Tarih: 04.02.2018 12:42

ADLİ TIP VE SAĞLIK İNCELEMELERİNİN

Facebook Twitter Linked-in

Erciyes Üniversitesi (ERÜ)Teknoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi (TAUM), bünyesine dahil ettiği yeni cihazla, başta adli tıp incelemeleri olmak üzere sağlık ve sanayi sektöründeki çalışmaların analizlerine hizmet edecek. Cihaz, Türkiye´de yalnızca TAUM´da bulunuyor.

TAUM Müdürü Prof. Dr. Uğur Şahin, şu anda Türkiye´de yalnızca Erciyes Üniversitesinde bulunan Zeiss Gemini 500 Alan Emisyonlu Taramalı Spektrum Mikroskop(FESEM: Field Emission Scanning Electron Microscopy) cihazı ile başta ERÜ olmak üzere diğer üniversitelere, kamu kuruluşlarına, sanayicilere ve vatandaşlara hizmet verileceğini söyledi.

NESNELERİ 2 MİLYON KAT ORANINDA BÜYÜTÜYOR

1995 yılından bu yana hizmet veren TAUM´un Erciyes Üniversitesinin en eski araştırma merkezlerinden olduğunu kaydeden Prof. Dr. Şahin, ?Gelişen teknolojiyle birlikte akademisyenlerimizin çalışması nano materyal düzeyine indiği için elimizdeki elektron mikroskobu artık yeterli gelmiyordu. Eskiden almış olduğumuz elektron mikroskobu 300 bin büyütmeli idi ve 2-3 nanometre aralığında bir çözünürlüğe sahipti. Artık araştırmalar 0,6 nanometre boyutunun altına indiği için bu cihaz gereksinim haline gelmiştir. Cihaz bu özelliği ile nesneleri 2 milyon kat büyütme oranına sahiptir ve Türkiye´de sadece bu laboratuvarda var. Alt modelleri ise Bilkent UNAM´da ve Gaziantep Üniversitesinde bulunmakta? dedi.

CESETLERİN KAÇ GÜNLÜK OLDUĞU TESPİT EDİLECEK

Cihazın diğer modellere göre avantajının 0,6 nano boyutta inceleme yapma imkanı vermesi olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Şahin, özellikle adli tıp ve sağlık alanındaki incelemelerde kurum ve kuruluşlara büyük kolaylık sağlanacağını kaydetti. Prof. Dr. Şahin sözlerini şöyle sürdürdü:

?FESEM Adli tıp incelemelerinde örneğin saç örneklerinin zorlama ile mi yoksa başka şekilde mi koptukları, cesetlerin kaç günlük olduğunun tespitinde, sağlık alanında doku incelemelerinde, kentsel dönüşüm projelerinde eski binalardaki asbes oranlarının tespitinde büyük kolaylık sağlayacak. Örneğin, böbrek taşı olan bir vatandaşımız, taşı buraya getirip karakter analizini yaptırabilecek ve tedavisine bu analiz sonuçlarına göre devam edebilecek.?

ÜNİVERSİTELER, KAMU KURUMLARI, SANAYİCİLER VE VATANDAŞLARA HİZMET VERECEK

TAUM olarak yüzde 50 oranında ERÜ akademisyenlerine, yüzde 20 oranında diğer üniversitelere ve yüzde 30 oranında da sanayicilere ve vatandaşlara hizmet verdiklerini dile getiren Prof. Dr. Şahin, TAUM´un tercih edilmesinin nedenini ise çalışan personelin tecrübesine, makinelerin bakımlarının düzenli yapılıyor olmasına ve gelişen teknolojiyi takip etmelerine bağladı.




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —