Kiraz” deyip geçmeyin
Yaz sıcaklarının geç gelmesi ile tezgahlara geç gelen ve bugünlerde ziyadesi ile bol bulunan Kiraz hiç kuşkusuz yaz meyvelerinin en sevilenlerinden biridir. Her yaş grubundan insanın keyifle tükettiği Kiraz’ın önemli bir antioksidan kaynağı olduğunu vurgulayan beslenme uzmanları bol bol tüketilmesi tavsiyesinde bulunup faydalarını şöyle sıralıyorlar.
Kırmızı meyvelerin başlıca faydalarından biri antioksidan kaynağı olmasıdır. Kiraz da bu besinler arasında yerini alıyor. Beslenme uzmanları ağrı kesici etkisi de bulunan kirazın faydalarını şöyle sıralıyorlar.
• Kiraz vücudun bağışıklık sistemini desteklemeye yardımcı olan antosiyanin gibi flavonoidler bakımından zengin olan bir meyvedir. Aynı zamanda C vitamini içeriği ile virüslere ve bakterilere karşı savaşarak bağışıklık sistemini destekler.
• Güçlü bir ağrı kesicidir. 20 kirazda 12-25 mg arası antosiyanin maddesi bulunduğu için bu maddenin ağrı kesici etkisinin, ağrı kesiciden 10 kat fazla olduğu tespit edilmiştir
• Eklem ağrılarını rahatlatmayı ve göz hastalıklarına karşı korumayı sağlayan güçlü bir iltihap önleyici madde olan kuersetin içerir.
• Kiraz, antikanserojen özelliği olan bitki kökenli kimyasal elajik asit bakımından zengin bir meyvedir.
• İçerdiği zengin mineraller ile vücudun su dengesini düzenler. Kabızlığı giderir. Kolesterol ve kan şekerini düşürür ve damar sertliğinin tedavisinde de etkili bir besindir.
• İdrar söktürücü özelliğiyle böbreklerin dostu olan kiraz, vücudun zehirli maddelerden temizlenmesini sağlar. Kiraz ürik asit ve ürat tuzlarının vücuttan atılmasını sağladığı için romatizma ve gut hastalıklarıyla eklem kireçlenmesinin önlenmesinde etkilidir.