Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki, son yıllarda Kayseri'de her şeyin iyi gittiğini diğer emsal illerle kıyaslandığında ise hareketin, üretimin ve bereketin yoğun bir şeklide yaşandığını belirterek, eğer bir şehirde üretim ve hareketlilik varsa herkesin pastadan alacağı payın büyük olacağını söyledi.
Başkan Özhaseki konuşmasına şöyle devam etti. Emsal şehirlerle kıyaslandığımız zaman buradaki ekonomik hareketlilik, bir takım aktiviteler, sosyal yardımlar, öbür şehirlere bakarak daha iyiye gidiyor. Tabi burada hareket oldukça, bereket oldukça, üretim oldukça da pasta büyüyor. Bu da dışarıya doğru yansımaları beraberinde getiriyor. Eğer bu gibi şehirlerde bu hareket ve bereket devam etmezse, birçok sektörün işleri kötüye gider. Herkesin pastadan aldığı dilim gün geçtikçe küçülür. O şehir yavaş yavaş gerilemeye başlar. Gerileyen şehirlerde ilk önce çocuklar okula gitmemeye başlar. İnsanlar daha sonra ekmek kazanmak için başka kapılarda iş aramaya giderler. Daha sonra işini yürütmek isteyenler para kazabilecekleri yerleri tercih etmeye başlarlar. Burada sadece yaşlılar kalır. O da ölü şehirler haline gelir. Anadolu da birçok şehir maalesef ki bu şekildeler. Onlar hamle yapamamış ve kalkınma için mücadele edememiş zayıf kalmış iller olurlar. Onların sonu çok da iyi gözükmüyor. Bu tür şehirleri Türkiye artık kaldıramaz dedi.
Şükürler olsun ki Kayseri'de işler iyiye gidiyor. Ciddi yatırımlar yapılıyor diye konuşan Başkan Mehmet Özhaseki, Erciyes Dağına yapılan yatırımlardan sonra tam anlamıyla Erciyes'in adeta bacasız sanayi konumuna geldiğini ifade etti.
Erciyes Dağında binlerce insanın iş bulduğunu ve yeni sektörlerin doğduğunu da dile getiren Özhaseki, Kayseri'de hizmet sektörü bu bakımdan daha da canlanacak. Avrupa'nın birçok yerinde sadece kayak merkezlerinden geçinen şehirler var. O şehirlerde fabrika yok. Üretim yok. Başka bir sosyal aktivite yok. O şehirlerin kendine has başkan özellikleri yok. Sadece kayak merkezleri yapmışlar. 30 ya da 40 tane teleferik kurmuşlar ve onlara göre de bir planlama yapmışlar. Oteller, alışveriş merkezleri var. Şehrin geçimi bu sayede sağlıyorlar. Orada kayak merkezlerini kaldırsanız o şehirler bir anda çökerler şeklinde konuştu.
Erciyes Dağından bu güne kadar yeterince istifade edilemediğini, işi bilenlere çok yüz verilmeyerek sözlerinin dinlenmediğini söyleyen Başkan Özhaseki, belde belediyelerin Türkiye'nin kalkınmasındaki en büyük handikaplardan biri olduğunu vurguladı. Belde belediyelerin ilçe belediyelere ve Büyükşehir belediyesine bağlanma sürecinde birçok kişi sokaklara çıkarak, pankartlar açarak tepki gösterdiklerini hatırlatan Özhaseki, ben Gesi ve Erkilet'deki eylemleri unutmadım ifadesinde bulundu.
Bu süreçte belde belediye başkanları birkaç kendi adamını ayaklandırdı diye konuşmasına devam eden başkan Özhaseki, Ellerinde birkaç pankartlarla yollara düştüler. Bağırmalar, hakaretler, ortalığı karıştırmalar yaşandı. Bizlere ellerinizi buradan çekin dediler. Ama ortada gerçekten bir şey yoktu. Geside'ki ve Erkilet'deki yürüyüşleri hatırlıyorum ben. Niye yapıldı, bu yürüyüşler. Belde başkanları maaşından olacak. Altındaki makam aracı elinden alınacaktı. Peki şimdi ne oldu. Hiç kimsenin eli oralarda olmadığı ortaya çıkmış oldu. Üstelik milletin menfaatine olduğu da vatandaşlar tarafından anlaşıldı. Kocaman bir Erciyes Dağını bir belde belediyesine vermişiniz. Belediye zaten maaş ödeyemiyor. O belde belediyesi Erciyes dağına gelen araçlardan sadece otopark parası alıyordu. Birileri orada yakınlarına ve meclis üyelerine baraka veriyordu. O da tahtadan ve sac'dan bir baraka yapıyor, ondan sonra o pisliğin içinde et kavurup vatandaşa satıyordu. Çirkinlik üzerine çirkinlikler yaşandı dedi.
Başkan Mehmet Özhaseki konuşmasının sonunda bu tür belde belediyelerin Büyükşehir Belediyesi sınırlarına bağlandıktan sonra Erciyes Dağına yapılan devasa projelerin ortaya çıktığını ifade ederek, yeni çıkacak yasadan sonrada Kayseri, ilçeleriyle, beldeleriyle ve köyleriyle topyekün kalkınacağını vurguladı.
Büyükşehir'in sınırının bir ucu Yamula Barajında diğer ucu ise Erciyes Dağı'na uzandığını belirten Özhaseki, Şimdi hayvancılıkla ilgili tarımla ilgili buna benzer alanlarla ilgili planlama yapıyoruz. Şehrin hangi yerine koysanız sıkıntı çıkıyor. Çünkü konutlaşma gelmiş, vatandaşları koku geliyor diye itirazlar geliyor. Ama Büyükşehir'in planlaması şehrin tamamına oturursa ilçelerden buraya gelsin diye çabalayanlar var. İlçelerden tarımı ve hayvancılığı bizim buraya verin diye yalvarıyorlar. Şehrin her tarafından kalkınma olacaktır. Düzgün yasalar geliyor. Ondan dolayı da şehir faydasını görüyor dedi.