AK PARTİ MİLLETVEKİLİ HÜLYA ATÇI NERGİS İLE

HAFTANIN RÖPORTAJI

Röportajlar 9.12.2016 16:28:15 0
AK PARTİ MİLLETVEKİLİ HÜLYA ATÇI NERGİS İLE
Haberi Sesli Oku

CHP NE KADAR  DİRETSE  DE BAŞKANLIK  SİSTEMİ MUTLAKA GELECEK?

Sevgili okurlarım  ?Haftanın Röportajı´nda ilimizin renkli simalarını sizlerle buluşturup; ilimizdeki gelişmeleri sizlerle paylaşarak kafanızdaki soru işaretlerine cevap bulmak adına gayret gösteriyoruz?  Bu amaçla bu haftada ilimizin tek kadın  milletvekili  Ak Parti Milletvekili  Sn. Hülya Atçı Nergis´i sayfamıza konuk ettik?  Kendisi ile  Fetullahçı Terör  Örgütü  ile mücadele  başta olmak üzere  son dönem ülke  gündeminde  ön sıralarda  yer  elen  konuları  değerlendirdik?

C.ÜSTEN :  Hülya Hanım  söyleşimize Adana ? Aldağlar´da yaşanan  yangın faciası ve alevlerin  arasında  can veren  11 kız çocuğu ve  köy çocuklarının durumunu  konuşarak  başlamak istiyorum?  Bu zavallı kuzucuklar  imkansızlıklar nedeni  ile bu yurtta kalıyorlardı ve imkansızlıkların kurbanı oldu?  Bu üzücü olay hakkında  ne düşünüyorsunuz,biz güçlü devletiz,  güçlü ülkeyiz diyoruz ama dönüp baktığımız zaman Adana´ da ki  kızlarımızın hazin sonunda olduğu gibi  yoksul  köy çocuklarımızı  Sivil Toplum Kuruluşlarının umuduna bırakıyoruz?  Devletin kendi  köylüsüne  olan bu şaşı bakışı ne zaman düzelecek?

BU YIL İLK DEFA MİLLİ EĞİTİME AYRILAN BÜTÇE BİRİNCİ SIRADA YER ALDI?

H.ATÇI  NERGİS :  Öncelikle orda vefat eden yavrularımıza Allah rahmet eylesin diyorum. Ailelerine başsağlığı diliyorum?  Tabi bir anne olarak çok etkilendim çok üzüldüm?   Bütün ülke olarak hepimiz çok üzüldük ? Ogün akşam genel kurulda haberi aldık,haber üzeri hemen oradaki bölge vekilleri hemen hareket ettiler Adana´ya ?  Akabinde biliyorsunuz  bakanlarımızda  ordaydı, tabi her halükarda bunlar çok üzücü bir olay tabi?  Orda ki yurt koşulları işte yangın merdivenin kapalı olması, çocukların çıkamamış olması ,yangın merdivenlerin kapısında ölümlerin gerçekleşmiş olması ? Daha da  üzücü ve acı bir olay,günümüz koşullarında bu kadar ihmalkarlık olması?  Yöneticilerin bunun izahı yok?  Bu çocukları geri getirmeyecek ama kontrollerin çok ciddi yapılması,  bu noktada tabi idari yapılanma da da düşünülen bir takım çalışmalar var?  Bu tip yurtların ciddi anlamda Devletin kurumları tarafından Milli Eğitim tarafından veya Kredi Yurtlar tarafından kontrollerinin çok ciddi yapılması gerekiyor? Meclis Araştırma Komisyonu kuruldu  bu konuyla alakalı?  Nerde ne eksiklik var yapılması gereken neler önümüzde 3 aylık çalışma söz konusu?  Meclis Araştırma Komisyonu´nun bu olayla alakalı mutlaka çok detaylı bir rapor çıkartılacak?  Bu rapor kabineye sunulacak?  Meclisten çıkarılacak olan rapor bu bir yol haritası olacak?  Başka yavrularımızın başına bu tip olayların gelmemesi için Devletin kurumları ne gerekiyorsa yapacak tabi?. Tekrar ben milletimizin başı sağ olsun diyorum.

