Tarih: 10.10.2011 09:25

YUMURTA FiYATINDAKi ARTIŞIN NEDENLERi

Facebook Twitter Linked-in

Salt yaptığı açıklamada, bugün itibariyle, Türkmenistan, Azerbay­can ve Irak’a yumurta ihracatı yap­tıklarını, ayrıca Ürdün ve Irak ile de yumurta ihracatı konusunda gö­rüşüldüğünü bildirdi.

 

Bu yıl 10 milyon dolarlık ihra­cat yapmayı hedeflediklerini belir­ten Salt, ‘’Geçen yıl 5 milyon do­lar olan hedefimizi başarıyla sağla­dık. Bu yıl hedefimizde 10 milyon dolarlık bir ihracat var ve şu anda bunun 8 milyon dolarını gerçekleş­tirdik’’ dedi.

 

Salt, son dönemlerde yumurta fiyatlarındaki artışın birkaç sebebi bulunduğunu ifade ederek, şunla­rı kaydetti:

 

‘’Yumurta üretimindeki girdi­lerde görülen artışlar ve talepteki yoğunluk, fiyatların yükselmesin­deki en önemli etken. Yumurtada­ki fiyat artışları ne kadar daha de­vam edeceğini, artışın olup olmaya­cağını bilmiyoruz. Ancak piyasanın belli bir doygunluğa gelmesi, fiyat­ların dengelenmesi gerekiyor. Bu­rada arz-talep dengesi ve ihracatın durumu çok önemli. Yumurta üre­timinde kullanılan girdiler ve ham madde fiyatlarındaki artış da çok önemli.’’

 

Yemin, yumurta üretiminde­ki en önemli girdiyi oluşturduğu­nu söyleyen Salt, ‘’Çiftliklerdeki ta­vukları beslemede yem olarak mı­sır kullanıyoruz. Mısır fiyatlarında­ki dalgamanma ya da yükselme de yumurta fiyatlarını etkiliyor’’ dedi.

 

Salt, ‘’Şu anda çiftliklerimizde­ki her bir tavuk yılda ortalama 270 adet yumurtluyor. Kaytaş olarak, Kayseri, Niğde, Nevşehir, Kırşehir ve Yozgat illerinin yumurta ihtiyacı­nın yüzde 20’sini de biz karşılıyo­ruz’’ diye konuştu.

 

Salt, Türkmenistan, Azerbay­can ve Irak’a haftada 10 tır dolusu yumurta ihracatı gerçekleştirdikle­rini sözlerine ekledi.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —