ALTINKAYA, KAYÜ’DE ‘YENİ MEDYA’ SÖYLEŞİSİNE KATILDI

ALTINKAYA, KAYÜ’DE ‘YENİ MEDYA’ SÖYLEŞİSİNE KATILDI

GAZETE SATIŞLARI YERİNİ ‘TIKLANMA’YA BIRAKTI

Kayseri Üniversitesi Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulunda Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya’nın konuk olarak katıldığı ‘Yeni Medya’ konulu bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide konuşan Cemiyet Başkanı Altınkaya sadece medya da değil, her şeyde değişime, dönüşüme direnmenin çok zor olduğu vurgulayarak ”Artık gazete satışları yerini internetteki tıklanmalara bıraktı” değerlendirmesinde bulundu.

Mustafa Çıkrıkçıoğlu Konferans Salonundaki söyleşiye Kayseri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Derviş Boztosun, Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya,ERÜ İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Akdağ, Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Hüseyin Benli, akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Moderatörlüğü Mustafa Çıkrıkçıoğlu Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Emrah Duman’ın yaptığı ‘Yeni Medya’ söyleşinde konuşan Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya konuşmasının başında Genel Yayın Yönetmenliğini yaptığı Kayseri Haber gazetesine ait gazete satış ve internet sitesindeki tıklanmalarla ilgili rakamsal veriler sundu. Yeni Medyada artık gazete satışlarının yerini internetteki tıklanmalara bıraktığını söyleyen Altınkaya; Sadece medyada değil, her şeyde değişime, dönüşüme direnmenin çok zor olduğu değerlendirmesinde bulundu.

Kayseri’deki basın sektörünün sorunlarına da değinen Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Veli Altınkaya, Kayseri’de günlük olan gazete sayısının çok fazla olduğuna dikkat çekerken gazetecilerin ekonomik olarak bağımsız değilse hiçbir zaman özgür olamayacaklarının altını çizerek şunları kaydetti. ‘’Şu anda Kayseri’de günlük olarak resmi ilan alan 14 gazete çıkıyor. Bir de resmi ilan almayan günlük çıkan onla birlikte 15 gazete var. Bu sayı çok fazla. Zaman zaman gazeteci arkadaşlara gelin birleşelim diyorum ama bu 15 gazetenin 6-7 tanesi gazetecilikten gelen patronlar. Diğerleri farklı ticaretler yapan patronlar. Gazetecinin ticarete çok kafası çalışmıyor. Niye çalışmıyor? Manşeti ben atacağım diyor. Manşeti para kazanmıyorsan, vergi borcunu ödeyemiyorsan, maaşı düzenli, veremiyorsan manşeti sen atsan ne olur, ben atsam ne olur. Elbette manşeti yazmak önemli ama sonuçta işletme dediğiniz gazeteyi çıkaran yayını yapan da bir şirket var. Orda da çarkın dönmesi lazım. Dolayısıyla bu sayı fazla. Geçen sene Basın İlan Kurumu 14 gazeteye aylık ortalama 22 bin TL resmi ilandan para verdi. Aynı basın ilan kurumu diyor ki arkadaş ben sana bu 22 bin TL’yi veriyorum ama 6 kişi çalıştıracaksın. Ancak asgari ücretten hesaplarsak sigorta ve vergisiyle birlikte bir kişinin maliyeti 3 bin 50 TL’dir. 6 kişiden hesaplarsak aylık 18 bin TL ediyor. Bunun matbaası vs. var. Bunları hiç saymıyorum. Yani Basın İlan Kurumundan gelen 22 bin TL sadece maaş ve sigortaya gidiyor. Bir gazetenin ortalama baskı ücreti 10 bin TL civarında KDV hariç. Şimdi siz bu gazeteleri siz almazsanız,ondan sonra özgür basın bağımsız falan hiç bahsetmeyin. Gazeteci bağımsız istediğini yazar olmaz. Ekonomik olarak bağımsız değilseniz hiçbir zaman özgür olamazsınız. ‘’

Etkinliğin sonuna yetişen Kayü Rektörü Kurtuluş Karamustafa Cemiyet Başkanı Altınkaya’ya palket takdim edip şükranlarını sunarak etkinliği noktaladı.



Bağımlıların umudu bu merkez olacak

Türkiye - Japonya gönül köprüsüne destek

Millet Bahçesi bisiklet kiralama büfeleri ihalede

Yeni havaalanı reklam yerleri ihaleye çıkıyor

Saka kuşu bulunduranlar yakalandı

Kayseri 2. Kadın Kooperatifleri Fuarı Ve Yöresel Ürünler Fuarı

Kayseri'de Galatasaray coşkusu

KAYÜ Aşçılık Programı öğrencilerinden büyük başarı

Büyükkılıç, gençlerle kütüphanede bir araya geldi

Kayseri'ye kuvvetli yağış uyarısı

Tomarza'da kabak çekirdekleri ekildi

Melikgazi'de yüzme bilmeyen kalmayacak

Köpeği otomobile iple bağlayıp sürükledi

KOCAFEST’te ödüller sahiplerini buldu

Başkan Palancıoğlu bir projeyi daha hayata geçiriyor

Büyükşehir’den 26 milyon TL’lik beton parke taşı makinesi