DÜNYA'NIN RENKLERİNİ KUCAKLAŞTIRDI
Kısa adı KUDER olan Kayseri Uluslararası Öğrenci Derneğince Biz bir milletiz' sloganıyla yola çıkılarak tertiplenen Uluslar arası öğrenci buluşmasının bir yeni daha Cumhuriyet Meydanı Kurşunlu Otoparkı'nda gerçekleştirildi. Dünyanın farklı coğrafyalarından eğitim görmek üzere ilimize gelen öğrencilerin kurdukları çadır-stantlarda ülkelerini tanıttığı etkinliğin açılışına iştirak eden Vali Orhan Düzgün, Kayseri'nin üniversiteler şehri hüviyetine kavuştuğuna dikkat çekerek Kayseri'de yapılan büyük atılımlarla üniversite sayısı 4'e, öğrenci sayısı da 60 bin'e ulaştı ifadesini kullandı
İlimizin ev sahipliği yaptığı 8.Uluslararası öğrenci buluşması' etkinliği kapsamında dünyanın dört bir yanından ilimize gelen yabancı uyruklu öğrenciler, açtıkları çadır-stanlarda ülkelerini tanıttı. Etkinliğe, Vali Orhan Düzgün, Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik, Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, Kocasinan Kaymakamı Ali Candan, Ak Parti Milletvekili Adayları, yabancı uyruklu öğrenciler ile vatandaş iştirak etti.
Cumhuriyet Meydanı Kurşunlu Otopark'ında düzenlenen etkinlik, ilk olarak Kuran-i Kerim tilavetiyle başladı.
Etkinliğe ev sahipliği yapana KUDER Başkanı Mücahit Bulut gerçekleştirdiği açılış konuşmasında Bizler Dünya' nin dört bir yanına uzanan ve farklı coğrafyaların suyuyla beslenen aynı ağacın dallarıyız. Renkler ve diller farklı olsa da Biz bire millet' olmanın gururunu yaşamaktayız. Yaşadığımız dünyada kanın, gözyaşının, hüznün olduğu bir dünyadır. Bugün batı dünyası sömürmek için parçalamakta ve bölmekte. Doğu dünyası olarak biz ise, yaşatmak için birleştirmeye ve biz bir milletiz' demeye çalışıyoruz. KUDER kurulanı çok kısa olmasına rağmen 76 ülkeden yaklaşık 4 bin öğrenciye çok farklı alanlarda hizmet eden bir dernektir. Derneğimizin gerçekleştirmiş olduğu 8.Uluslar arası öğrenci buluşması' burada bitmeyip daha uzun süre devam edecektir değerlendirmesinde bulundu
Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Çelik ise, dünyanın dört bir yanından okumak için Kayseri'ye geldiklerini hatırlatarak, Bir zamanlar insanlar kendi dar bölgelerinde birkaç şehir görme imkânı bularak yaşamalarını sürdürürlerdi. Günümüzde ise en az birkaç ülke görme imkânı bulmuş oluyorlar. Tarihi mal olmuş insanların hayat hikâyelerini incelediğimizde bunların çoğu kendi memleketin dışında birçok merkezi görme imkânı bulup gezip-dolaştığı o ülkenin değerlerini tanıdığı görürsünüz. Sizde Alimler şehrine' geldiniz. Bu durum sizin için şanslı umarım iyi bir şekilde değerlendirirsiniz. Türkiye ve Kayseri'ye gelmekle şanslısınız çünkü bulunduğunuz coğrafyada birçokları zalimin zumlu altında eğiliyor. Birçokları da kan, gözyaşı ve ateş altında. Ama hamd olsun Türkiye ve Kayserimiz huzur içinde yaşıyor. Bu anlamda burada edineceğiniz değerleri kendi memleketinize taşıma aşısından önemlidir ifadelerini kullandı.
Etkinliğin bir diğer önemli katılımcısı Vali Orhan Düzgün de, son yıllarda Kayseri üniversiteler şehri olduğuna dikkat çekerek, Kayseri'de yapılan büyük atılımlarla üniversite sayısı 4'e ulaştı ve öğrenci sayısı da 60 bin'in üzerine ulaştı. Bundan 20-30 yıl önce ülkemizden gençler, eğitim görmek üzere batı ve Avrupa ülkelerine gider orada edindikleri tecrübelerle kimisi ülkemize geri döner. Kimisi de orada kalarak çalışma hayatlarına devam ederler. Bu etkileşimin hala da devam etmesi gerekiyor. Yine Türkiye'den gençlerimizin Avrupa, Afrika ve Asya'ya eğitim görmek üzere gitmeye devam etmesi gerekiyor. Ama güzel olan bir şey var ki, 20-30 sene önce görmediğimiz öğrencileri ülkemizde görüyoruz. Bugün Kayseri'nin sokaklarında dolaştığınız da, Kayseri'nin dışında gelen misafirler ilimizdeki farklı renklerdeki öğrencileri görünce, Kayseri ile ilgili şaşkınlıklarını gizleyemiyorlar. Bugün ilimizde yaklaşık 2 bin'i üniversitede 500'ü lisede olmak üzere toplam 2 bin 500 öğrenci eğitim öğretim görüyor. Bu dünyanın bakışı adına insanların farklı milletlerden farklı ülkelerden insanların birbirlerini tanımasına adına son derece önemlidir değerlendirmesinde bulundu.
Konuşmaların ardından protokol kurdeleyi keserek stantların açılışını gerçekleştirdiler. Ardından protokol, 76 ülkenin 100'e yakın öğrencisi tarafından kurulan 55 çadırı tek tek gezerek bilgi aldı. Yabancı uyruklu öğrenciler, kendi ülkelerin yöresel kıyafetleri, yemekleri ve kültürlerini tanıtma fırsatı buldular.