Yapılan araştırmalara göre ülke genelinde günlük olarak altı milyon ekmek çöpe atılarak israf ediliyor. Uzmanlar kan dondurucu boyutlara ulaşan ekmek israfının önüne geçmek için ihtiyaç kadar alınması ve dilimlenerek tüketilmesi gerektiğini vurgu
Uzmanlar yapılan araştırmalara göre, Türkiye’de günlük 6 milyon adet ekmek israfının gerçekleştiğini ve son 5 yıl içinde ekmek israfında yüzde 20 oranında artış kaydedildiğini vurgulayarak vatandaşları bu konuda daha dikkatli davranmaya davet ediyorlar….
Uzmanlar, israfın önlem alınması gereken boyutlara ulaştığının altını çizerek ekmeğin Türk toplumunun kutsal değerlerinden olduğunu vurgulayarak, "Atfedilen bütün kutsal değerlere rağmen ekmek, gerek dünyada gerekse ülkemizde en fazla israf edilen gıda ürünlerinin başında geliyor.” Değerlendirmesinde bulunuyorlar…
Toprak Mahsülleri Ofisi verilerine göre, yılda ortalama 2,1 milyar ekmeğin çöpe gittiğini dile getiren Uzmanlar, israfın ulaştığı noktayla ilgili rakamlar paylaşırken. ekmek israfının dinen haram olduğuna vurgu yapıp “Gerek kültürümüzde gerekse dinimizde ekmek, en üst seviyede yeri olan bir besindir. Ancak Toprak Mahsülleri Ofisi’nin yapmış olduğu bir araştırmaya göre, ülkemizde yılda 37 milyar adet ekmek üretilirken, bunun 2,1 milyarı israf ediliyor. Bu israfın yüzde 3’ü hanelerde olmaktadır. İsrafın parasal karşılığı ise 1,5 milyar lira. Bu parayla 80 hastane ve 500 okul inşa etmek mümkün” İfadesini kullanıyorlar…
İsrafın önüne geçilmesi için yapılması gerekenler konusunda vatandaşı bilgilendiren uzmanlara göre öncelikle yiyeceğimiz kadar ekmek almamız ve ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi tavsiyesinde bulunarak “Araştırmalar, ekmeğin Elle koparılmasının israfı artırdığını ortaya koymuştur. Bu nedenle ekmeğin dilimlenerek tüketilmesi çok önemli. Artan ekmeği, bayatlamasını önlemek için poşetleyerek buzdolabına kaldırabiliriz. Yiyeceğimiz zaman hafif şekilde ısıtmak ya da buhara tutmak ekmeğin yumuşamasını sağlayacaktır. Bayatlayan ekmekler ise yemeklerde değerlendirilebilir. Bayat ekmek kurutularak galete unu haline getirilebilir. Elde ettiğimiz galeta ununu buzdolabında 6-7 ay boyunca saklayabiliriz. Bunu köftelerde, tatlılarda, hamur işi yiyecekler ve kısacası unun girdiği her yerde kullanabiliriz. Bayat ekmek kurutularak çorbalarda ya da pizza alt hamuru olarak da tüketilebilir” şeklinde tavsiyelerde bulunuyorlar…