Tarih: 29.09.2011 11:56

5 YILDIZLI ZAFER

Facebook Twitter Linked-in

AKTAŞ Elektrik’in küçük ortak­ları ile açtığı ve 8-9 yıldır devam eden davayı kazandıklarını ve bunun temyizinin bulunmadığı­nı bildiren Yıldız, “Kazanılan bu dava ile Türkiye’nin geriye dö­nük yüklerinden, kamburların­dan bir tanesi atılmış oldu. Eğer biz bu davayı kaybetmiş olsaydık Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan­lığı olarak yaklaşık 245 milyon Dolar ödemek zorunda kalacak­tık. O da bizi tabi yapacağımız işlerden alıkoyacaktı” dedi.

 

Söz konusu imtiyaz sözleşmesi­nin 1990’lı yıllarda imzalandığını belirten Yıldız, “İmtiyaz hakkının vermiş olduğu bır kısım görevi­ni yapmayla ilgili tanımlar vardı. O tanımlara ne kadar uyulmu­yorsa, o kadar da tabi Enerji Ba­kanlığı bunu değerlendirmek du­rumunda. Gerekli ikazlar, zama­nında ihtarlar yapılmış olmasına rağmen, kanun dışı davranışla­ra devam edilmiş olması sonun­da Danıştay’ın bu imtiyaz hak­kını feshetmesiyle, geri almasıy­la nihayetlendi. Biz de tabi ki Avrupa’daki davaları takip ettik” şeklinde konuştu.

 

“Edinimlerini yerine getirme­yen, kanuni haklarını uygun kul­lanmayan” şirketin imtiyaz hak­kının feshedilmesine dönük Danıştay’ın vermiş olduğu ka­rarın, uluslararası hukukta da haklı bulunduğuna dikkati çeken Yıldız, bu kararın hem hukuk çevrelerine hem de enerji sektö­rüne çok önemli bir örnek teşkil ettiğini düşündüğünü söyledi.

 

Libananco davası kapsamında ilişkili bağlı şirketlerle beraber 5 dava bulunduğunu, bunun mad­di yükünün 250 milyar Dolar ol­duğunu hatırlatan Yıldız, bunları teker teker kazandıklarını söyle­di. Enerji ve Tabii Kaynaklar Ba­kanı Yıldız, şöyle devam etti:

 

“Libananco davasının ardından, Aktaş davası bizim en önemli da­valarımızdan bir tanesiydi. Avru­pa İnsan Hakları Mahkemesin­de küçük ortaklarla beraber açı­lan ve ‘hak gasbı’ gibi cümlele­ri ihtiva eden bir konuydu, ama şükürler olsun onu da kazanmış olduk. Böylelikle Enerji Bakanlı­ğı tarafından bir hak gasbı yapıl­madığı tescillenmiş oldu.

 

Şu anda geriye dönük bu ma­nada yaklaşık 2-3 tane dava­mız kaldı. Bunları da çözdükten sonra ileriye daha rahat ve daha emin adımlarla yürüyebileceğiz diye düşünüyorum. Bu davalar kömür tahsisleriyle alakalı, bir kısım barajlarla alakalı konular. Arkadaşlarımız bu konuda çalı­şıyorlar, orada da iyi sonuç ala­cağımızı düşünüyorum.”

 

Davanın bir başka önemli ya­nının da özel hukuk bürolarıy­la çalışılmamış olması olduğunu belirten Yıldız, bunun yalnızca Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan­lığının hukuk bürosunun bir ba­şarısı olduğunu söyledi.

 

Bakanlık olarak hukuk bölümü­ne çok ciddi takviyeler yaptıkla­rını ve bunun çok faydasını gör­düklerini anlatan Yıldız, “çok iyi hukukçularımız var, işi çok iyi takip eden arkadaşlarımız var, hepsine ayrı ayrı teşekkür ediyo­rum. Bu anlamda yardım aldığı­mız Hazine avukatlarına, Maliye avukatlarına ve diğer bütün ilgili hukuk alanında emeği geçen bü­tün arkadaşlarımıza teşekkürle­rimi sunuyorum” diye konuştu.

 

 

ŞIRKETIN ITIRAZ

 

IMKANI BULUNMUYOR

 

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakan­lığından edinilen bilgiye göre, söz konusu kabul edilemezlik kara­rı kesin nitelik taşıyor ve başvu­ran Şirket konumundaki Aktaş Elektrik Ticaret A.Ş. açısından itiraz imkanı bulunmuyor.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —