Kayseri’de yayın yapan bir uydu kanalındaki programa konuk olarak katılan İl Emniyet Müdürü İbrahim Kulular, “Kayseri Emniyeti önleyici polislik hizmetlerini öne çıkararak, olayı olmadan önleme ve olay olduktan sonra gerekli bilim ve teknik ça
“Avrupa normlarının üzerinde bir başarı sağlanıyor. Kayseri kişi başına düşen suç bakımından Türkiye’nin 68. güvenli şehridir. Bizim bunu 81’e çıkarmamız gerekiyor” ifadesinde bulunan Kulular, “155 konusunda vatandaşları uyarmak isterim, 155’e günlük bin 500 oranında ihbar geliyor. Her bir arama değerlendiriliyor. Sabah ilk olarak 155 kayıtlarına bakıyorum. 3 dakika içinde 155 çağrısına cevap verilmediyse nedenini soruyorum. 155 acil bir çağrıdır ve anında polisin orada olması gerekiyor. Her çağrı değerlendiriliyor.
Gereksiz konularda 155’i rahatsız etmemelerini istiyoruz. Vatandaşlarımızdan özellikle istediğimiz konularda kesinlikle çekinmemelidir. Kayıtlar gizlidir. Bizim en büyük yardımcımız 155’tir” diyerek, Kayseri’deki çalışmalar hakkında şu bilgileri verdi:
“Biz kendimizi Avrupa Ülkeleri ile kıyaslayabiliriz. Kayseri Emniyeti olarak Rotterdam Emniyeti ile işbirliği içindeyiz. Rotterdam’daki suç işleme oranları Kayseri’nin 4 katı. Türkiye asayiş olayları açısından dünyanın en güvenli ülkeleri arasındadır. Terör önyargısı sanki ülkede kargaşa varmış izlenimi vermektedir. Ama Türkiye dünyanın en güvenli ülkeleri arasındadır.
Kayseri göç alan bir şehir, göç alması nedeniyle bir genç nüfus oluyor. Üniversite şehri Kayseri. Bu nedenle ilimizde göç ile birlikte suç oranı da artmaktadır. Suç ile mücadelede polisimizin başarısı da artmaktadır.
Okullarla işbirliği içindeyiz, Valilik ve belediye ile işbirliği içinde sokaktaki çocuklarımızı, mendil satan gençlerimizi de alıyoruz.
Bunun sebebi Suriyeli misafirlerimiz var. Bunların hepsi bir etken. Kanunumuz bunda ebeveynlerine sorumluluk veriyor. Her gün 7-8 çocuğa işlem yapılıyor. Kayseri’de 16 bin 908 Suriyeli bulunuyor. Kayıt altına alacağımız ile birlikte bu sayının 20 bini geçeceğini tahmin ediyoruz.
Yabancılar şube müdürlüğümüzde bir masa oluşturduk. Bu masa sürekli Suriyelileri takip etmekte. Sorunları olanları takip ediyor. Suça karışan, toplumun huzurunu bozanları alıp diğer kamplara gönderiyoruz. 20 bine yakın insan Kayseri’de halkımızın arasında yaşıyor. Halkın arasında yaşayan insanların problemleri kampta yaşayanlardan fazla olur ama Kayseri’de şu anda böyle ciddi bir sıkıntı yok.
Emniyet olarak Türkçe kursu açtık. 50 Suriyeli vatandaşımıza Türkçe kursu veriyoruz. En önemli olan iletişim kurmak, bunun için de kurs açtık.
Trafik tescil müdürlüğümüzde randevulu sisteme geçtik. Kimsenin kimseye hakkı geçmiyor. Bununla ilgili çok tebrik mesajı da alıyoruz.
Genelde bakarsak kontrol edilen araçlarla kesilen cezalar arasında sevindirici bir oran ortaya çıktı. Bu yıl kontrol ettiğimiz araç sayısı iki katına çıkmasına rağmen, kestiğimiz ceza sayısı ise yarı yarıya arttı. Kayseri’de özellikle başlattığımız emniyet kemeri uygulamasına vatandaşlarımız büyük ölçüde uydu. Cezalarda da geçen yıla oranla yarı yarıya azalma var.
Biz günlük belli bir saatte radar uygulaması yapmak zorundayız. Sürat konusunda bir vatandaşımız canını kaybederse tüm cezalar hiç kalır. Radardan şikayetten ziyade hızdan şikayet etseler hoşumuza gider.
300’ün üzerinde modifiye araçları bağladık. Bunu kendileri ile görüştük. Daha uygun ortamda yapmalarını söyledik. Bu konuda acımasızız, geçen hafta 100’e yakın araç toplandı ve gerekeni yaptık. Halkımızın huzuru için bunları sıfırlayacağız.
EDS sisteminde 2954 araca ceza kesildi. Bunu Kayseri’de genişleteceğiz. Belediyelerimiz ile görüştük. Kamera sistemimizi belediyelerle ve kendi öz imkanlarımız ile geliştirmek kaydı ile Kayseri’yi tamamen kamera kontrol sistemi altına alacağız. İleriki yıllarda EDS gelişecek. Herkes hakkına razı olacak.
MOBESE sistemi ile biz hem insanları suçu işlemekten vazgeçiriyoruz, olmuş olan olayı da çözüyoruz. Bu gelişecek Kayseri’de, her noktasını kamera ile izleyeceğiz.
İlimizde şahsa karşı suçlarda büyük oranda bıçak kullanılıyor. Bir proje gerçekleştirdik. Bıçak taşımayı özellikle araçlarda taşıyanlara işlem yapmaktayız. Kayseri’de düğün polisini ilk gerçekleştiren biziz. Düğün yapacak insanlar otomatik olarak belediyelere başvuruyor. Biz de bunun bize bildirilmesini istedik. Düğün yapacak olanları biz biliyoruz. Toplum Destekli polislerimiz düğün sahipleri ile görüşüyor.
İstenmeyen olaylar meydana geldiğinde resmi polisi göndermiyoruz. Sivil polislerimizi göndererek, irtibat kuruyoruz. Bu da Türkiye’de ilk olarak başlatılan bir proje ve başarıya ulaştı.
Bölünmüş aile yapısı olan aileler büyük sıkıntı, sevgisizlik, sevgi ortamından uzak yetişen çocuklar özellikle suça meyilli oluyor. Bize daha çok sonucu geliyor. Kayseri’de işlenen her 100 suçun 10’unu çocuklar işliyor. Çocukların okulda olması, sosyal faaliyetlerde olması gerekir. Çocukların çoğunun da ailelerinin ayrı olduğunu görüyoruz. Ekonomik gelir seviyesi de çok önemli.”