Şimdi Cemaat yurtları günümüzün olayı değil tabi ki?  Bu beklide Cumhuriyet dönemiyle başlayan çok eski yani bu belki de  80 yıllık bir mevzu?   Devletin yurtları çoğaltılmaya çalışılıyor?  Son 1 yıldır özellikle biliyorsunuz Kredi Yurtlar Kurumu çok ciddi bir çalışma içerisinde? Yurtta kalma durumu olan öğrencilerin barınma ihtiyaçlarının karşılanması konusunda yeni yurtlarımız sürekli hizmete giriyor ve açılıyor?  Şimdi yatılı bölge okullarımız var?  Türkiye genelinde tabi bu birazda ailelerin kendi tercihleri.  Bu yıl ilk defa Milli Eğitime ayrılan bütçe birinci sırada yer aldı, Türkiye´deki milli gelirin dörtte biri Milli Eğitime ayrılıyor?  Devlet aslında Türkiye´de tabi ki İlköğretim,Ortaöğretim Yüksek öğretimde okuyan öğrencimiz çok fazla Türkiye genç nüfusu çok olan bir ülke? Haliyle koşullarda çok hızlı değişiyor?   Şimdi geçmişteki Ortaöğretim okulları farklıydı, yapılanma farklıydı ama koşullar değişti?  Kırsal kesimde göçler çoğalınca okullar belli bir bölgeye yapılmaya başlandı,tabi köy okulları benim mesela Pınarbaşı´nın köylerinde İlkokul,  orta öğretim kalmadı çünkü insan kalmadı,insan kalmayınca da her köye bir okul açmanın bir anlamı yok çünkü siz orda öğretmen bulundurmak zorundasınız, idareci bulundurmak zorundasınız?  Binayı ısıtmak zorundasınız bu mümkün değil  şimdi 15 öğrenciye siz bir okul tahsis edemezsiniz ?  Haliyle belli bölgelere yatılı bölge okulları yapmanız gerekiyor ama ailelerin de tercihi aslında Devlet okullarından çok kız çocukları için özellikle Türkiye´de bir realite daha muhafaza olmaları daha korunmaları milli manevi değerlerin verilmesi bağlamında böyle yurtlar tercih edilmekteydi ?  Cemaat yurtları tercih ediliyordu halende bu inanış mevcut,tabi tamamen bu Cemaat yurtlarının kapanması mümkün olurmu olmazmı dediğim gibi bir meclis araştırma komisyonu kuruldu ve çalışacak?  Devletin yurtları tabi ki yaygınlaştırılmaya çalışılıyor?  Hem Okul anlamında biliyorsunuz sabah ikili eğitimden,tam gün eğitime geçilmesi konusunda Başbakanımız yol haritası belirledi ve açıkladı önümüzdeki günlerde bu konuyla alakalı bir çalışma var?   Bu yatılı bölge okullarının olduğu yerlerde mutlaka yurtlarda var ama bazı ailelerde yurtları tercih etmiyorlar ?  Devlet yurtlarından ziyade bildikleri güvendikleri kendi değerlerini çocuklarına aktaracağına inandıkları bu tip yurtları tercih ediyorlar,şuanda konuşulması için erken aslında Meclis araştırma komisyonundan ne çıkacak ona göre nasıl bir yol haritası izlenmeli bu bize bir harita olacak yani.Ama tabi üzüldük Devlet çok ciddi kontroller yapmalı güvenlik noktasında ciddi anlamda binaların kontrollerinin yapılması periyodik kontrollerinin artırılması denetimlerin çok sıkı tutulması gerekiyor yapılmaktaydı geçmişte?  Ama yinede eksik kalınan noktalar varsa bunların düzeltilmesi düzenlenmesi lazım üzerimize düşeni yapmamız gerekiyor.

C.ÜSTEN:  Sayın Vekilim  Anayasa değişikliği  ve Başkanlık sistemine giden yolda  AK Parti -  MHP dayanışması söz konusu  son günlerde ?  Şimdi  bize bu iki parti arasında  varılan mutabakatta ki son durum nedir?  Bize ne getirip ne götürecek?  Bundan sonraki yol haritasında bize aktarabilirmisiniz?

BAŞKANLIK SİSTEMİ  SÜRECİ 2019´A KADAR SÜRER?.

