. Prof. Dr. Pelin Gündeş Bakır yaptığı açıklamada kendisi tarafından hazırlanan karar değişikliğinin , 107 kabul 2 ret 16 çekimser oyla kabul edilerek Avrupa Konseyi kararı olarak kesinleştiğini belirtti.
AK Parti Kayseri milletvekili Pelin Gündeş Bakır'ın değişiklik hazırlığını yürüttüğü raporda Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi, üye ülkeleri, revize edilmiş Avrupa Sosyal Şartını ve Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesini, imzalamaya ve tasdik etmeye davet eder ve günümüzün çalışma koşullarının ve hayat biçimlerinin ihtiyaçları doğrultusunda, Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesinin, üye ülkelerin vatandaşlarına, en az ikili anlaşmalara eşit veya daha fazla haklar tanıyacak şekilde güncellenmesini desteklemeye çağırır. Denilirken Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesinde yer alan
------ Hastalık ve analık sigortası;
------ Maluliyet aylıkları;
------ Yaşlılık aylıkları;
------ Ölüm aylıkları;
------ Iş kazası ve meslek hastalığı geliri;
----- Işsizlik sigortası gibi maddelerin desteklenmesini istedi.
AK Parti milletvekili Pelin Gündeş Bakır raporda iligili olarak hazırladığı değişiklik sonrası RAPORA DESTEK AMAÇLI OLARAK KONSEY ÜYELERİNE YAPMIŞ OLDUĞU ÇAĞRIDA Bizim amacımız, birleşik bir Avrupa Konseyi olmak ve üyelerimiz arasında daha sıkı bir birliğe ulaşmak ise, kuvvetle inanıyorum ki, atmamız gereken en önemli adımlardan biri, yardıma muhtaç yaşlı ebeveynler, engelliler, göçmen ya da hemen hemen her zaman erkeklere gore daha az maaş alan, çoğu zaman kariyerleri boyunca ayrımcılığa maruz kalan ve yöneticilik pozisyonlarına çok nadiren ulaşabilen kadınlar da dahil olmak üzere tüm dezavantajlı grupları içeren, ortak bir sosyal güvenlik sistemine sahip olmaktır. Bu risk gruplarının sosyal gelişimlerini kolaylaştırabilmek için, ortak bir Avrupa mevzuatı üzerinde çalışmalıyız. Bu yüzden, emeklilik ve sosyal güvenlik sistemlerine daha geniş bir çerçeveden bakmamız şarttır. Diye konuştu.
Gündeş Bakır sözlerinin devamında Türkiye; İspanya, Portekiz, Hollanda, Lüksemburg, İtalya, Belçika ve Avusturya ile birlikte, Avrupa Sosyal Güvenlik Sözleşmesini imzalayan ve tasdik eden 8 Avrupa ülkesinden biridir hatırlatmasında bulunarak . Ancak, 1972 yılından bu yana, bu antlaşma, kişi başına düşen gayri safi yurtiçi hasılası Türkiye'ye oranla 4 kat daha yüksek birçok Avrupa ülkesi tarafından henüz imzalanıp, onaylanmamıştır. Dedi.
Milletvekili Bakır'ın değişiklik çalışmalarını yürüttüğü rapor 107 kabul 2 ret 16 çekimser oyla kabul edilerek Avrupa Konseyi kararı olarak kesinleşti.
Bu kararla gurbetçi sıfatı ile yurt dışında hayatını sürdüren Türk işçilerinin ve Bulgaristan dan zorunlu göç sonrası ülkemize yerleşen göçmenlerin kaybolan bir çok hakkı geri kazanılmış oldu