ve gümüş gibi değerli madenler, ruhsatsız silah ve mühimmat ele geçirildi.
Ayrıca suç gelirleriyle bağlantılı olduğu değerlendirilen 13 gayrimenkule de el konuldu.
Yetkililer, vatandaşları özellikle telefon ve internet üzerinden yapılan dolandırıcılık girişimlerine karşı dikkatli olmaları konusunda uyardı.