H.ATÇI NERGİS:   Evet Ceyhun Bey  bir süredir MHP ve AK parti kurmayları arasında bir görüşme devam ediyor,Anayasa´da  Başkanlık sisteminin getirilmesiyle alakalı değişiklik yapılmasını kapsayan bir görüşme bu ve  alt başlıkları var ?  Başkanlık sisteminin getirirken sistemin ne şekil olacak sistemin oturtulması noktasında kanununda hangi bölümlerde değişiklikler yapılacak bunla alakalı bir çalışma var nitekim olgunlaştı?  Bu hususta geçenlerde Başbakanımız ve MHP Genel başkanını bir açıklama yaptılar bizde Ak parti Vekiller olarak, AK parti Grubu olarak kanun teklifi hazırlandı geçenlerde imzaya açıldı?   AK Partili vekiller olarak imzamızı attık,önümüzdeki günlerde Başkanlık sisteminin veya Partili Cumhurbaşkanlığını sisteminin getirilmesiyle alakalı değişiklikleri kapsayan Anayasa değişikliği paketi Meclise gelecek?  Tabi MHP içersinden birkaç kişi muhalefet edebilir ama genel olarak Parti genel başkanının ve bu tutumu hatta bu Başkanlık sistemiyle alakalı ilk teklifi getiren ilk öneriyi getiren bu sorunun artık aşılması gerektiğini diyen sayın Bahçelidir. Yoksa bu Ülke gündeminden çıkmıştı ?  Başkanlık sistemiyle alakalı değerlendirmeler nitekim Sayın Bahçeli´nin teklifiyle alakalı bu konu yeniden alevlendi ve tekrar gündeme geldi ?  Bir  kaç aydır da görüşmeler devam ediyor ve önümüzdeki günlerde de Meclise gelecek durum bu şekilde. 316 Milletvekili var Ak Parti´nin Meclis Başkanı çıkardığımızda 330 Millet vekili olması gerekiyor? Meclisten Anayasa değişikliğinin çıkması için ama Refarandum´a gitmesi gerekecek 367 yi bulamadığı için,367 yi bulsa bile böyle bir değişikliğinin Referanduma götürülmesi gerektiğini bende düşünüyorum?  Zaten bu oylamada 367´yi bulmayacak gibi gözüküyor?   Refarandum´a  her halükarda  gidilecek hesaplanan tarihte Nisan yada Haziran arasında bir tarih gibi gözüküyor?   En fazla Haziranın sonuna kadar sarkabilir,ondan sonrada yasal değişiklikler Referandum´da halkımız kabul ederlerse Anayasa değişikliğini Başkanlık sistemi gelecek?

Anayasa değişikliğini baştan mı değişecek?  Yada bazı maddelerimi değişecek onu net bilmiyorum? Anayasa komisyonunda değilim o çalışmanın içinde olmadığım için,aldığımız duyumlara göre Anayasa değişikliğinin Başkanlık sistemiyle alakalı konuların kapsadığı şeklinde genel olarak yeni bir Anayasa değişikliği  de  ?Başkanlık Sistemi´ ile  alakalı bir değişiklik olacağı şeklinde yani geldiği zaman göreceğiz;  kaç maddeyi kapsadığını?  Tabi Referandum´dan da Halkımızın teveccühü ile eğer Başkanlık sistemine karar verilirse ondan sonrada bir dizi yasal değişiklik gerekiyor?   Alt yapıyı oluşturmak gerekiyor buda bir ciddi bir zaman alacak süreç alacak yani bu 2019´a kadar devam edecek bir süreç.

C.ÜSTEN:   CHP´ nin bu olaylara karşı tutumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?  Bütün bu süreçte sizce CHP  ne yapıyor?

CHP  HER ZAMAN Kİ GİBİ  MUHALEFET YAPMAYA DEVAM EDİYOR?

H.ATÇI NERGİS : CHP her zamanki gibi muhalefet ediyor,şimdi parlementer sistemde dayatıyor ve diretiyor?  Aslında CHP´nin bu oluşum içerisine katılıp ta kendi fikrini zikrini söyleseler daha iyi olur? Çünkü onlarda bir oy potansiyeline sahip,  belli bir kesiminin oyuyla gelmiş bir grup?  Meclis´te bir grup?  Ana muhalefet %23 - 24 lük gibi bir oy potansiyeline sahip?  CHP,onlarında bu mutabakatın içerisinde yer alarak kendi fikirlerini taşıyıp,  Anayasa değişikliğinin şekillenmesinde etkin rol almaları bence olumlu?  Ülkenin menfaatine olan bir durumdur ama tamamen biz istemedik havasında yaklaştılar ben bu tutumu doğru bulmuyorum?  Ama kendi siyasi tercihleri ve halende aynı şekilde devam ediyorlar.

C.ÜĞSTEN:   Vatandaşın  CHP nin bu uzlaşmaz  ve günübirlik  değişen  tavrı karşısında tutumu nedir?

CHP NE KADAR  DİRETSE  DE BAŞKANLIK  SİSTEMİ MUTLAKA GELECEK?

H.ATÇI NERGİS:  CHP şimdi fabrika ayarlarına döndü söylenen bu tabi?  ?Yenikapı Ruhu´ bu memleketin bu milletin arzu ettiği istediği şeydi?  Uzun yıllardır hasret olduğu Yeni Kapıdaki o birliktelik ve verilen mesajlar o süreç zarfında Dünya´ya karşı Türk Mileti´nin duruşu çok güzel bir duruştu? Nitekim birlik beraberlik içinde yürümek çok önemli ve anlamlıydı o süreçte?  CHP  bunu yaptı ama çok kısa sürede devam ettirdi ?  Sonra tekrar eski şekline ve haline döndü,tabi Başkanlık sistemini CHP bunu istese de,  istemese de, dayatsa da azınlığın dediği dinlenmelidir deseler de MHP ve AK parti çok ciddi bir çoğunluğu temsil eden Meclis´te de   o sayıya ulaşan bir birlikteliği var Sayı itibarI ile?  Aslında Ana muhalefet partisine yakışan kendi fikirlerini ve olması gerekeni bu mutabakat tablosu içerisinde kalarak halletmeleri daha sağlıklıydı ama tercih öyle olmadı?

