Gazeteciler Cemiyeti yönetim kurulu üyeleri ve ilimizde faaliyet gösteren medya kuruluşlarının temsilcileri 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla Vali Orhan Düzgün’ü makamında ziyaret ettiler.
Valilik ziyaretini müteakip Cumhuriyet Meydanı’nda Atatürk Anıtı`na çelenk koyup saygı duruşunda bulunan Cemiyet Başkanı ve üyeleri hep bir ağızdan coşku ile İstiklal Marşımızı seslendirdiler..
Burada günün anlam ve önemine dair değerlendirmede bulunan Cemiyet Başkanı Veli Altınkaya, “10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü dolayısıyla bir araya geldik. Gazeteciler Bayramı denilmiş ama mesleğimiz ciddi sıkıntılarla karşı karşıyadır. Buna bayram demek mümkün değil. 1961 yılının 10 Ocak tarihinde yürürlüğe giren basın kanunu Cumhuriyet tarihinin basın özgürlüğü noktasındaki en önemli kanunlarından birisidir. Her gazeteci darbeleri lanetler ve karşı olur. Ama basın özgürlüğü ile ilgili kanunun bir darbe hükümeti döneminde çıkartılmış olması anlamladır. Kanun çıktığında bir gazete hariç tamamı yayın hayatını sürdüren gazetelerin patronları, gazeteleri çıkartmama kararı alıyor. Gazeteciler buna karşı koyarak Basın adında bir gazete çıkartıyor. Bu gazeteye önemli destekler verildi. Bu çok önemli bir adımdı”. diye konuştu.
“Bugün gazetelerin, gazetecinin yaşadığı en büyük sorunların başında ekonomik sıkıntılar ön planda” diyen Altınkaya sözlerinin devamında şunları kaydetti… “Medya para kazanmıyor. Çoğunluk itibarıyla para kazanıyor. Bundan mağdur olan meslektaşlarımız oluyor. Para kazanan işletme çalışanlarına daha fazla para öder. Ama ekonomik sıkıntı nedeniyle çalışan arkadaşlara açmaz sıkıntıları beraberinde getiriyor. Daha hür basın, daha az sansüre uğramış, ekonomik rahatlığa kavuşmuş, çalışanların haklarını aldığı, patronun çalışanları hakkını gözettiği ve inandığı bir basının oluşmasını istiyoruz. Anayasa Değişikliği olsaydı yeni haklar ortaya gelecekti. Ama yeni seçim olmadan da yeni bir anayasanın olmayacağını gördük.”
Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya sözlerinin sonunda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü`nü kutlayarak, daha hür basın, daha az sansüre uğramış, ekonomik rahatlığa kavuşmuş çalışanların olduğu bir basın oluşması temennisinde bulunarak “Anayasa değişikliği olsaydı yeni haklar ortaya gelecekti. Ama yeni seçim olmadan da yeni bir anayasanın olmayacağını gördük.” İfadesini kullandı…
SESLİ KESİT