GERÇEĞİNİ ARATMAYAN DEPREM TATBİKATI?
Vali Orhan Düzgün, Kayseri Valiliği Afet ve Acil Durum Müdürlüğü´nce afetlere yönelik olarak hazırlanan ?Afet Müdahale Tatbikatı?na katıldı. Türkiye Afet Müdahale Planı (TAMP) kapsamında hazırlanan Bölgesel Saha Tatbikatı´na Kayseri, Sivas, Yozgat, Kırşehir, Kahramanmaraş ve Nevşehir illerinden gelen ekiplerde iştirak etti.
Kocasinan ilçesi Ahi Evran Mahallesinde gerçekleştirilen Bölgesel Saha Tatbikatını Vali Düzgün´ün yanı sıra; Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları ve Belediye Başkanları, çevre illerden gelen İl Afet ve Acil Durum Müdürleri ile kamu kurumlarının müdürleri ve vatandaşlar da ilgiyle izledi.
Tatbikat öncesinde konuşan Vali Düzgün, Türkiye´nin afetlere maruz kalan bir coğrafya üzerinde olduğunu ifade ederek, deprem, sel felaketleri, heyelan ve daha küçük ölçekte meydana gelen diğer felaketlerde toplum olarak büyük acılar yaşadıklarını belirtti.
Kayseri Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü olarak her an olabilecek bu afetlere karşı hazırlıklı olmanın, afet öncesinde alınması gereken tedbirleri gözden geçirmenin son derece önemli olduğunu vurgulayan Vali Düzgün, ?Afet sırasında ve sonrasında her kurumun kendi üzerine düşen görevi en iyi şekilde yapabilmesi bakımından bu tür tatbikat provalarının uygulanması ve uygulanan tatbikatlarda hataların görülmesi ve gerekli tedbirlerin alınması büyük önem arz etmektedir? dedi.
Afet meydana geldiğinde hangi kurum ne şekilde davranacağı, görev ve sorumluluklarının neler olacağının önceden bilinmesi ve tatbikatlar sırasında bunların gözden geçirilmesinin önemine vurgu yapan Vali Düzgün sözlerine şöyle devam etti: ?Bir felaket meydana geldiğinde krizi doğru yönetmek önemli. Afet sırasında oluşan can kayıplarının nakli, onların defninden tutunda yaralıların tedavisi, evlerini ya da varlıklarını kaybeden vatandaşlarımızın nerede nasıl barındırılacağı, onlar için hangi alanların tahsis edildiği, çadır kurulması, konteyner kentler oluşturulması ya da başka kurumlara nakli ve benzeri koşullarla ilgili olarak bütün bu hazırlıkların gözden geçirilmesi gerekiyor. Kriz yönetimi ile beraber risk yönetimine geçilmesi, komşu illerimiz Sivas, Yozgat, Kırşehir, Nevşehir ve Kahramanmaraş ile olan yardımlaşmaları, illerden birinde bir afet meydana geldiğinde diğer illerin yardımlarının da afet meydana gelen ile seri bir şekilde intikalinin sağlanması ile ilgili hazırlıkların gözden geçirilmesi de bu tatbikat ile sağlanmış olacak.?
Vali Düzgün, tatbikatın başarılı bir şekilde sonuçlandırılmasını, afetlerden ve felaketlerden uzak günler yaşanmasını temenni ederek, herhangi bir afet durumuna karşı da hazırlıklı olunması gerektiğinin altını çizdi.
Kayseri Afet Müdahale Planı çerçevesinde senaryo gereği gerçekleşen depremde ev, iş yerleri ve minarelerde afetlerin oluştuğu senaryo ile Kayseri Afet Müdahale Planı sınandı. İl ve bölgesel müdahale kapasitesini geliştiren tatbikata, 6 AFAD İl Müdürlüğü ile İl Jandarma Komutanlığı, Büyükşehir Belediye Başkanlığı, İl Emniyet Müdürlüğü, Karayolları 6. Bölge Müdürlüğü, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bölge Müdürlüğü, İl Sağlık Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Bölge Müdürlüğü Kayseri ve Civarı Elektrik AŞ, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü´nden oluşan 26 hizmet grubu tam kadro katıldı.
AFAD çatısı altındaki tüm kurum ve kuruluşların arasında koordinasyon ve iş birliğinin sağlanmasını amaçlayan tatbikat başarıyla tamamlandı.