C.ÜSTEN:  Sayın vekilim son olarak  şahsınızla  alakalı olarak  bir soru  yönelteceğim?  Kurucu Genel Başkanı olduğunuz   ve 15 Temmuz  ?Darbe Kalkışması´  sonrası çıkartılan Kanun  Hükmünde Kararname ile  Fetullahçı Terör  Örgütlenmesine  mekan oluşturduğu gerekçesi ile  Kapatılan Kocaeli Cihan Hukukçular Derneği üzerinden  şahsınıza    yöneltilen  ve sizi FETÖ ile ilişkilendirmeye  çalışan  haberler konusunda neler söyleyeceksiniz? İşin aslı nedir?

MEDYADA LANSE EDİLDİĞİ GİBİ FETÖ TARAFTARLIĞIM YOK?

H.ATÇI NERGİS:     ?Kocaeli Cihan Hukukçular Derneği 2007 yılında kuruldu. Kurulurken aramızda AK Partili, HAS Partili, Mhp´li  avukatlar da vardı. Kocaeli Barosu´nda Ulusalcılar hakimdir, Baro seçimlerinde hep onlar kazanır, onlar hep ön plandadır, stajyerleri hep önce onlar alır, dolayısıyla hep onlar güçlüdür. Kendi meslektaşlarımız ile bir araya geldik, dernek kuruldu. Kocaeli´ndeki sağ cenahtaki avukatların bir araya geldiği bir dernekti bu. Baro seçimlerinde, Baro´da etkili olmak, bizim gibi düşünen yeni, genç, mesleğe yeni katılan avukatların gelip gittiği, sıkıntılarını sorunlarını paylaştığı, meslek içi eğitimlerin verilebileceği bir ortam, mekan oluşturmak gayesiyle yola çıkıldı. Başkanlık için önce Selim Selamı Çakıcı düşünüldü. Kendisi önce ?Tamam ?dedi ama sonrasında ?Bazı rahatsızlıklarımdan dolayı yapamam? dedi. Öyle olunca başkanlık için beni düşündüler, kabul ettim. 1 yıl kadar başkanlık yaptım. O dönemde Cemaatçiler´ in böyle olduğunu bilinmiyordu. 15 Temmuz´a kadar kimse bunların ?Kurt Adam´ olduğunu bilmiyordu. Aramızda Cemaat´ten de kişiler vardı. 1 yıllık başkanlık yaptım,  sonra üçüncü çocuğumun doğum sürecinde olduğum için sonra bıraktım. Çocuğumla ilgilenmem ve işlerimin yoğunluğu dolayısı ile Dernek´ten koptum. Sonra bana 2012-2013 yılları gibi kirasını ödeyemediği, avukatların bir araya gelemediği gerekçesiyle artık Dernek´in çalışmadığı bilgisi geldi. Fiilen kapatılmış ama resmen kapanmamış. Ben kapandığını zannediyordum ama KHK ile kapatıldığını çıkan haberlerden sonra öğrendim. Aslında bir Hukukçu olarak takibini yapmamız gerekiyordu, bu da bizim eksikliğimiz.   Benim başkanlığımdan sonra başkanlığa FETÖ yanlısı kişiler gelmiş, yönetimde ne kadar etkili oldular, şimdi ne durumdalar onu da bilmiyorum; çünkü diyaloğum olmadı, uzaklaştım. Medyada lanse edildiği gibi FETÖ taraftarlığım, öyle bir derdim, sıkıntım yok, olmadı da. AK Parti kurulurken Kurucu Üyeler arasında görev aldım. O tarihlerde AK Parti üyesi idim, Kadın Kolları Başkanı idim. Milletvekilliği Aday Adaylığı durumum hasebiyle Başkanlık´ ı bıraktım, sonra kendiişlerime yoğunlaştım. Bir AK Partili olarak onların 17- 25 Aralık sürecinde yüzlerini gördüm ve diyaloğumu tamamen kestim, iş ilişkisini bir kenara bırakın komşuluk ilişkilerimde de irtibatı kopardım. Oturduğum sitede bu düşünceli insanlar vardı onlarla bile ilişkimi kestim. Siyasetin içersinde bu kadar süre bulunmuş birisi olarak, AK Partili olarak böyle kişilere yakın durmam mümkün değil?