Kayseri Ticaret Odası Meclisi 2022 yılının son toplantısını gerçekleştirdi. Toplantıda 2022 yılının genel bir değerlendirmesini yapan Başkan Ömer Gülsoy yılın jeopolitik gerilimler, yüksek enerji maliyetleri ve enflasyonist baskılar ile şekillendiğine dikkat çekip, iş dünyasına çağrıda bulunarak “Fırsatçılara göz açtırmamalıyız” ifadesini kullandı.
Kayseri Ticaret Odası Meclisi Aralık Ayı olağan toplantısı M.Rifat Hisarcıklıoğlu Toplantı Salonunda gerçekleştirildi. Meclis Başkanı Cengiz Hakan Arslan’ın başkanlığında gerçekleştirilen yılın son meclis toplantısına; Başkan Ömer Gülsoy, Yönetim Kurulu üyeleri, Meslek Komitesi ve Meclis Üyeleri, Kadın Girişimciler Kurulu, Meclis Başkanlık Divan üyeleri ve Basın mensupları katıldı. Toplantının başlangıcında Aralık ayında gerçekleştirilen faaliyetler oda bütçesi ele alındı. Görüşülen gündem maddeleri ile 2023 yılı tahmini gelir ve gider bütçesi oy birliği kabul edildi.
Gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulunan KTO Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Gülsoy, 2022 yılının küresel ekonomide jeopolitik gerilimler, yüksek enerji maliyetleri ve enflasyonist baskılar ile şekillendiğini belirtip; Türkiye'nin AB tedarik zincirlerindeki konumunun pandemi ve gelen Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş sonrası daha da önem kazandığını ve kritik bir aktör olarak öne çıktığını hatırlattı.
Enerjide dışa bağımlılığın azaltılmasının önemli olduğunu vurgu yapan Gülsoy, şöyle devam etti: "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan yılın son kabine toplantısında Karadeniz’de 58 milyar metreküplük yeni doğalgaz rezervinin bulunduğunu müjdeledi. Toplam rezervin 710 milyar metreküpe yükseldiğini, bunun da piyasa değerinin 1 trilyon dolar olduğunu açıkladı. Hayırlı uğurlu olsun. İnşallah ülkemizin doğal zenginlikleriyle dışa bağımlılığımızı minimuma indireceğiz. Kendi mühendislerimiz, sondaj gemilerimiz ve kendi iç dinamiklerimizle daha güçlü bir Türkiye haline geleceğiz."
Küresel ekonominin pandemi ile sarsıldığını hatırlatan Gülsoy, 2023 yılına ise jeopolitik gerilimlerin arttığı bir seyirde girildiğine dikkat çekip; küresel ölçekte yaşanmakta olan enflasyon, parasal sıkılaşma eğilimi, küresel resesyon ve artan enerji maliyetlerin 2023’te başlıca riskler arasında yer aldığının altını çizerek şu bilgileri paylaştı "2023 yılına girerken; yeşil dönüşüm, dijitalleşme ve sürdürülebilirliğin artarak gündemimizde olmaya devam edeceği görülüyor. Geleceği şekillendirmeye başlayan bu önemli gelişmeleri yakından takip etmemiz gerekiyor. Eksenimizi genişletmeli, daha fazla ticaretle ve yatırımla bölgesel ve küresel bir ekonomik güç olma konumumuzu kuvvetlendirmeliyiz. Geçmiş tecrübelerimiz, hızlı adapte olan dinamik yapımızla ve yeni ortaklıklar kurarak, bu süreçte en büyük payı alabiliriz. Reel sektör olarak yeni bir yıla girerken ekonomide başlayan toparlanmayı gelecek için umut verici görüyoruz. Nüfus yapımız, üretim kapasitelerimiz, merkezi konumumuzla büyüme potansiyeli en yüksek ülkelerden birisiyiz. Özel sektör olarak üretime, istihdama, yatırıma ve ihracata devam etmeliyiz. Risklere değil, fırsatlara odaklanmalıyız ve ekseni genişletmeliyiz. Temkinli ama kararlı bir şekilde ilerlemeyi sürdürmeliyiz. Türkiye çok büyük bir ülke. Karşımıza çıkan her sıkıntıyı geride bırakacak azme, inanca ve imkana sahibiz. Burada esas olan bizim birlik ve beraberliğimizi sürdürmemiz ve kardeşliğimizi unutmamızdır. Biz birlikte güçlüyüz. 2023 yılında; döngüsel ekonominin gereklerine uyarak, ihracat odaklı, verimli ve rekabetçi bir büyümenin gerçekleşmesini, reel sektörümüz için belirsizlik yerine umut hakim olmasını ve bereketli bir büyüme süreci diliyorum."
İş adamlarına da çağrıda bulunan Başkan Gülsoy, "Fırsatçılara göz açtırmamalıyız. Biz ahilik kültürü ile yetişmiş, ahilik kültürünü benimseyen, genlerinde ahilik kültürünü taşıyan iş insanlarıyız. Ahilik kültürü ile yoğrulan iş insanlarımızdan beklentimiz bu yöndedir. Enflasyonu yükselten, piyasalarımıza güveni azaltan bu fırsatçılara göz açtırmamamız gerekiyor. İş dünyamızın da bu hassasiyeti göstereceklerine inancım sonsuz” ifadelerini kullandı.
Konuşmasının sonunda yeni asgari ücret ile ilgili de değerlendirmede bulunan Başkan Gülsoy şunları kaydetti "Asgari ücrette denge mekanizmasını önemli buluyoruz. Emekçi olmadan üretim olmaz. Emekçinin emeğine değer kazandırmadan, üretilen mal ya da hizmette de değer olmaz. Bu yüzden üretimin dört temel unsurundan biri olan emek, mutlu olmadan bereketli bir üretim gerçekleşmez. İşçiye verilen, emekçiye verilen ilave her zam, onun daha insanca bir ortamda yaşaması için gösterilen gayret, karşılıksız kalmaz. Açıklanan asgari ücretin çalışan vatandaşlarımıza nefes aldıracağını düşünüyoruz. İşverene yönelik devlet desteklerinin artarak devam etmesini temenni ediyorum. İşverenler üzerinde oluşan vergi yüklerinin enflasyon oranında hafifletilmesi, enflasyonun kontrol altına alınarak alım ve üretim gücünün korunması da önem taşıyor. Hükümetimizin bu doğrultuda çalışmalarının devam edeceğine ve gerekli revizyonları yapacağına inanıyorum."
Başkan Gülsoy sözlerinin sonunda da Kayseri Ticaret Odası’nda 2022 yılında 2 bin 490 firmanın kurulduğunu, kapanan firma sayısının ise 744 olduğunu ifade etti.