Tarih: 28.01.2012 10:41

30 GENÇ BERAAT ETTİ

Facebook Twitter Linked-in

- Kayseri'de oynanan basketbol maçında, İsrail'i protesto ettikleri gerekçesiyle haklarında dava açılan 30 kişi, ilk duruşmada beraat etti.

      Kayseri KASKİ Spor ile İsrail'in Maccabi Bnot takımı arasında 24 Kasım 2011'de oynanan basketbol maçı sırasında, İsrail aleyhine ''hakaret içeren'' slogan attıkları iddiasıyla haklarında dava açılan 30 kişinin duruşması, mekan sorunu nedeniyle 3. Sulh Ceza Mahkemesi yerine 2. Ağır Ceza Mahkemesi duruşma salonunda görüldü.

      Sporda Şiddet Yasası'nın ''hakaret içeren tezahürat'' başlıklı 14. maddesinin 2. fıkrasındaki ''Spor alanlarında veya çevresinde, toplum kesimlerini din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözeterek, hakaret oluşturan söz ve davranışlarda bulunulması'' hükümlerine göre 3 aydan 1 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan 30 kişiden 13'ü mahkemede hazır bulundu.

      Suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığını belirten sanık avukatlarından Mustafa Akkaş, sanıkların basketbol karşılaşmasında Filistin bayrağı açmak ve ''Kahrolsun İsrail'' şeklinde slogan atmak suçlamalarıyla yargılandığını hatırlatarak, şunları söyledi:

      ''Bayrak açmayı suç sayan bir kanun ne bizim ülkemizde, ne başka bir ülkede vardır. (Kahrolsun İsrail) sözündeki İsrail, dil, din, ırk veya toplumu hedef almamaktadır. Burada İsrail devleti protesto edilmektedir. Kahrolsun sözü ise hakaret değil, bir aht veya bir bedduadır. Dolayısıyla burada hakaret yoktur. Burada, İsrail'in uyguladığı zulüm politikaları eleştirilmiş ve protesto edilmiştir. Mavi Marmara Gemisi'nde 9 Türk'ü şehit eden İsrail protesto edilmiştir. Spor takımına veya oyunculara karşı bir protesto olmamıştır.''

      Sanıkların savunmasını yapan avukatlardan bazıları da iddianamenin Anayasa'ya aykırı olduğunu ve bu olayın eleştiri yapma hakkı olarak değerlendirilmesi gerektiğini öne sürdüler.

      Kimi avukatlar ise ''Kahrolsun İsrail sözü eğer suç içeriyorsa, biz de burada 'kahrolsun İsrail' diyoruz. Bu söz suç ise bizim hakkımızda da suç duyurusunda bulunulmasını talep ediyoruz'' dedi.

      Sanıklardan Davut Alkan, savunmasında amaçlarının İsrail halkına, diline veya dinine hakaret etmek olmadığını, uyguladığı zulüm politikaları nedeniyle İsrail devletini protesto ettiklerini kaydetti.

      Sanık Ahmet Aydan Bekar da, Filistin'e insani yardım taşıyan Mavi Marmara Gemisi'nde bulunduğunu ve İsrail askerlerinin yasa dışı müdahalesi sonucu ağır yaralandığını ifade ederek, kamuoyunun dikkatini bu olaya çekmek amacıyla protestoda bulunduklarını kaydetti.

      Duruşma sonunda mahkeme hakimi, sanıkların beraatine karar vererek, şunları kaydetti:

      ''Kahrolsun kelimesi (yok olsun, mahvolsun) anlamlarında bir beddua sözü olduğu için bu haliyle hakaret oluşmadığı, burada adı geçen İsrail kelimesi de toplum kesimlerini sınıfsal olarak ayıran unsurlardan olmadığı, İsrail'in bir devlet ismi olduğu, bu nedenle söz konusu hakaret suçunun maddi unsurlarının oluşmadığı anlaşılmış, bu nedenle sanıkların ayrı ayrı beraat etmelerine karar verilmiştir.''

      Duruşma sonunda sanıkların avukatı Fevzi Konaç, gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 2 aydır kamuoyunun yakından takip ettiği davanın güzel bir neticeyle sonuçlandığını söyledi.

      Mahkemenin, iddia edilen suçun maddi ve manevi unsurlarının oluşmadığı gerekçesiyle beraat kararı verdiğini ifade eden Konaç, şunları söyledi:

      ''Milletimizin bu davadaki desteği, kamuoyunun duyarlılığı ve bu konuyla ilgili olarak milletimizin hassasiyetlerini dile getirmesi, vakarlı bir duruş sergilenmesi söz konusu oldu. Yaklaşık 35 avukat arkadaşımızın yanı sıra Kayseri'den çok sayıda avukat sanık arkadaşlarımızın yanında yer aldılar. Aklı selim ve sağduyu hakim geldi. Bu ülkede, bu ülkenin milli hassasiyetlerine dair açıklamalar ve (kahrolsun) ifadesi bundan sonra asla suç değildir. Bundan dolayı milletimizin hassasiyetleri korunmuş ve onur ayakta tutulmuştur. Sağduyu ve hukukun galip gelmesi ve mahkemenin verdiği karar neticesinde milli hassasiyetlerin, onurun ayakta tutulması en önemli kazançlardan biri oldu. Bugün millet olarak bunu kazandık. Mahkemede meslektaşlarımızın ifade ettiği gibi, bu zalim tutumlarından dolayı (Kahrolsun İsrail) demek bu ülkede artık suç değildir. (Kahrolsun İsrail) diye bir kez daha söylüyoruz.''

      Bir gazetecinin, davanın Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın isteğiyle açıldığı yönünde iddialar bulunduğunu hatırlatması üzerine Konaç, ''Sanal alemde yapılan açıklamalar konusundaki ifadelerin doğru olduğunu tahmin etmiyorum. Süreç belki yanlış anlaşılmalarla bu noktaya geldi. Önemli olan bu milletin hassasiyetlerinin önü açılmasıdır. (Kahrolsun İsrail) artık bu ülkede tescilli bir neticedir ve slogandır. Herkese hayırlı olsun'' diye konuştu.

     

     -OLAY-

    

     Türkiye Kadınlar Basketbol Ligi takımlarından Kayseri KASKİ Spor'un, FIBA Kadınlar Avrupa Kupası F Grubu'nda 24 Kasım 2011'de Kayseri Kadir Has Spor Salonu'nda İsrail'in Maccabi Bnot takımıyla oynadığı karşılaşmada, bazı taraftarlar İsrail aleyhine sloganlar atarak protestoda bulunmuştu.

      Polis ekipleri tarafından salondan çıkarılan taraftar grubundan 30 kişi gözaltına alınmıştı. Gözaltına alınan taraftarlar hakkında 6222 Sayılı Sporda Şiddet ve Düzensizliğin Önlenmesine Dair Kanun hükümlerine göre dava açılmıştı

 

 

 

 

- İSRAİL BAYRAĞINI YAKTILAR

 

Kayseri'ye, "Kahrolsun İsrail" sloganı attıkları için haklarında dava açılan 30 gence destek olmak için gelen İHH gönüllüleri, İsrail bayrağı yaktı.

24 Kasım 2011 tarihinde İsrail takımı Mccabi Bnot ve KASKİ Spor Basketbol takımı arasında yapılan maçta, "Kahrolsun İsrail" sloganı attıkları için haklarında dava açılan 30 gence dava gününde destek olmak amacıyla Kayseri Meydanı'nda bir araya gelen İHH gönüllüleri, protesto gösterisi sırasında İsrail bayrağı yaktı.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —