4YAŞINDA 15 KİLO VERDİ

Kayseri’de hormon eksikliği nedeniyle hızla kilo alan iki kardeşten, 3 yaşında olmasına rağmen 38 kiloyu aşan Sü¬meyye, İngiltere’de gördüğü tedavinin ardından 23 kiloya, 1 yaşında 21 kilo olan kardeşi Hamza ise 13 kiloya düştü. Artık annele

Yaşam 5.01.2012 10:14:00 0

Editör

admin

4YAŞINDA 15 KİLO VERDİ
Haberi Sesli Oku

‘’LEPTIN’’ adı verilen hor­mon eksikliği nedeniyle hızlı kilo alma sorunu yaşayan Sü­meyye Kabak, 3 yaşında 37 kilo 700 grama ulaşmıştı. Er­ciyes Üniversitesi Tıp Fakülte­si Hastanesinde tedavi gören Sümeyye, dünyada bu hastalı­ğın takibini yürüten tek mer­kez olan Cambridge Üniver­sitesindeki klinik araştırma enstitüsündeki tedaviye olum­lu yanıt verdi.Tedavi için aile­siyle birlikte bugüne kadar 5 kez İngiltere’ye giden Sümey­ye, yaklaşık 1 yılda 15 kilo vermeyi başardı. 23 kiloya dü­şerek ailesi ve yakınlarını se­vindiren Sümeyye’nin iştah so­runu da düzelmeye başladı ve yeme alışkanlıkları değişti. Sümeyye’nin 2 yaşındaki kar­deşi Hamza da 1 yaşında teda­vi görmeye başladığı dönemde 21 kiloya ulaşmıştı. Ablası ile birlikte İngiltere’de tedavi altı­na alınan Hamza 8 kilo vere­rek 13 kiloya kadar düştü.

 

ÖMÜR BOYU TEDAVI

 

Çocuklarının kiloları nor­mal seviyeye ulaştığı için sevi­nen anne Çiğdem Kabak, yap­tığı açıklamada, yürümekte bile zorlanan çocuklarının kilo vermesiyle hayatlarının nor­male döndüğünü belirtti.Te­davi öncesi 38 kiloya yakla­şan Sümeyye’nin kısa süre­de yaklaşık 15 kilo verdiğini, Hamza’nın da tedaviye olumlu yanıt verdiğini ifade eden Ka­bak, şunları söyledi: ‘’Sümeyye 2,5-3 yaşlarındayken 38 kilo­ya kadar çıkmıştı. Leptin hor­monu eksikliğinden kaynakla­nan bu sorun, dünyada sadece Cambridge Üniversitesinde te­davi ediliyormuş. İngiltere’ye 5 kez gittik. Çok şükür tedaviye olumlu yanıt verdi. Şimdi 23 kiloya kadar düştü. 1 yaşın­dan itibaren de Hamza’nın te­davisi başlamıştı. O da 21 ki­lodan 13 kiloya düştü. Çocuk­larım normal kilolarına ulaş­tığı için çok mutluyum. Eski­den onları kucağıma bile ala­mıyordum, yürümekte bile zorlanıyorlardı. Şimdi hayatı­mız normale dönmeye başla­dı ama normal kilolarını ko­rumaları için ömür boyu kont­rol altında tutulacaklar.’’Baba Faruk Kabak da çocukların İngiltere’deki tedavi masrafla­rının oradaki klinik tarafından karşılandığını hatırlattı.Kendi­sinin mevsimlik inşaat işçisi olduğunu ve her zaman iş bu­lamadığını anlatan Kabak, ço­cuklarının tedavisi nedeniyle bazen masraflara yetişemediği­ni belirterek, yetkililerden yar­dım istedi.

 

DÜNYADA 12 KIŞIDE VAR

 

Sümeyye ve Hamza’nın teda­visi, İngiltere’deki klinik ile iş birliği yapan Erciyes Üni­versitesi Tıp Fakültesi Ço­cuk Endokrinoloji Bilim Da­lında yürütülüyor.Sümeyye ve Hamza’daki leptin adı verilen hormon eksikliğinin doyum­suzluk hissi verdiği ve iştahın kapanmamasına neden oldu­ğu bildirildi.Dünyada 12 ki­şide tespit edilen hastalığı ta­şıyan Sümeyye ve Hamza’nın Türkiye’de bu sorunla bildiri­len ilk çocuk hasta oldukları kaydedildi.