- 530 Milyon lira borçla devraldığımız Şeker Fabrikasında borcu, 100 milyon liraya indirdik. 4 Yılda maalesef 195 milyon lira faiz ödedik.
- TOKİ’ nin ihaleye çıkarttığı 250 dönümlük arsa Kayseri şeker’in akciğeri demek.Bu arsa olmazsa Fabrika büyük sıkıntı yaşar.
- Şeker arsasının imar planı yapıldı. 130 m2’lik yaklaşık 6 bin konut yapılacak. Baharla birlikte çiftçimizle anket yapacağız.
Şeker fabrikası ve iştirakleri ile ilgili sorularımızı cevaplandıran Akay “Göreve geldiğimizde Fabrikaya bağlı bir çok şirketin zarar ettiğini gördük.Belli periyotlarla bu şirketleri bir bir elimizden çıkarttık.Göreve başladığımızda şirketlerimizin 530 milyon lira borcu vardı.Geçen süre içerisinde özellikle kısa vadeli borçlardan 430 milyon lira ana parayı ödedik. Bu kredi için ne acı ki 195 milyon lirada bankalara faiz verdik. Bugün için 100 milyon lira borcumuz kaldı. Bu da iki yıl ödemesiz. Vadeli borç. Bunu ödemekte de zorlanmayız” şeklinde konuştu.
Kayseri Şeker Fabrikasının en önemli meselesinin kota artırmak olduğunu hatırlatan Akay, “Görevi devraldığımızda kotamız 292 bin tondu. Maalesef 2008’de 75 bin ton kotamız iade edilmiş. Sonraki yıl biz bu kotayı 297 bin tona çıkarttık. Takip eden yıllarda ise kotamız 608 bin tona düştü, akabinde bir gayret göstererek 789 bin ton,sonrada 870 bin ton kotaya ulaştık…Bugün bizim en önemli meselemiz Fabrikayı tam kapasite ile çalıştırabilmek. Biz 500 bin ton işleme kapasitesine sahibiz.Ama bunu kota nedeniyle kullanamıyoruz.Öncelikli hedefimiz devletin özelleştireceği fabrikalar.bu fabrikaların varlıklarını alamasak dahi kotalarını alarak kapasite kullanımını artırmak istiyoruz.Ayrıca Şarkışla’da ztarım market gibi bir uygulamayı hayata geçirmeyi planlıyoruz” ifadelerini kullandı.
Kayseri şeker Fabrikasının arazisi üzerinde 2006 yılında yapılan imar planına bağlı olarak “hastane yapılmak şartı ile” verilen 250 dönümlük arsanın TOKİ tarafından ihaleyle satıldığını hatırlatan Akay; “Biz bu ihaleye girdik ve yaklaşık 50 milyon lira verdik. Şimdi idarenin kararını bekliyoruz. Bu arsa bizim için önemli. Adeta bizim akciğerimiz….Biz bu arsayı almazsak fabrika büyük sıkıntılar yaşar.Bizim Muhsin Yazıcıoğlu Bulvarına çıkışımızın tek kapısı bu arsa…Bu arsaya yönelik başkaca hesabı olanlar varsa,gelsinler biz onlara da yardımcı olalım.Başka arsalarımız konusunda gerekirse onlarla da oturur görüşür,yardımcı oluruz.”dedi..
Fabrika arsasında yeni bir imar planı yapıldığını hatırlatan Akay,bu arsanın önemli bir bölümüne konut yapılacağını söyledi.Fabrikanın kısa sürede taşınmasının gündemlerinde olmadığını ileri süren Akay, “Planlanan arsamıza global olarak 130 zm2’mlik 6 bin konut sığıyor. Çeşitli ebatlarda 500’den fazlada villa yapılabiliyor.Önümüzdeki baharla birlikte önce çiftçimize,sonra personelimize burada ev yapacağız.Ama, bunun için önce bir anket çalışması yapacağız.Çiftçinin eğilimini alacağız.Bu süreci şeffaf olarak götüreceğiz.Bir inşaat şirketi kurarak yapı işinide biz gerçekleştireceğiz..” dedi…