AFYONKARAHISAR ile Kayseri arasındaki sucuk tartışması büyüyor. Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci’nin, “Afyonkarahisarlılar Kayseri’nin sucuk ve pastır¬masının taklidini yapmıştır.” sözlerine, Afyonkarahisar Kasaplar O
Afyonkarahisar Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük, basın toplantısı düzenleyerek, Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci’nin sucuk konusundaki sataşmasına cevap verdi. Kilci, iki gün önce, “Afyonkarahisarlılar Kayseri’nin sucuk ve pastırmasının taklidini yapmıştır. Afyon pastırma ve sucuk yapamadı. Lezzeti noktasında sorun yaşadılar. Sucukta tam anlamıyla lezzet sağlanamadı. O nedenle yenmiyor.” demişti.
Afyonkarahisar Kasaplar Odası Başkanı İbrahim Yörük, Kilcini’nin sözlerini, ‘talihsiz bir konuşma’ olarak değerlendirdi. Afyonkarahisar’da günlük 50 ton sucuk üretim yapıldığını, lezzeti, tat, müşteri memnuniyeti ve baharat karışımı olarak tercih edilenin de Afyon Sucuğu olduğunu ileri süren Yörük, şunları söyledi:
“Kayseri Mantısı’nın kalitesini kabul ediyoruz. Bu konuda Kayseri, Türkiye değil dünya birincisi de olabilir. Ama sucuk deyince akla yıllardır Türkiye’de değil tüm dünyada tadıyla, baharat karışımıyla, müşteri memnuniyeti ile reklamsız ilk akla Afyonkarahisar gelir. Afyonkarahisar, sucuğu taklit etmez fakat edilmeye çalışılmaktadır. Türkiye’de sucuk ve pastırma üreten yerler Afyonkarahisar ve Kayseri ile sınırlı değildir ki Kayseri pazarın yüzde 60’ına sahip olsun. Ancak, Türkiye’de 81 ilin 81 inde de sucuk ve pastırma üretilmektedir. Fakat lezzet, tat, müşteri memnuniyeti ve baharat karışımı olarak tercih edilen Afyonkarahisar sucuğudur.”
Türkiye’de büyük baş hayvan kesimi sıralamasında birinci olan Afyonkarahisar’ın ülkenin ‘et başkenti’ olduğunu öne süren Yörük, sucuk ve pastırma yapımında son derece modern entegre fabrikalarının her geçen gün sayısının artmasının sucuk ve pastırma pazarının çok eskilerden kalan Kayseri merkezi imajını yıktığını kaydetti.
MALZEMELER AFYONKARAHİSAR’A ÖZGÜ
Sucuk ve pastırma yapımında kullanılan katkı malzemelerinin Afyonkarahisar’a özgü olduğuna dikkat çeken Yörük, şöyle konuştu:
“Baharatın ayarı ve ölçüsü Kayseri sucuk ve pastırması ile kıyaslanamayacak derecede mükemmeldir. İnsanlara vermiş olduğu damak zevki günlük üretimin 50 tonu geçmesinden de bellidir. Sadece Afyonkarahisarın günlük 50 ton sucuk üretimi yapması durumunda nasıl oluyor da Kayseri diğer illerdeki üretimi hiçe sayarak sucuk ve pastırma pazarının yüzde 60’ına sahip oluyor. Bu akla ve mantığa uygun değildir. Amaç kendi ürünlerini pazarlama reklamı ise bunu diğer üretim yapan illerin haklarını gasp edip inkar yoluna gidilmesi hakkaniyet ölçüleri ile bağdaşamayacak kadar vahim bir açıklamadır.”
İkbal, Cumhuriyet, Ahmet İpek, Dan-et gibi pek çok firmanın hijyen şartları mükemmel olan tesisleri ile şehirlerinde kurulu olduğuna dikkat çekti.
“AFYON SUCUĞU
KAYSERİSUCUĞUNUN
LEZZETİNDE DEĞİLDİR”
Kayseri Ticaret Odası Başkanı Hasan Ali Kilci’nin Başnışmanı Murat Yerlikhan da iki il arasında sucuk ve pastırma konusunda bir rekabet olduğunun yıllardır bilindiğini söyledi. Yerlikhan, oda başkanı Hasan Ali Kilci’nin iki ilin sucukları arasındaki lezzettin farklılığını vurgulamaya çalıştığını ifade ederek, şunları dile getirdi:
“Buradan şunu söylemek istiyoruz; Biz sucuğumuzu geleneksel yöntemler ve ona yakın tekniklerle üretiyoruz. Bu nedenle bizim damak lezzetimiz diğerlerine göre farklıdır. Bu bir damak tadıdır. 18. yüzyıldan bu yana Kayseri sucuğunun lezzeti değişmemiştir. Kayseri sucuğunun coğrafi işareti bizdedir. Kayseri sucuğu imal etmek isteyenler bizden izin almak zorundadır. Kaldı ki Afyon sucuğu da tescillidir. Ancak, Afyon sucuğu Kayseri sucuğunun lezzetinde değildir. Kayseri sucuğunun lezzeti geleneksel sucuğun lezzetinin aynısıdır.”