“ANAYASALAR DEĞiŞMEZ iLAHi METiNLER DEĞiL” POLIS Meslek Yüksek Okulu’nun 2011-2012 Eğitim ve Öğretim döne¬minin açılışında ilk ders ‘Anayasa, İnsan Hakla¬rı ve Polis’ oldu. İlk dersi veren Erciyes Üniversite¬si (ERÜ) Hukuk
1982 Anayasası’nın yapılan referandum sonrasında birçok maddesinin değiştirildiğini ve bu değişikliklerin günümüzde fark edildiğini söyleyen Prof. Dr. Kayar, TBMM’nin açılması ile birlikte Anayasa’nın bütünü ile değiştirilmesinin gündeme geldiğini hatırlattı. Anayasaların değiştirilebileceğinin altını çizen Prof. Dr. Kayar, “Anayasalar pozitif hukuk metnidir. Anayasalar değiştirilemez ilahi metinler değildir” diyerek, anayasaların sıradan kanunlara göre çok daha fazla kişinin katılımıyla yapıldığını bildirdi. Prof. Dr. Kayar, bu nedenle anayasaların sosyal uzlaşma kanunu olarak kabul edildiğini ifade etti.Değişen şartlar, sosyal olaylar ve geçen yıllar sonrasında anayasanın fonksiyonunu layıkıyla yerine getirmediği düşünüldüğü takdirde değiştirilebileceğini anlatan Prof. Dr. Kayar, “82 Anayasası da değiştirilebilir. Değiştirilme ilkelerine en fazla hatta daha çok uyan anayasa 82 Anayasası’dır. Çünkü yürürlüğü girdiği andan itibaren tartışılan bir anayasadır” diye konuştu.1982 Anayasası’nın gerçekleşen bir ihtilal sonrasında oluşturulduğunu anlatan Prof. Dr. Kayar, “İhtilal sonrasında generallerden oluşan bir konseyin seçtiği kişilerden meclis oluşturuldu. Bu meclis halk tarafından seçilmedi. Anayasayı bu meclis oluşturdu. Sonra sosyal uzlaşmayı sağlamak için anayasayı referanduma sundular. Bu anayasa yüzde 92 ile referandumdan geçti.
Referandum öncesinde ‘Evet’ propagandasına izin veriliyordu. ‘Hayır’ propagandasının iması bile çok sert bir şekilde cezalandırılıyordu. O dönemde İbrahim Tatlıses, Hülya Avşar için ‘Mavi Mavi Masmavi’ şarkısını yazdı. Bir gazeteci de bu şarkıyı uyarlayarak ‘Hayır’ propagandası yaptı. Gazete 1.5 yıl kapatıldı. Çünkü referandumda ‘Hayır’ oyunun rengi maviydi. Bu şartlar altında yapılan bir anayasayı tartışıyoruz. Meşrutiyet sorunları nedeniyle bu anayasa değiştirilmeli. Bu anayasa günümüze uyarlanmaya çalışılmıştır. Ancak yine de demokrat olmayan ruhu sürmüştür. Yapılan 16 değişiklik ile Şahin görünümlü Doğan araba şekline dönüştürülmüştür” diye konuştu.
Anayasa’nın değiştirilmesi taraftarı olduğunu söyleyen Prof. Dr. İsmail Kayar, bunun uzlaşma içinde yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Ancak mecliste yapılacak olan görüşmelerde bazı siyasi partilerin uzlaşma dışında kalacağını düşünüyorum” dedi. (İHA)