11. ULUSLARARASI DİL VE KÜLTÜR FESTİVALİ

2003 YILINDA 17 ÜLKEDEN 62 ÖĞRENCİNİN KATILIMIYLA BAŞLAYAN 'TÜRKÇE OLİMPİYATLARI', BU YIL 140 ÜLKEDEN 2 BİN FİNALİST ÖĞRENCİNİN İŞTİRAK ETTİĞİ BÜYÜK BİR DİL VE KÜLTÜR FESTİVALİNE DÖNÜŞTÜ

Güncel 28.05.2013 00:04:00 0

Editör

admin

11. ULUSLARARASI DİL VE KÜLTÜR FESTİVALİ
Haberi Sesli Oku

2003 Yılında 17 ülkeden 62 öğrencinin katılımıyla başlayan 'Türkçe Olimpiyatları', bu yıl 140 ülkeden finalist 2 bin öğrencinin iştirak ettiği büyük bir 'Dil ve Kültür Festivali'ne dönüştü. 1 Haziran'da Ankara 19 Mayıs Stadyumu'nda açılış töreni yapılacak olan festival kapsamında, 3 Haziran Pazartesi günü 40 ülkeden 200 öğrenci, Kadir Has Stadı'nda Kayserililerle buluşup gösterilerini sunacak.
11. Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin Kayseri bölümüyle ilgili düzenlenen basın toplantısında konuşan Uluslararası Dil ve Kültür Festivali Kayseri Organizasyon Tertip Komitesi Başkanı İlhan Miraboğlu, Kayseri'nin daha önce de Türkçe Olimpiyatları'na 4 kez ev sahipliği yaptığını, 'Türkçe Olimpiyatları' isminin bu yıl değişerek 'Dil ve Kültür Festivali' olduğunu ve Kayseri'nin bu kez de festivale ev sahipliği yapacağını kaydetti. Miraboğlu, bu yıl ülkemizde 11'incisi düzenlenecek olan Uluslararası Dil ve Kültür Festivali'nin 2013 Kayseri İl Etkinliklerinin, Türkçe Öğretimi Derneği (TÜRKÇE-DER) ve Kılıçaslan Mezunları Derneği (KILIÇDER) işbirliğiyle 3 Haziran 2013 Pazartesi günü Kadir Has Stadyumu'nda yaklaşık 50 bin kişinin katılımıyla gerçekleşeceğini bildirdi. Miraboğlu, stad kapasitesinin üzerinde bir katılım olduğu takdirde, stad etrafına dev ekranlar konularak vatandaşların buradan da rahatça festivali izlemelerini sağlayacaklarını ifade etti.
Miraboğlu, ''Bu yılki festivale, 140 ülkeden 2 bin öğrenci katılıyor. Bu çocuklar Türkçe konuşuyor, Türkçe düşünüyor ve Türkçe yaşıyor. Bu çok büyük gurur ve mutluluk verici bir olay. Bu yıl 'Evrensel Barışa Doğru' sloganıyla düzenlenecek olan festivale, 140 ülkeden 2 bin öğrencinin katılıyor olması, bu çabaların amacına ulaştığının ve Türkçe'nin artık bir dünya dili olduğunun göstergesi olarak kabul ediliyor'' dedi.
Türkiye'de yapılan Dil ve Kültür Festivali'nin bir final olduğunu dile getiren Miraboğlu, öğrencilerin finale gelene kadar birçok aşamadan geçtiğini, sınıf ve okul seçmelerinden sonra ülke seçmelerini de aşarak bu festivale katılmaya hak kazandıklarını vurguladı. İlhan Miraboğlu, ''Dünyada Türkçe konuşan, Türkçe düşünen ve Türkçe yaşayan bir nesil yetişiyor. İnsanlar arası iletişimin hız kazandığı günümüzde Türkiye'nin yeni yeni coğrafyalarla tanışıp kaynaşması, Asya, Avrupa, Amerika, Afrika ve Avustralya'da Türkçe öğrenen binlerce öğrencinin mevcudiyeti, sevgi dili Türkçemizin bir dünya dili olduğunu ifade ediyor. Dil ve Kültür Festivali'nin Kayseri İl etkinliğine 40 ülkeden yaklaşık 200 öğrenci katılacak. Yavrularımız, en güzel şiirlerini, şarkılarını, folklor gösterilerini ve özel becerilerini Anadolu'nun kalbinde Sevgi Dili'yle sergileme fırsatı bulacaklar. Bizlere adeta 5. mevsimi getiren Türkçe'nin çocuklarını bağrımıza basacağız. Türkiye ana sponsoru İstikbal Grubu, Kayseri İl Etkinlikleri ana sponsoru Kayseri Büyükşehir Belediyesi ve diğer sponsorlarımızla birlikte yine muhteşem bir etkinliğe imza atacağız'' diye konuştu.
Toplantıda konuşan Kayseri Büyükşehir Belediyesi Spor A.Ş. Genel Müdürü Ali Üstünel, bütün dünyada dostluğa ve barışa ihtiyaç duyulan bir dönemde, 140 ülkede Türkçe'nin konuşuluyor olmasının çok gurur verici olduğunu ifade ederek, ''Böylesine devasa bir organizasyonda Kayseri Büyükşehir Belediyesi olarak yer almak, bizim için onur ve mutluluk verici bir durum'' ifadelerini kullandı. Üstünel, stattaki çimlerin zarar görmemesi için ise, geçtiğimiz yıl Türk Telekom Arena'da uygulanan sistemin uygulanacağını ve festivalin yapılacağı gün, çimlerin üzerinin özel bir malzemeyle kaplanacağını, festival bittikten hemen sonra da bu malzemenin kaldırılacağını bildirdi.
Dil ve Kültür Festivali Kayseri İl etkinlikleri sponsorlarından işadamı Hamdi Kınaş da, ''Olimpiyat Komitesi bizi, Türkçe Olimpiyatları seçmeleri için Amerika'ya götürmüştü. Orada Amerikalı aileler, çocuklarını Türkçe Olimpiyatlarına gönderebilmek için birbirleriyle yarışıyorlardı ve Türkçe'yi en iyi kendi çocuklarının konuştuğunu ileri sürerek, çocuklarının seçilmesi için ellerinden geleni yapıyorlardı. Bu müthiş bir olay. Çok gurur verici bir tablo. Ayrıca 140 ülkedeki okullar, aynı zamanda bu ülkelere giden işadamlarına da yardımcı oluyorlar. Bu okullarda müthiş bir çalışma var ve bu çok büyük bir organizasyon'' dedi.
Diğer sponsorlar da, birçok beyaz eşya kullanım klavuzunda hala Türkçe bölüm yokken, 140 ülke evladının Türkçe konuşmasının çok büyük bir olay olduğunu, bundan büyük bir gurur ve mutluluk duyduklarını ifade ederek, ''Böylesine gurur verici bir festivale bizim sponsor olmamız, çok küçük bir olay. Bundan sonra da her zaman maddi manevi desteğe hazırız'' dediler.